Mόλις είπε «αντίο» (φωτογραφία: sooc).

Μέλος του κόμματος, υποψήφιος δήμαρχος, απλός βουλευτής, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, πρόεδρος του κόμματος, πρωθυπουργός, στη συνέχεια στην αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα στο δρόμο της ιδιώτευσης. Δεν υπάρχει σκαλοπάτι που ξέχασε να πατήσει ο Αλέξης Τσίπρας στα λίγα χρόνια που εντάχθηκε οργανικά στις κορυφαίες κομματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί να είναι από μικρός στο χώρο της πολιτικής, λες και η μοίρα τον είχε τάξει στο συγκεκριμένο χώρο, πλην ήταν το 2004 οπότε και έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής που έκανε το βήμα παραπάνω κι από ένθερμος νεολαίος πέρασε στην ώριμη φάση της επίσημης παρουσίας στην κεντρική σκηνή του τόπου και της αριστεράς.

Είναι πολύ νέος σε ηλικία για να παροπλίζεται. Αλλος στη θέση του θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στο προσεχές συνέδριο.

Τώρα αποφάσισε πως ήρθε ο καιρός των μεγάλων προσωπικών αποφάσεων. Το οδυνηρό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές βαραίνει τον ίδιο, κι ας μην έκανε αυτός όλα τα λάθη. Ως αρχηγός, όμως, οφείλει να κουβαλήσει και τα λάθη των άλλων. Εχει την αντικειμενική ευθύνη, ως εκ τούτου η ανάληψή της ήταν προφανής.

Είναι τίμια πράξη από την πλευρά του. Είναι πολύ νέος σε ηλικία για να παροπλίζεται. Αλλος στη θέση του θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος στο προσεχές συνέδριο. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, αποφάσισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν απλώς παρελκυστικό και δεν θα έλυνε μέσα του τον γρίφο του τι έφταιξε και ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και ο ίδιος) από λατρεμένος της πλειοψηφίας του κόσμου πριν από κάποια χρόνια, τώρα περιήλθε σε κατάσταση αποδρομής.

Για χρόνια οι πολιτικοί αντίπαλοι του Αλέξη Τσίπρα τον κατηγορούσαν πως η λέξη «παραίτηση» δεν ανήκει στο πολιτικό λεξιλόγιό του. Να, όμως, που τώρα τους διαψεύδει και μάλιστα αυτή η παραίτηση θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για τον ίδιο.

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια πρώτης τάξεως σεισμική δόνηση στο πολιτικό σύστημα και θα επηρεάσει τους πάντες.

Το να φεύγεις από το κόμμα που εσύ έκανες μεγάλο, ενώ πριν βαριανασαίνοντας έμπαινε στη Βουλή, είναι σκληρό και θέλει αρκετό θάρρος για να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Αν μη τι άλλο, αυτή τη φορά θα πρέπει να του πιστωθεί η άμεση απόκριση στις εξελίξεις.

Είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει μεγάλες φουρτούνες. Αν το εκλογικό του ποσοστό μούδιασε τα στελέχη του, τώρα, με την αποχώρηση του Τσίπρα από την προεδρία, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το εκτόπισμα του κόμματος μεγάλωσε επί των ημερών του.

Ηταν εκείνος ο φορέας της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας. Ολα τα υπόλοιπα στελέχη βρίσκονταν συνεχώς στη σκιά του. Τώρα θα πρέπει να μάθουν να περπατούν μόνοι τους, δίχως τη βοήθεια του ηγέτη. Αυτή τη στιγμή, βέβαια, κάποιος που να μπορεί να περπατήσει στα παπούτσια του Τσίπρα δεν υπάρχει. Μένει να φανεί στο μέλλον.

Οπως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, έτσι και τα κόμματα οφείλουν να κοιτάζουν την επόμενη ημέρα όσο δύσκολη κι αν είναι. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υπάρχει άλλος δρόμος: κατεβάζεις τα ρολά και λες «αντίο».

Η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια πρώτης τάξεως σεισμική δόνηση στο πολιτικό σύστημα και θα επηρεάσει τους πάντες. Φυσικά τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πέσει σε μια δίνη εσωστρέφειας πια μη γνωρίζοντας πως θα είναι όταν και όποτε βγει απ’ αυτήν, αλλά και όλα τα άλλα κόμματα.

Ευνοεί άμεσα το ΠΑΣΟΚ που θέλει να ανακαταλάβει τον χώρο της κεντροαριστεράς, ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία που βλέπει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι ολότελα ξεδοντιασμένη πλέον και φυσικά ευνοεί όλους εκείνους που έβλεπαν στον Τσίπρα

τον άβολο αντίπαλο.

Μπήκε στην κεντρική αίθουσα της πολιτικής ως σίφουνας και αποχωρεί σαν ελαφρύ σκονισμένο αεράκι.

Το αν η παρουσία του στην πολιτική έχει θετικό πρόσημο ή όχι, ας το μελετήσουμε με ηρεμία και σύνεση το επόμενο διάστημα. Σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Μπήκε στην κεντρική αίθουσα της πολιτικής ως σίφουνας και αποχωρεί σαν ελαφρύ σκονισμένο αεράκι. Μια ξέφρενη διαδρομή που μέσα σε πυκνό πολιτικό χρόνο έπιασε κορυφές, αλλά βίωσε και… πατώματα.

Το ότι φεύγει δεν σημαίνει ότι ξεχνιέται. Η ζωή είναι μπροστά και ποτέ κανείς δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει. Το πώς θα ξοδέψει το πολιτικό του κεφάλαιο ο Αλέξης Τσίπρας και τι θα κάνει από εδώ και πέρα στη ζωή του, είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος. Ολοι εμείς, όμως, οφείλουμε να του βγάλουμε το καπέλο για τη σημερινή του κίνηση. Σημαντικός δεν είναι κανείς μόνο στις νίκες, αλλά κυρίως στις ήττες.

 

Διαβάστε ακόμα: Ώρα μεγάλων αποφάσεων.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top