Θα έρθουν τα πάνω κάτω αυτό το καλοκαίρι; (φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC).

Όποιος επεχείρησε να διαμορφώσει τον κυρίως Καζαμία/αρχών της χρονιάς για το 2022 και δεν (ΔΕΝ) κατόρθωσε να δει «κάτι» απ’ εκείνο που εξελίχθηκε ως πρώτος αληθινός πόλεμος στην Ευρώπη μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου/η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μάλλον αποθαρρύνεται να ξαναπροσπαθήσει. Ωστόσο, αφού μας προτάθηκε/μας δόθηκε μια ευκαιρία να επανορθώσουμε με μια Αυγουστιάτικη απόπειρα Καζαμία για το (πληθωρικό) υπόλοιπο της χρονιάς, το αποτολμούμε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη λέει «όχι» με πρόωρες εκλογές. Αν, όμως, η ανάγκη το ζητήσει; (φωτογραφία: Dimitris Kapantais / SOOC).

Eκλογές: θα γίνουν και πότε;

Ευλόγως όλοι διερωτώνται αν θα έχουμε πρόωρες εκλογές εντός της χρονιάς. Ναι, ναι ξέρουμε ότι ο Κυριάκο Μητσοτάκης – στο εξόχως πρωθυπουργοκεντρικό μας σύστημα – έχει αποκηρύξει κάθε τέτοια σκέψη, αφού βέβαια πρώτα επί εβδομάδες υποδαύλισε τις σχετικές φήμες. Ωστόσο, θα απαντήσουμε στο ερώτημα ότι τις εκλογές δεν θα τις αποφασίσει, ούτε θα τις προκηρύξει ο Πρωθυπουργός αλλά… η πραγματικότητα/η ανάγκη. Όταν και όποτε προκύψει.

Τις εκλογές θα τις προκηρύξει η πραγματικότητα/η ανάγκη, ιδίως κι αν είναι να εκδηλωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Όσοι βαυκαλίζονται με τα περί θεσμικότητας των πρωθυπουργικών προθέσεων, ας θυμηθούν ότι σ’ όλην την Μεταπολίτευση ακόμη και οι μόνοι γνησίως θεσμικής διάθεσης Πρωθυπουργοί – Κώστας Σημίτης προεχόντως, Κωνσταντίνος Καραμανλής εν μέρει – οσάκις βρέθηκαν μπροστά στα δύσκολα, ο μεν πρώτος έθεσε εαυτόν μακράν του εχθρού δίνοντας το «θαμπό δαχτυλίδι» στον ΓΑΠ, ο δε δεύτερος μαχήθηκε ώστε να δραπετεύσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας χαρωπά ψαρεύοντας ψήφους στην Ένωση Κέντρου (τουλάχιστον). χώρια που, όταν πλέον συγκατοίκησε με Ανδρέα Παπανδρέου Πρωθυπουργό, πήγε να ασκήσει Προεδρική προνομία διάλυσης της Βουλής λόγω «προφανούς δυσαρμονίας» με το λαϊκό αίσθημα και… εισέπραξε την συνταγματική αναθεώρηση του 1986.

Ασφαλώς και έκανε πολιτικό χειρισμό ο Κυριάκος δείχνοντας στον κομματικό στρατό του ποιος έταζε καρδίας και νεφρούς, στον δε μηντιακό μαγικό μας κήπο ότι καμιά διαρροή δεν είναι επαρκής – ακόμη κι αν έχει άμεση αναγωγή στο Μαξίμου! Όμως… τις εκλογές θα τις προκηρύξει η πραγματικότητα/η ανάγκη, ιδίως κι αν είναι να εκδηλωθεί μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης. Πόσο κοντά είναι τελικά; (φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC).

