lazaridis

Ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού θα βγει στην αρένα;

Δεν χρειαζόταν να ανέβει η πρόσφατη φημολογία για ανάληψη ρόλου Υπουργού Οικονομικών από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη (τον άνθρωπο που στην κυβερνώσα ΝΔ περισσότερο με ενόχληση, ή με δέος, πάντως με απόσταση αντιμετώπιζαν), με τον Γιάννη Στουρνάρα να περιορίζεται/ωθείται σε ένα χαρτοφυλάκιο «μόνο» διαπραγμάτευσης με τους Τροϊκανούς/με τους «εταίρους»-δανειστές, προκειμένου να αποκτήσει διάσταση θρύλου –καλά, στα μέτρα της Ελλάδας του 2013/14– ο Χρύσανθος.

Η εγγύτητά του στην πηγή της εξουσίας (όσο κι αν το αρνείται, υπήρξε Ο διαμορφωτής της αντιμνημονιακής και επαναδιαπραγματευτικής επιχειρηματολογίας των Ζαππείων, αλλά και ο αρχιτέκτονας της προσέλευσης της ΝΔ στη διαχείριση των πραγμάτων) και η εντελώς ιδιαίτερη προέλευσή του (όχι απλώς Αριστεράς, αλλά Πολυτεχνείου/Β’ Πανελλαδικής), η μέχρις εμμονής στάση του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η πρόσφατη ιδεολόγηση των «δυο άκρων», τον έχουν καταστήσει αυτό που σε καλά ελληνικά λέγεται controversial figure. (Όχι, δεν μεταφράζεται ως «αμφιλεγόμενος». Πάει πιο βαθιά η έννοια).

Η διαχείριση του μάγματος των αντιδράσεων και στα φορολογικά, ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ, και στο μέτωπο των πλειστηριασμών υπήρξε εν πολλοίς «χειρ Λαζαρίδη».

Αυτό που μόλις αποκαλέσαμε, αποδεχόμενοι την καταγγελία της υπερβολής, «διάσταση θρύλου» είναι πολύ πιο πεζό. Τι εννοούμε; Ότι όταν σ’ αυτήν, την τελική στροφή των πραγμάτων πριν τις εκλογές –ό,τι κι αν αποφασίσει η κομματική ιδιοτέλεια για το πότε, πάντως κάλπες τον Μάιο θα ανοίξουν κι άντε μετά να εξηγείς, να explain away (άλλο αμετάφραστο κι αυτό) το αποτέλεσμα– η διαχείριση του μάγματος των αντιδράσεων και στα φορολογικά, ιδιαίτερα στον ΕΝΦΙΑ, και στο μέτωπο των πλειστηριασμών υπήρξε εν πολλοίς «χειρ Λαζαρίδη». Αυτό αναφέρεται και στις συσκέψεις με βουλευτές, χώρια οι Πασόκοι και χώρια οι ΝΔ και όλοι μαζί, και σε διαδρομικές ακόμη-ακόμη διορθώσεις δωδεκάτης ώρας, και σε «χώνεμα» των στοιχείων Καραβίτη, και σε διαχείριση Τρόικας.

Και χωρίς το ηρωικό στοιχείο παλαιότερων εποχών, η έννοια του θρύλου –που, (προσοχή!) δεν οδηγεί κατ’ ανάγκην σε αρεστό αποτέλεσμα– προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής: απ’ εκεί ξεκινήσαμε, εδώ τελειώνουμε.

 

Ο Αντώνης Παπαγιαννίδης είναι δημοσιογράφος.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top