Ας γίνει αυτό το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη αφορμή για να αποκτήσουν κι άλλες γυναίκες «φωνή».

Χρειάζεται να υπερτονίσει κανείς πως ο άνδρας με το μόριο έξω στη Νέα Σμύρνη που ακολούθησε μια κοπέλα έως την εξώπορτα του σπιτιού της δεν αντιπροσωπεύει όλα τα αρσενικά αυτού το κόσμου; Ακούγεται τόσο προφανές που λες, όχι, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει πως όλοι οι άντρες -δυνητικά- θα μπορούσαν να είναι στη θέση του. Δεν θα μπορούσαν.

Από την άλλη, πρόκειται για μια μεμονωμένη περίπτωση; Μήπως δεν χρειάζεται να της δώσουμε περισσότερη έκταση από τη στιγμή που είναι ένα ακραίο γεγονός που δεν συναντάμε συχνά στο αστυνομικό δελτίο; Ούτε κι αυτό ισχύει εξ ολοκλήρου.

Εννοείται πως η περίπτωση του άνδρα έχει όλα τα στοιχεία της ατομικής εκτροπής. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο εμφανίζονται μελέτες που αποκαλύπτουν πως κατά την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας. Οι βιασμοί και οι επιθέσεις στο δρόμο με θύματα ανυποψίαστες γυναίκες επανέρχονται συχνά στο προσκήνιο.

Κατά την περίοδο της καραντίνας αυξήθηκαν τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότερες γυναίκες ευτυχώς έχουν πειστεί πως το κοινωνικό στίγμα σε έναν βιασμό δεν το φέρει το θύμα, αλλά ο θύτης. Ούτε κι αυτό ήταν προφανές έως πρόσφατα. Συχνά, αυτή που υφίστατο τη χλεύη, τις υποψίες και τα ναι μεν αλλά ήταν η γυναίκα και όχι ο δράστης. Μπορεί να μην έχει εδραιωθεί πλήρως αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να σπάσουν όλα τα στερεότυπα και μαζί ο κώδικας της σιωπής, αλλά σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι και η αστυνομία με τη σειρά της είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη σε θέματα σεξουαλικής κακοποίησης. Παλαιότερα δεν έριχνε μεγάλο βάρος στην εξιχνίαση τέτοιων εγκλημάτων. Στις μέρες μας αυτό αλλάζει. Είναι κι αυτή μια μικρή κατάκτηση (και αυτονόητη υποχρέωση των αρχών).

Ομως, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε από το συγκεκριμένο περιστατικό και έχει, όντως, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος που τα social media κινητοποιήθηκαν δίνοντας βαρύτητα στο θέμα. Από τη στιγμή που η κοπέλα έκανε την ανάρτηση μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες από την κάμερα ασφαλείας (μπράβο της που το έπραξε), χιλιάδες χρήστες ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση, έκαναν άμεσα αναπαραγωγή της ανάρτησης και το γεγονός διαχύθηκε σε όλα τα social media.

Μακάρι από εδώ και πέρα οι επίδοξοι βιαστές να ξέρουν πως έχουν έναν επιπλέον ισχυρό αντίπαλο, τα social media.

Αυτό λειτούργησε ως παράλληλη κοινωνική πίεση στο να συλληφθεί ο δράστης, αλλά συνάμα έδωσε και ένα ηχηρό μήνυμα συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες πως δεν πρέπει να φοβούνται να δημοσιοποιήσουν ένα ανάλογο γεγονός. Η σιωπή σε αυτές τις περιπτώσεις όχι μόνο δεν είναι χρυσός, αλλά ουσιαστικά «δικαιώνει» τους δράστες. Σαν να τους δίνει το ελεύθερο να συνεχίσουν ανενόχλητοι.

Πολλά μπορούμε να καταμαρτυρήσουμε στα social media και στο πώς έχουν αλλοιώσει αρκετές πτυχές της πραγματικότητας, αλλά και της φυσιογνωμίας των ανθρώπων. Δεν γίνεται, όμως, να μην προβάλλουμε κι αυτή τη θετική εκδοχή που λειτουργεί προς όφελος αυτών που έχουν πραγματικά την ανάγκη και τη στήριξή μας.

Αν πρέπει να γίνουμε χρήστες-τιμωροί του εγκλήματος μέσω του πληκτρολογίου μας; Εννοείται πως η αυτοδικία δεν είναι συνταγματικά και ηθικά αποδεκτή, όμως, εδώ έχουμε να κάνουμε με ατόφια εκδήλωση κοινωνικής συνείδησης και αλληλεγγύης. Μακάρι από εδώ και πέρα οι επίδοξοι βιαστές να ξέρουν πως έχουν έναν επιπλέον ισχυρό αντίπαλο. Ακόμη κι αν αυτός ο «τιμωρός» κυκλοφορεί ανάμεσα σε τοίχους στο facebook ή σε κοινοποιήσεις αναρτήσεων.

 

Διαβάστε ακόμα: Η μοίρα του επαγγελματία λαϊκιστή.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top