Ο Α’ και ο Β΄(;) γύρος κρύβουν εκπλήξεις

Εδώ δίπλα, δηλαδή στο «αν» προκύψουν εκλογές εντός του 2022, μια πρόγνωση αποτελεσμάτων: πρώτο κόμμα η Ν.Δ. στην αρχική κάλπη (της απλής αναλογικής), με κάπου 102 έδρες. Γλέντια όμως στην πορεία προς την δεύτερη κάλπη! (την κάλπη της ημιενισχυμένης: πρόσθετη πρόγνωση, δεν θα πάει για αλλαγή του δικού του εκλογικού νόμου ο Κυριάκος, ενθυμούμενος πώς ο Μητσοτάκης πατήρ χαρακτήριζε «καραγκιοζηλίκια» αντίστοιχη πρόταση που του είχε γίνει, να αλλάξει προεκλογικά τον Νόμο Κούβελα που είχε αντικαταστήσει τον Νόμο Κουτσόγιωργα τότε).

Γλέντια διότι όσοι νομίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές προκηρύσσονται έτσι, επειδή ο απερχόμενος Πρωθυπουργός το ζητήσει – καταθέτοντας αμέσως και με νεύρα την πρώτη διερευνητική εντολή, εφόσον όντως έχει κερδίσει την πρώτη σειρά – αυτοί κινδυνεύουν να διαπιστώσουν ότι η ΠτΔ θα τηρήσει όλη την διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Δεύτερη εντολή, τρίτη εντολή, αναζήτηση δυνατότητας σχηματισμού Κυβέρνησης με Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Οχι, δεν θα κατέβει στις πρώτες εκλογές υποψήφιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Μάλλον ούτε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Αφήνοντας έτσι θεσμικούς, εξωθεσμικούς και εξωτερικούς παράγοντες να ασκήσουν πίεση εφ’ όλων – κουράγιο Νίκο Ανδρουλάκη! – μήπως και στηθεί κάτι σαν Κυβέρνηση. Και, το κυριότερο, υποθηκεύοντας την έκβαση της δεύτερης κάλπης. εφόσον, στην νέα αυτή κάλπη, δεν προκύψει και πάλι αυτοδυναμία!

Υποσημείωση, εδώ, στα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής: όχι, δεν θα κατέβει στις πρώτες εκλογές υποψήφιος ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Μάλλον ούτε η Άννα Διαμαντοπούλου.

Άλλη υποσημείωση, πιο ρηχή: ακόμη κι αν υπάρξει ανασχηματισμός στο επόμενο χρονικό διάστημα παρά τις πρωθυπουργικές διαψεύσεις, θα είναι απλώς της λογικής «Φύγε εσύ! Έλα εσύ!» και τεχνικών αναδιατάξεων. Πράγματι οι κεντρικοί συντελεστές πολιτικής της Κυβέρνησης φροντίζουν να καθιστούν εαυτούς (και εαυτές) αμετακίνητους/-ες. Συν, οι συνδιαχειριστές της εξουσίας – ανάγνωθι ιδίως Αντώνη Σαμαρά – φροντίζουν προεκλογικά για διατήρηση των ισορροπιών.

Δύσκολα θα τερματήσει άμεσα ο πόλεμος στην Ουκρανία (φωτογραφία: ap).

Πόλεμος στην Ουκρανία: έχει τέλος το μαρτύριο; 

Πάμε τώρα στα σαφώς βαρύτερα: θα συνεχίζεται στο υπόλοιπο της χρονιάς ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ναι, θα συνεχίζεται. Θα κριθεί με τρόπο αδιαμφησβήτητο η έκβαση; Όχι, δεν θα κριθεί: οι πόλεμοι δι’ αντιπροσώπου, την έχουν την τάση να τραβούν σε μάκρος.

Η αυτοδέσμευση των ΗΠΑ να μην δίνονται όπλα με βεληνεκές άνω των 60 χλμ στους Ουκρανούς δείχνει κάτι.

Δίπλα απ’ αυτό το ερώτημα, υπάρχει βέβαια το σκοτεινότερο: θα εξαπλωθεί αυτός ο πόλεμος σε κάτι ευρύτερο, Ευρωπαϊκό; Ο Καζαμίας λέει όχι. Το πόσο γρήγορα οι καημένοι οι Λιθουανοί ήραν το μπλόκο στο Καλίνινγκραντ δείχνει τα όρια Η δε αυτοδέσμευση των ΗΠΑ να μην δίνονται όπλα με βεληνεκές άνω των 60 χλμ στους Ουκρανούς , κι αυτή κάτι δείχνει…

Δεν φτάνει να ξορκίζουμε τις φωτιές, οφείλουμε να δράσουμε (φωτογραφία: Stringer / SOOC).

