Όπως διέρρευσε οι Ιρλανδοί προσφέρουν εισιτήριο από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, μετ' επιστροφής, στην ασυναγώνιστη τιμή των 19,99 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Photo Credit: Majid Abder Rahman/flickr

Όπως διέρρευσε οι Ιρλανδοί προσφέρουν εισιτήριο από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, μετ’ επιστροφής, στην ασυναγώνιστη τιμή των 19,99 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Photo Credit: Majid Abder Rahman/flickr

Κι αν η Ryanair, με τα γνωστά τιμολόγιά της, προσφερόταν να μεταφέρει το Άγιο Φως; Διαβάστε ένα, φυσικά, φανταστικό ρεπορτάζ, όπου ‒ανάμεσα στα άλλα εξωφρενικά‒ το Άγιο Φως, λες και έχει σάρκα και οστά (θαύμα;) συμπεριφέρεται σαν καλομαθημένος επιβάτης business class, που δεν θέλει να χάσει τα προνόμιά του…

 

Δύσκολες στιγμές, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, περνά ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Αιτία αποτελεί η προσφορά που κατέθεσε η Ryanair στην Ελληνική Κυβέρνηση για την ανάληψη της αερομεταφοράς του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η προσφορά της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας, την οποία επεξεργάζεται προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι πάρα πολύ δελεαστική.

Όπως διέρρευσε σήμερα οι Ιρλανδοί ακολουθούν και με το Άγιο Φως τη γνωστή low budget πολιτική τους, προσφέροντας εισιτήριο από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, μετ’ επιστροφής, στην ασυναγώνιστη τιμή των 19,99 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των φόρων. Επιπλέον, σε περίπτωση που το Άγιο Φως ταξιδέψει στην Αθήνα, αντί του Μεγάλου Σαββάτου, τη Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα, η προαναφερόμενη τιμή θα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ.

Η παραπάνω προσφορά πάντως προκαλεί προβληματισμό στους απλούς επιβάτες της Ryanair, οι οποίοι φοβούνται ότι αν συνταξιδέψουν με το Άγιο Φως, η εταιρεία είναι ικανή να τους χρεώσει και για το στρατιωτικό άγημα που θα περιμένει στον αεροδιάδρομο να αποδώσει τιμές στο Άγιο Φως.

Στο Κυβερνητικό στρατόπεδο, άνθρωποι που συγκαταλέγονται στην κεντρώα πτέρυγα του κόμματος, συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στη συμφωνία. Όπως εκτιμούν, στην περίοδο κρίσης που βιώνουμε, μια τέτοια κίνηση είναι επιβεβλημένη στο πλαίσιο μείωσης δαπανών και θα αποτελέσει την καλύτερη απάντηση στους όψιμους εσωτερικούς και εξωτερικούς επικριτές της χώρας μας, που έφτασαν στο σημείο να προτείνουν ακόμη και την οριστική κατάργηση της μεταφοράς του Αγίου Φωτός με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων (μια πρόταση που -όπως λέγεται- δεν βρίσκει τελείως αντίθετο τον Γιάννη Στουρνάρα).

Σε περίπτωση που το Άγιο Φως ταξιδέψει στην Αθήνα, αντί του Μεγάλου Σαββάτου, τη Δευτέρα ή Τρίτη του Πάσχα, η τιμή των 19,99 ευρώ θα είναι μειωμένη κατά το ήμισυ.

«Η κατάργηση τέτοιων ύψιστων τελετών, που αποτελούν θεσμό για τη χώρα, όπως είναι η μεταφορά του Αγίου Φωτός και οι παρελάσεις, είναι έξω από κάθε συζήτηση» καθησυχάζουν οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες. «Όμως, αν μπορούμε να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους που να μειώσουν τα κόστη, όπως κάναμε με τη χορηγία καυσίμων για τις παρελάσεις, θα είναι κάτι το επωφελές για όλους και θα πάψει να μας γκρινιάζει και η τρόικα για σπατάλες. Η πρόταση της Ryanair είναι προς αυτή την κατεύθυνση και γι’ αυτό πρέπει να είναι καλοδεχούμενη».

