Το «Ποτέ» του Follett είναι πιο σημερινό παρά ποτέ.

«Μάτι της Βελόνας», «Στυλοβάτες της Γης», «Και εγένετο Εσπέρα και εγένετο πρωί», «Ένας στύλος φωτιάς», «Ένας κόσμος χωρίς τέλος» και φυσικά η Τριλογία του Αιώνα. Οποιο βιβλίο του Ken Follett κι αν πιάσεις στα χέρια σου (είναι πολλά, καθώς ο ουαλός συγγραφέας είναι άκρως παραγωγικός), το βέβαιο που θα σου συμβεί είναι ένα βύθισμα σε έναν παράλληλο κόσμο. Τον δικό του, τον επινοημένο.

Να είναι αυτό το χάρισμα που σου έχει προσφέρει απανωτά best seller; Ο βαθμός επινοητικότητα του Follett είναι υψηλής συχνότητας. Ωστόσο, δεν περιορίζεται ποτέ σ’ αυτήν. Κάθε βιβλίο του εμπεριέχει μια κοπιώδη δουλειά με έρευνα, ταυτοποίηση στοιχείων και επεξεργασία πραγματολογικών στοιχείων. Ένα πρωτογενές υλικό που όταν το μετασχηματίσει σε μυθοπλασία, τότε το αποτέλεσμα συνεγείρει.

Ούτε που θα καταλάβετε πότε φτάσαμε στην 808η σελίδα, την τελευταία του μυθιστορήματος.

Αυτή τη φορά επανέρχεται μια νέα επανεφεύρεση του εαυτού του. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει δείχνοντας πως είναι ένας συγγραφέας που δεν επαναπαύεται στα κεκτημένα. Αφήνει κατά μέρος τα πολυσέλιδα ιστορικά αφηγήματα για να μας φέρει αντιμέτωπους με τους τωρινούς φόβους. Το νέο μυθιστόρημά του «Ποτέ» που κυκλοφορεί εδώ και λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Bell σε μετάφραση της Βεατρίκης Κάντζολα-Σαμπατάκου είναι πιο σημερινό από ποτέ.

Είναι θρίλερ; Ναι, όπως είναι, πλέον, και όλος ο κόσμος που ζει κάτω από το καθεστώς του φόβου λόγω της πανδημίας. Εχει πολιτική ίντριγκα; Τόση ώστε να στήνεται μπροστά μας ένας αέναος χορός πολιτικών προσωπικοτήτων που διοικούν τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Είναι page-turner; Αναμφίβολα! Ούτε που θα καταλάβετε πότε φτάσαμε στην 808η σελίδα, την τελευταία του μυθιστορήματος.

Το βασικό διακύβευμα του «Ποτέ» είναι η πιθανότητα να υπάρξει μια πυρηνική καταστροφή που θα οδηγήσει τον κόσμο μας στο ατελεύτητο χάος. Ο ίδιος ο Follett σημειώνει η έμπνευση για να γράψει το συγκεκριμένο μυθιστόρημα προήλθε από την έρευνα που έκανε για τις απαρχές του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου για τις ανάγκες του βιβλίου του « Η Πτώση των Γιγάντων», το πρώτο βιβλίο του της Τριλογίας του Αιώνα.

Αυτή η καταστροφική σύγκρουση ήταν, κατά την άποψη του Follett, «ένας πόλεμος που κανείς δεν ήθελε». Ωστόσο, συνέβη, ούτως ή άλλως, και ήταν το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης σειράς συνθηκών, διεθνών συμμαχιών και κοντόφθαλμων αποφάσεων που θα αναμόρφωσαν τον κόσμο και θα άλλαζαν τη φύση του σύγχρονου πολέμου.

Όπως κάνει πάντα, ο Follett ερεύνησε αρκετά πράγματα πριν ξεκινήσει να γράφει (Φωτογραφία: Olivier Favre and Kelvedon Hatch Nuclear Bunker).

Στο «Ποτέ», ο Follett θέτει ένα παρόμοιο σενάριο. Mόνο που το δικό του σενάριο είναι απείρως πιο επικίνδυνο από την παγκόσμια διάδοση των πυρηνικών όπλων. Αυτό που σκιαγραφεί είναι το πορτρέτο ενός κόσμου που σκοντάφτει προς το αδιανόητο και το κάνει έναν τρόπο λεπτομερή και εύλογα ανησυχητικό.