Το μέτωπο των πυρκαγιών: τι άλλο μας περιμένει; 

Πάμε τώρα παρακάτω: στο υπόλοιπο του καλοκαιριού – γιατί υπάρχει υπόλοιπο, πάντως ο Αύγουστος, όσο κι αν φέτος το μελτέμι «μετατοπίσθηκε» αρκετές εβδομάδες νωρίτερα, και προσθέστε την απειλή καύσωνα μετά το φετεινό βίαιο συναπάντημα της Ευρώπης με την κλιματική αλλαγή – όπου έχουμε συνέχεια της απειλής πυρκαγιών. Αληθινών πυρκαγιών, όχι σκηνικού για photo-opportunity όπως χρησιμοποιούνται από το εδώ πολιτικό σύστημα (κάθε αποχρώσεως).

Κάποτε ο Κάρολος Παπούλιας είχει πει προφητικά: «Αν κάποτε ξεκινήσει αληθινά φωτιά στην Πίνδο, θα σταματήσει όταν περάσει τα σύνορα – στην Αλβανία».

Η μέχρι και τον Ιούλιο σοδειά, μετά την Γλυφάδα/Βούλα/Βάρη στην (πώς θα έλειπε;) Πεντέλη, με τον Έβρο/Δαδιά να ανεβάζει την διάσταση οικολογικού τραυματισμού, με την απειλή Γρεβενών/Βάλιας Κάλντα να περνάει από τα μέτωπα, με την Λέσβο να βλέπει την φωτιά να σβήνει στις ξαπλώστρες, όταν πλέον έφθανε στις παραλίες και την Ηλεία να ξαναθυμάται (κατά τους κατοίκους) ημέρες του 2007, δεν – ΔΕΝ – αρκεί για να ξορκίσει την συνέχεια.

Εδώ μάλιστα, ας επιτραπεί στον ανα χείρας Καζαμία –  και επειδή αναφερθήκαμε στην Βάλια Κάλντα –  να θυμίσει μια πρόγνωση του Κάρολου Παπούλια, ημέρες παλιών πυρκαγιών: «αν κάποτε ξεκινήσει αληθινά φωτιά στην Πίνδο, θα σταματήσει όταν περάσει τα σύνορα – στην Αλβανία».

Μάχη για την ανεύρεση ενός δίευρου (φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC).

Οικονομία: πόσο θα ανέβουν οι τιμές σε αγαθά και ενέργεια;

Δεν ξέρουμε αν σας αποκαρδιώσαμε έως εδώ, αλλά τώρα είναι που φθάνουμε στο πραγματικό ενδιαφέρον των πραγμάτων, στην – πώς την λένε; – καθημερινότητα. Σκαλοπάτι πρώτο: Πού θα πάνε οι τιμές; πώς θα επιζήσουμε με το σοκ των λογαριασμών ηλεκτρικού τώρα, του φυσικού αερίου στο τέλος της χρονιάς;

Απάντηση, αρχική: οι τιμές θα συνεχίσουν να τραβάνε την ανηφόρα με διψήφιο ρυθμό, πάντως μέχρι και το φθινόπωρο. Πρόσθετη απάντηση: άμα τυχαίνει να ανήκετε στα λιγότερο ευνοημένα εισοδηματικά/περιουσιακά στρώματα – πράγμα που δεν σας ευχόμαστε – ο δικός σας τιμάριθμος μπορεί και να τρέχει με κάτι σαν 20% σε μηνιαία βάση. Και το άλλο, πρόσθετο στο πρόσθετο: αν επιπλέον ζείτε στο νοίκι, βλέπετε ήδη ότι έχετε πρόβλημα – άμα δε ψάχνετε το φθινόπωρο για σπίτι, καλή σας τύχη!