Αντίθετη άποψη όμως φαίνεται να έχουν άλλοι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, με δεξιότερες καταβολές. Οι τελευταίοι εισηγούνται να μην υπογράψει τη συμφωνία, καθώς αυτή όχι μόνο δεν συνάδει με τις τιμές αρχηγού κράτους, που διαχρονικά αποδίδονται στο Άγιο Φως, αλλά προσβάλλει τόσο την Ορθοδοξία όσο και την ίδια την Ελλάδα, αφού αυτά τα δύο είναι ένα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι την αντίθεσή τους στη συμφωνία εκφράζουν σύσσωμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για «ξεπούλημα της εκμετάλλευσης του Αγίου Φωτός σε ξένα μνημονιακά συμφέροντα» και καλούν το λαό αύριο σε πορεία διαμαρτυρίας, που θα ξεκινήσει από τη Μονή Πετράκη και θα καταλήξει στη Βουλή.

Διαβάστε ακόμα: Υποκουλτούρα ή μέσο για τη γυναικεία χειραφέτηση;

Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα και ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας απόφασης που θα αλλάξει άρδην μια παράδοση πάρα πολλών ετών. Αν και δεν δείχνει αρνητικός στην υπογραφή της συμφωνίας, δεν θέλει να προκαλέσει το θρησκευτικό αίσθημα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας αλλά ούτε να δυσαρεστήσει τον Θεό, με τον οποίο διατηρεί πάντα άριστες σχέσεις και επικοινωνία.

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Αντώνη Σαμαρά υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται τελικά να μην υπογράψει με τη Ryanair και να συνεχίσει να διαθέτει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για τις ανάγκες του Αγίου Φωτός. Σε αυτή την περίπτωση όμως η επιβολή ειδικού τέλους αλληλεγγύης και στήριξης του Αγίου Φωτός, ώστε να καλυφθούν τα ιερά έξοδά του, θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη. Από την καταβολή του τέλους πάντως θα εξαιρεθούν οι ένστολοι και οι κληρικοί.

Η τελευταία αυτή λύση φαίνεται να ικανοποιεί την Ελλαδική Εκκλησία, η οποία τηρεί ως τώρα στάση αναμονής, αλλά έχει διεμηνύσει ήδη ότι δεν θα δεχτεί λύσεις που πλήττουν το κύρος του Αγίου Φωτός. «Αν καταργηθούν οι τιμές αρχηγού κράτους για το Άγιο Φως, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα είμαστε εμείς οι επόμενοι;» δηλώνει θορυβημένος ιερέας που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Αν γίνει η αρχή, σύντομα θα μας καταργήσουν τα τιμητικά αγήματα στις περιφορές εικόνων, σταυρών, ζωνών και λειψάνων και στο τέλος θα μας πάρουν και τις μητροπολιτικές Μερσεντές και θα μας πουν να τρέχουμε στην ενορία με το λεωφορείο. Ε, υπάρχουν και κάποια όρια!»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πηγές μας, η Ryanair πιέζει τον Πρωθυπουργό να απαντήσει άμεσα στην προσφορά της, υπενθυμίζοντάς του ότι το Μεγάλο Σάββατο πλησιάζει και οι τιμές δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ ακόμη τόσο χαμηλές. Ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται να έχει δεσμευτεί να απαντήσει ως απόψε το βράδυ, αλλά πριν τις τελικές του αποφάσεις θα επικοινωνήσει οπωσδήποτε –όπως άλλωστε συνηθίζει- με το Θεό.