Ο Follett επιλέγει πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι γυναίκα, η Pauline Green.

Η ιστορία ξεκινά στην έρημο Σαχάρα, χιλιάδες μίλια μακριά από αυτό που θα γίνει το κέντρο μιας αναδυόμενης πυρηνικής αντιπαράθεσης. Άλλα  ξεχωριστά αφηγηματικά νήματα, καθένα από τα οποία περιέχει αρκετό δράμα για να τροφοδοτήσει ένα μυθιστόρημα συμβατικού μήκους, διαδραματίζονται στους διαδρόμους εξουσίας στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Σαχάρα εμφανίζεται ένας νεαρός αμερικανολιβανέζος πράκτορας της CIA, ο Abdul John Haddad, ο οποίος βρίσκεται στα ίχνη μιας αποστολής κοκαΐνης που θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ενός τοπικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους. Μαζί του βρίσκεται μια νεαρή χήρα που επιθυμεί να ανταλλάξει τη φτώχεια της στην Αφρική με το όνειρο μιας νέας ζωής στην Ευρώπη. Το ταξίδι τους στην έρημο μέσα από ολοένα και πιο επικίνδυνες συνθήκες είναι ένα από τα δραματικά σημεία του μυθιστορήματος.

Τα γεγονότα στην Αφρική αποκτούν διεθνή σημασία όταν ένα περιστατικό στα σύνορα του Τσαντ και του Σουδάν καταλήγει στον θάνατο ενός αμερικανού στρατιώτη από πυροβολισμούς. Όταν οι ερευνητές μαθαίνουν ότι το εμπλεκόμενο όπλο έχει προέλευση την Βόρεια Κορέα, σημαντικοί «παίκτες», όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν, θέτοντας το υπόβαθρο για την κλιμάκωση ενεργειών και αντιδράσεων.

Ο Follett επιλέγει πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι γυναίκα, η Pauline Green, η οποία αντιδρά στις δύσκολες συνθήκες αυστηροποιώντας τις υπάρχουσες οικονομικές κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, μια κίνηση που θεωρείται «ανάλογη» με το αδίκημα.

Αλλά αυτή η αναλογική απάντηση επιδεινώνει μόνο μια ήδη απελπιστική οικονομική κατάσταση, η οποία με τη σειρά της επιδεινώνει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα και τον κύριο σύμμαχό της, την Κίνα.

Από αυτό το σημείο και μετά, τα πράγματα θα εξελιχθούν με εκπληκτική ταχύτητα, παρά τις επίπονες προσπάθειες των ειρηνοποιών στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σκληροπυρηνικοί και από τις δύο πλευρές πιέζουν για ολοένα και πιο βίαιες απαντήσεις και η προοπτική μιας ειρηνικής επίλυσης αρχίζει να ξεθωριάζει.

Ηιστορία επαναλαμβάνεται ή όχι; Θα συμβεί ό,τι ακριβώς και πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο;

Τα πράγματα παίρνουν ακόμη πιο σκοτεινή τροπή όταν οι δυνάμεις των ανταρτών στη Βόρεια Κορέα επαναστατούν εναντίον του Ανώτατου Ηγέτη Kang U-jung, παίρνοντας τον έλεγχο όλων των πυρηνικών βάσεων στη χώρα και φέρνοντας την προοπτική μιας πραγματικής πυρηνικής ανταλλαγής πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Φευ, η ιστορία επαναλαμβάνεται ή όχι; Θα συμβεί ό,τι ακριβώς και πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο; Θα είναι η αλληλουχία κάποιων γεγονότων που θα πυροδοτήσουν εξελίξεις και θα φέρουν τον πλανήτη πρόσωπο με πρόσωπο με τον όλεθρο;

Το «Ποτέ» είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τη δύναμη των ακούσιων συνεπειών και είναι ανησυχητικό και διαφωτιστικό εξίσου. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος γίνεται απτή και φοβιστική μέσω του τρόπου που ο Follett μας την αφηγείται. Θα σωθεί τελικά η ανθρωπότητα; Θα εξαφανιστεί από προσώπου γης; Να το βύθισμα που σας λέγαμε στην αρχή. Θα αρχίσετε να το αισθάνεστε από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου. Αφεθείτε…

 

 

Διαβάστε ακόμα: «Η τύχη ευνοεί τους νεκρούς». Eνα μυθιστόρημα που θα ζήλευε η Αγκάθα Κρίστι.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top