Αν έχετε ακίνητο/-α που νοικιάζετε, τότε θα βγείτε ωφελημένος. μόνο προσέξτε τις σχέσεις σας με τους νοικάρηδες, σε τέτοιες εποχές χτίζονται εντάσεις.

Η ίδια ευχή, πάντως ανάλογη, ισχύει αν συμβαίνει να ανήκετε σε εκείνους που ζουν «εξαρτημένοι από τον μισθό τους». Αν θυμάστε παλιές εποχές, όπου υπήρχε έδαφος για διεκδίκηση μισθολογικών αυξήσεων, ετοιμασθείτε για πολλήν προσπάθεια! Είναι αλήθεια ότι έως και ο Πρωθυπουργός, όχι μόνον το ΙΟΒΕ ή το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, συνιστούσε αύξηση των αμοιβών. Αλλ’ αν δεν ανήκετε στο Δημόσιο (και οι συνταξιούχοι στο Δημόσιο εντέλει «ανήκουν») οπότε η προεκλογική αναγκαιότητα θα φροντίσει για εσάς, όμως από τις επιχειρήσεις γνωρίζουμε κάποιες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη για μισθολογικές προσαρμογές. είναι όμως λίγες.

Βέβαια, αν συμβαίνει να ανήκετε σε πιο εύπορα στρώματα, ισχύουν για σας τα αντιδιαμετρικά αντίθετα: πιθανόν θα δείτε τον οικογενειακό σας πληθωρισμό να κινείται χαμηλότερα από τον επίσημο. Αν, δε, έχετε ακίνητο/-α που νοικιάζετε, τότε θα βγείτε και ωφελημένος. μόνο προσέξτε τις σχέσεις σας με τους νοικάρηδες, σε τέτοιες εποχές χτίζονται εντάσεις.

Το φυσικό αέριο καίει πολλά νοικοκυριά (φωτογραφία: Aris Oikonomou SOOC).

Αν είσαστε επενδεδυμένοι σε χρηματιστηριακές αξίες/assets, και δη σε ευρώ, μην κοιτάτε κάθε τόσο τι/πόσα χάνετε, δεν κάνει καλό στα νεύρα.

Αποταμιεύσεις: θα χάσουν την αξία τους;

Κι ένα ακόμη: εφόσον ανήκετε στον χώρο της οικονομικής άνεσης, δηλαδή διαθέτετε αποταμιευτικό απόθεμα, θα το δείτε να λιώνει σιγά-σιγά, καθώς τα επιτόκια θα πάρουν μεν την ανηφόρα αλλά – για την ώρα – ούτε που θα συγκρίνονται με τον ονομαστικό πληθωρισμό. Αν, δε, είσαστε επενδεδυμένοι σε χρηματιστηριακές αξίες/assets, και δη σε ευρώ, μην κοιτάτε κάθε τόσο τι/πόσα χάνετε, δεν κάνει καλό στα νεύρα (Αν, επιπλέον, είσαστε σε Bitcoin, Ethereum ή και πιο εξωτικά, κρυπτονομίσματα, τότε κουράγιο!).

Όσο για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού τώρα, του φυσικού αερίου/της θέρμανσης τον χειμώνα, ισχύουν αναλογικά όσα ο Καζαμίας ήδη σας εξομολογήθηκε για τον πληθωρισμό – μόνο που εδώ προστίθεται και η ανασφάλεια εφοδιασμού. Στο πετσί σας, στο πετσί όλων μας, θα γίνει αισθητό εκείνο που – σε υψηλότερες σφαίρες ανάλυσης… – ο Βαγγέλης Βενιζέλος λέει, «η κρίση θα είναι πλέον η νέα κανονικότητα».

Δεν σας φαίνεται πολύ παραδοσιακός αυτός ο, ούτως ή άλλως ξεκούδουνος μεσοκαλόκαιρα, Καζαμίας; Δίκιο έχετε. Αλλά … δεν ζούμε και σε παραδοσιακούς, ομαλούς καιρούς. Οπότε, γενικώς, προσδεθείτε.

 

Διαβάστε ακόμα: Σε αναζήτηση πολιτικών δελφίνων παντού, με ματιά 5ετίας/10ετίας.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top