Δείτε ακόμα: Αυτά είναι τα 20 πιο εθιστικά τραγούδια του Απριλίου

Πάντως σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας με τη Ryanair, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό (και θα το συζητήσει και με τον Παντοδύναμο) είναι οι μυστικές χρεώσεις που επιβάλλει η εταιρεία, οι οποίες μπορεί να εκτινάξουν την αρχική τιμή του εισιτηρίου στα ύψη. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει από τον φίλο του, και γνωστό για τις στενές επαφές του με τα θεία, Τάκη Μπαλτάκο, που έχει αναλάβει καταρχήν να βολιδοσκοπήσει το Άγιο Φως, επιπλέον να επιστήσει στο τελευταίο την προσοχή σε κάποιες λεπτομέρειες, που η Ryanair στην κυριολεξία «τσεκουρώνει».

Σύμφωνα με κύκλους του Παραδείσου, το Άγιο Φως έχει εκδηλώσει τη δυσφορία του: «Αν είναι να τρέχω να προλάβω θέση και να στριμώχνομαι στα στενά καθίσματα της Ryanair, να μου λείπει!».

Συγκεκριμένα, εφόσον και εάν το Άγιο Φως ταξιδέψει τελικά με Ryanair, θα πρέπει να κάνει check in και να τυπώσει εκ των προτέρων την κάρτα επιβίβασής του, διαφορετικά θα χρεωθεί επιπλέον 79,99 ευρώ. Θα πρέπει επίσης να ταξιδέψει χωρίς αποσκευές ή με μια μόνο χειραποσκευή μήκους 49 cm, αλλιώς θα υπάρξει επιβάρυνση 29,99 ευρώ ανά εκατοστό. Θα πρέπει να είναι φαγωμένο πριν μπει στο αεροπλάνο, γιατί η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία χρεώνει το απλό τοστ χωρίς ζαμπόν και τυρί με 9,99 ευρώ και το μπουκαλάκι νερό 4,99 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να έχει κάνει και την ανάγκη του από πριν γιατί η χρήση της τουαλέτας εντός του αεροσκάφους χρεώνεται με 2,99 ευρώ. Τέλος, το Άγιο Φως θα πρέπει να ταξιδεύσει σβηστό, γιατί απαγορεύεται η χρήση φλόγας εντός του αεροσκάφους.

Σύμφωνα πάντως με κύκλους του Παραδείσου, το Άγιο Φως έχει εκδηλώσει ήδη τη δυσφορία του για το ενδεχόμενο υπογραφής συνεργασίας μεταξύ Ryanair και Κυβέρνησης και απειλεί να μην ταξιδέψει καθόλου στην Ελλάδα αυτό το Πάσχα, αλλά να επιλέξει άλλον τουριστικό προορισμό. «Αν είναι να τρέχω να προλάβω θέση και να στριμώχνομαι στα στενά καθίσματα της Ryanair, να μου λείπει!» φέρεται να δηλώνει, ενώ, επιπλέον, σκέφτεται να ζητήσει και από τους φίλους του, Τίμιο Ξύλο και Αγία Ζώνη, να μποϊκοτάρουν και αυτοί τη χώρα μας σε ένδειξη συμπαράστασης.

Για το συγκεκριμένο θέμα ζητήθηκε και από τον Ιησού Χριστό να πάρει θέση, ο οποίος όμως αρκέστηκε να δηλώσει «ουδέν σχόλιο». Σύμφωνα, βέβαια, με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Ναζωραίος, οφ δε ρέκορντ, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για το ενδεχόμενο λήξης των «υπερβολικών», όπως τις χαρακτηρίζει, ανέσεων του Αγίου Φωτός. «Άλλοι σταυρώνονται και άλλοι ταξιδεύουν business class», φαίνεται να είπε με νόημα στο στενό του περιβάλλον. «Κάτι τέτοιους, που θέλουν χλιδές, εγώ κάποτε τους έδιωξα από το ναό, αλλά οι Έλληνες τους υποδέχονται με τιμητικά αγήματα. Για να δούμε, θα σταματήσουν να το κάνουν έστω και τώρα;»

Διαβάστε ακόμα: Πώς θα μαζέψετε άγρια χόρτα στο χωριό, που θα βρεθείτε το Πάσχα ‒ο Τροφοσυλλέκτης συμβουλεύει

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top