Ούτε ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν θα πρέπει να περίμενε την πρόταση της εισαγγελέως (Menelaos Myrillas / SOOC).

Χρειάστηκε να περάσεις τόσος καιρός γεμάτος αδημονία για την έκβαση της υπόθεσης, ανησυχία ότι δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και προσμονή πως η Χρυσή Αυγή θα εκπαραθυρωθεί από το πολιτικό σύστημα, μέσω της δίκης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, για να φτάσουμε στην -ουσιαστικά- απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου.

Μόνο ως σοκ μπορεί να γίνει δεκτή η αγόρευσή της, καθώς ακόμη και τα πρωτοκλασάτα μέλη της Χρυσής Αυγής ζούσαν εδώ και καιρό με τη βεβαιότητα πως τους περιμένει βαρύς ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης. Και μπορεί το δικαστήριο να μην έχει αποφανθεί, ωστόσο το κλίμα που διαμορφώνεται δεν είναι ευοίωνο.

Η εισαγγελέας, επί της ουσίας, απέκρουσε όλα τα στοιχεία που κατατέθηκαν όλους αυτούς τους μήνες της ακροαματικής διαδικασίας και τα οποία αποδείκνυαν πως δεν ήταν υπόθεση μόνο του Ρουπακιά ό,τι συνέβη εκείνο το μοιραίο βράδυ.

Επιπλέον, υποβάθμισε τις δολοφονικές επιθέσεις στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, προτείνοντας να μετατραπούν οι κατηγορίες σε ελαφρύτερες, και, συν τοις άλλοις, για την ίδια δεν υφίσταται καμία εγκληματική οργάνωση. Αυτό την οδήγησε στο συμπέρασμα πως πρέπει να καταδικαστεί μόνο ο Ρουπακιάς ως δολοφόνος του Παύλου Φύσσα και να αθωωθούν όλοι κατηγορούμενοι για το ζήτημα της ένταξης και της διεύθυνσης όχι ενός πολιτικού κόμματος, αλλά μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Κατά την κ. Οικονόμου, ο Ρουπακιάς έδρασε αυτοβούλως και ουδείς τον βοήθησε στο δολοφονικό του σχέδιο. Κι όμως, πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, μιλώντας στο δικαστήριο, είχε «αδειάσει» τον Πατέλη και την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του. Για την κ. Οικονόμου το κίνητρο των πράξεων του Ρουπακιά (του μόνου δηλαδή, του οποίου την ενοχή ζήτησε) ήταν «να ανέβει στα μάτια των άλλων».

Για την εισαγγελέα δεν υφίσταται ο χαρακτηρισμός «εγκληματική οργάνωση».

Οσον αφορά τις δολοφονικές επιθέσεις στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ η εισαγγελέας ζήτησε η απόπειρα ανθρωποκτονίας να μετατραπεί σε ελαφρύτερη κατηγορία. Το επιχείρημά της ήταν ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος δόλος επειδή, λέει, τα θύματα τελικά δεν… πέθαναν! Για την επίθεση στους Αιγύπτιους πρότεινε να μετατραπεί η κατηγορία στο ελαφρύτερο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και ενώ δέχτηκε ότι οι δράστες -τους οποίους έκρινε ενόχους- ήταν χρυσαυγίτες, θεώρησε την πράξη τους «μεμονωμένη», αποσιωπώντας και τα κίνητρά τους.

Μπορεί για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, η Χρυσή Αυγή να είναι μια εγκληματική οργάνωση υπό τον μανδύα ενός πολιτικού κόμματος, για την εισαγγελέα αυτός ο χαρακτηρισμός δεν υφίσταται. Υιοθετώντας τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία που έχει ήδη αναπτυχθεί, απέρριψε το σκεπτικό της μειοψηφίας του δικαστικού συμβουλίου που συνέταξε το παραπεμπτικό βούλευμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση του Παλέρμο, η οποία προβλέπει ότι για τον ορισμό μιας οργάνωσης ως εγκληματικής απαιτείται να υπάρχει οικονομικό όφελος των δραστών.

Σύμφωνα με το δικό της σκεπτικό, δεν αποδείχθηκε ότι οι εγκληματικές πράξεις στις οποίες ενέχονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής έγιναν με εντολή της ηγεσίας, «δεν αποδείχτηκε κεντρικός σχεδιασμός», ούτε «ήταν στοχοποιημένοι» εκείνοι που αποτέλεσαν τα θύματά της. «Δεν αποδείχτηκε εντολή του γραμματέα προς τέλεση αξιόποινων πράξεων. Είναι μεμονωμένα περιστατικά και καμία σχέση δεν έχουν με τη Χρυσή Αυγή», ήταν η κατάληξή της.

Καμία μνεία για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς, τα γυμνάσια των μελών της οργάνωσης και τους ύμνους προς τον Χίτλερ. Ούτε καν για το καταστατικό της οργάνωσης. Επ’ αυτού, δε, η κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι το μόνο γνήσιο καταστατικό είναι αυτό που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο μετά τις εκλογές του 2012 και ότι μέχρι τότε υπήρχε μόνον ένα δισέλιδο καταστατικό.

Αν η Χρυσή Αυγή βγει «λάδι» από την υπόθεση, θα γίνει αυτομάτως πλουσιότερη κατά 8 εκατ. ευρώ!

Το δικαστήριο θα συνεχίσει στις 8 Ιανουαρίου με αγορεύσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όμως, πλέον το κλίμα δεν είναι θετικό και η δικαίωση που ζητάει η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, το πολιτικό σύστημα (άρα, η Δημοκρατία) και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Μάλιστα, θα πρέπει να τονιστεί πως αν η Χρυσή Αυγή βγει «λάδι» από την υπόθεση, θα γίνει αυτομάτως πλουσιότερη κατά 8 εκατ. ευρώ (!). Είναι τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης που διακόπηκε το 2013 από τη Βουλή. Μάλιστα, το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση της Βουλής είναι σωστή, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για δραστηριότητα που είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

Πάντως, υπάρχει μία ασφαλιστική δικλείδα για το κράτος, καθώς η απόφαση πρέπει να είναι τελεσίδικη. Παράλληλα εάν υπάρξει έφεση σε αυτή την απόφαση τότε θα αναβληθεί για αργότερα η καταβολή της κρατικής επιχορήγησης.

 

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top