H Nότια Αφρική βγήκε από το τούνελ. Σε λίγο κι εμείς (Φωτογραφία: Kim Ludbrook/EPA/Shutterstock).

Κι όμως, στο βάθος του ορίζοντα υπάρχει ένα φως. Μπορεί αυτή τη στιγμή να μην το βλέπουμε, καθώς βρισκόμαστε στην κορυφή του 4ου κύματος της πανδημίας, όμως, άλλες χώρες που το πέρασαν πιο νωρίς βγαίνουν σιγά σιγά από το τούνελ.

Η Νότια Αφρική έζησε τα δεινά της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά τώρα φαίνεται πως ξεπερνάει τον κάβο. Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να άρει το μέτρο της νυχτερινής απαγόρευσης που είχε επιβάλλει μέχρι πρόσφατα (από τα μεσάνυχτα έως τις 4 το πρωί), καθώς βάσει των στοιχείων που διαθέτει η μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί τόσο μεγάλη ανησυχία όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Τα στοιχεία από τις υπηρεσίες υγείας της Νότιας Αφρικής έδειξαν εβδομαδιαία μείωση 29,7% στα νέα κρούσματα.

Οπως μεταδίδει ο Guardian, έπειτα από την ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη, δόθηκε η ακόλουθη επίσημη δήλωση: «Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα μπορεί να έχει περάσει την κορυφή του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο. Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ωστόσο υπήρξαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα».

Τα στοιχεία από τις υπηρεσίες υγείας της Νότιας Αφρικής έδειξαν εβδομαδιαία μείωση 29,7% στα νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 25 Δεκεμβρίου, δήλωσε η κυβέρνηση. Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής.

Η Νότια Αφρική, με σχεδόν 3,5 εκατομμύρια μολύνσεις και 91.000 θανάτους, ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο στην Αφρική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν, δε, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον, τον περασμένο μήνα. Αυτή τη στιγμή, όμως, η χώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο από τα πέντε στάδια συναγερμού της Covid-19.

Εκτός από την άρση των περιορισμών στη δημόσια κυκλοφορία, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι πλέον θα μπορούν να ανοίξουν και τα μπαρ μετά τις 11 το βράδυ. Ένας κλάδο που επλήγη σοβαρά από την πανδημία, ειδικά μέσα στις γιορτές.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει τα «εργαλεία για να τερματίσει αυτήν την καταστροφή».

Ωστόσο, οι δημόσιες συγκεντρώσεις περιορίζονται σε όχι περισσότερα από 1.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και όχι περισσότερα από 2.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους. Η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους παραμένει επίσης υποχρεωτική, ενώ οι παραβιάσεις θεωρούνται ποινικό αδίκημα.

Την πιο αισιόδοξη νότα μετά από δύο χρόνια της παγκόσμιας πανδημίας δόθηκε από τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος δήλωσε στο Linkedin ότι ο κόσμος έχει τα «εργαλεία για να τερματίσει αυτήν την καταστροφή».

Για να σημειώσει με έμφαση: «Μετά από δύο χρόνια, τώρα γνωρίζουμε καλά αυτόν τον ιό. Γνωρίζουμε τα αποδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της μετάδοσης: χρήση μάσκας, αποφυγή συνωστισμού, διατήρηση φυσικής απόστασης, πρακτική υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, άνοιγμα παραθύρων για αερισμό, δοκιμές και εντοπισμός επαφών. Γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια που προκαλεί και να βελτιώσουμε τις πιθανότητες επιβίωσης για άτομα που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Με όλες αυτές τις γνώσεις και τις ικανότητες, η ευκαιρία να αναστρέψουμε αυτή την πανδημία για τα καλά είναι στα χέρια μας».

 

Διαβάστε ακόμα: Το μπόλι των συνωμοσιολόγων στα social media.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top