H Brand Ambassador του The Macallan, Άννα Μεταξά και ο Executive Chef του Ξενοδοχείου, Αστέριου Κουστούδη μας μύησαν σε μια σπάνια σύζευξη του ουίσκι The Macallan με επιλεγμένα πιάτα.

Στο Alexander’s Βar της Μεγάλης Βρεταννίας, με την δεσπόζουσα, σπάνια ταπετσαρία του 18ου αιώνα να κοσμεί τον χώρο -αναπαριστά την είσοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Γαυγάμηλα-, εκεί όπου κατά καιρούς έχουν απολαύσει το ποτό τους όλες οι μεγάλες και ιστορικές προσωπικότητες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, όπως ο Ουίνστον Τσόρτσιλ που είχε ιδιαίτερη σχέση με το ξενοδοχείο, θα έχουν την ευκαιρία, όσοι το επιθυμούν, να ζήσουν μια ιδιαίτερη βραδιά γευσιγνωσίας με οδηγούς την Brand Ambassador του The Macallan, Άννα Μεταξά και τον Head Sommelier του ξενοδοχείου, Ευάγγελο Ψωφίδη.

Πρόκειται για ένα μοναδικό pairing των εμβληματικών ουίσκι του οίκου, με τις, πάντοτε ευφάνταστες, δημιουργίες του Executive Chef του Ξενοδοχείου, Αστέριου Κουστούδη και της μπριγάδας του, κι εμείς, είχαμε την ευκαιρία και την τιμή, πρώτοι από όλους να το δοκιμάσουμε, παρέα με την Αννα Μεταξά, αλλά και τον σεφ που μας εξήγησε την όλη διαδικασία της δημιουργίας του μενού.

«Μία από τις δυσκολίες σε αυτό το μενού», μας λέει ο σεφ, «είναι ότι επέλεξα να ταιριάξω το ποτό με δύο προτάσεις οι οποίες δε μοιάζουν μεταξύ τους, όπως θα δείτε. Έπρεπε δηλαδή να υπάρχει σωστή μετάβαση, όχι μόνο από το ένα pairing στο άλλο, αλλά και στις προτάσεις για το ίδιο μπουκάλι. Το Macallan το γνωρίζω αρκετά καλά ως προϊόν. Χρήζει ιδιαίτερης μεταχείρισης με την έννοια ότι η κάθε ετικέτα έχει την δική της φιλοσοφία».

«Το να απολαύσεις ένα ποτήρι ουίσκι, γνωρίζοντας τι έχεις παραγγείλει, είναι εύκολο. Ο συνδυασμός όμως με το φαγητό και να μπορέσεις να αναδείξεις το καθένα ξεχωριστά, είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Παίζει ρόλο η σειρά των γεύσεων του φαγητού, αλλά και η ποσότητα του ουίσκι που πρέπει να κρατήσεις για το επόμενο, θεωρώ. Πρόκειται για απόσταγμα, που σημαίνει υψηλός αλκοολικός δείκτης -δεν είναι κρασί-, και το επιθυμητό είναι αυτός που δοκιμάζει να μην νιώσει την αίσθηση του κορεσμού από τα πρώτα στάδια, λόγω του φαγητού ή του αλκοόλ. Να υπάρχει δηλαδή απόλυτη ισορροπία στις ποσότητες αλλά και αρμονία στη επίγευση».

Το μενού είναι προσεγμένο και στην τελευταία του λεπτομέρεια.

Οι ετικέτες που διατίθενται στο Alexanders Bar δεν υπάρχουν αλλού.

«Είναι πολύ δύσκολο αυτό στα ουίσκι dinners» συμπληρώνει η Αννα, «γιατί και ο κόσμος δεν είναι τόσο συνηθισμένος. Ερχεται συνηθισμένος από το κρασί. Τρώει πιο γρήγορα, πίνει πιο γρήγορα και αν δεν το κατευθύνεις όλο αυτό, δεν το ισορροπήσεις εσύ, από την βάση του, μπορεί να το χάσει λίγο. Σκοπός είναι ο κόσμος να γνωρίσει ότι αν υπάρχει ένα μέρος στην Αθήνα όπου μπορεί να βρει επιλογές από σπάνια ουίσκι, αυτό είναι το Alexander’s Bar. Επίσης έχει σημασία ότι τα ουίσκι τα διάλεξαν η ομάδα του Σεφ με την βοήθεια του Βαγγέλη Ψωφίδη, ανάλογα με τις ετικέτες του ξενοδοχείου».

Εδω, αξίζει να επισημάνουμε ότι στην πλειονότητά τους οι ετικέτες που διατίθενται στο Alexanders Bar δεν υπάρχουν αλλού, καθώς υπάρχει μια εξαιρετική γκάμα από νέες και παλαιότερες limited εμφιαλώσεις του αποστακτηρίου. Και ο λόγος: «Είναι ένας μοναδικός χώρος όπου κάποιος έρχεται και όντως απολαμβάνει το ουίσκι, δηλαδή παίρνει τον χρόνο του», μας λέει η Brand Ambassador.

«Δεν έρχεται στο Alexander’s για να πιει ένα γρήγορο ποτό και να φύγει. Συνήθως είναι ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει, που ψάχνει. Και τα Macallan να μη γνωρίζει, ξέρει γενικά από spirits, οπότε όταν θα τα δει θα θελήσει οπωσδήποτε να μάθει ή και -γιατί όχι;- να δοκιμάσει κάποια από τις δυσεύρετες ετικέτες της λίστας με την κατεύθυνση του εξειδικευμένου προσωπικού του Bar. Το να βρεθεί σε ένα τέτοιο μπαρ, στο κέντρο της Αθήνας και να δει μια σπάνια φιάλη, ας πούμε του 1937, που δεν θα την ανοίξει ο καθένας, γιατί μιλάμε για ένα single cask ουίσκι, είναι κάτι το εξαιρετικό».

Το Bodegas Hidalgo “La Gitana” Amontilado Seco Napoleon συνδυάστηκε με ένα ταρτάκι με πιπεριές και αντζούγια και με μια κροκέτα μπακαλιάρου.

Bodegas Hidalgo “La Gitana” Amontilado Seco Napoleon: από λευκά σταφύλια Palomino 

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, να δοκιμάζουμε. Το πρώτο pairing δεν ήταν ουίσκι, αλλά ένα dry sherry, το Bodegas Hidalgo “La Gitana” Amontilado Seco Napoleon.

Το Bodegas Hidalgo “La Gitana” Amontilado Seco Napoleon έδωσε το έναυσμα στο γαστρονομικό «ταξίδι».

Ο συγκεκριμένος ισπανικός ενισχυμένος οίνος, φτιαγμένος αποκλειστικά από λευκά σταφύλια Palomino, συνδυάστηκε με ένα ταρτάκι με πιπεριές και αντζούγια και με μια κροκέτα μπακαλιάρου. «Στο πρώτο pairing με το sherry δεν μπορείς να δώσεις απευθείας έναν παστό μπακαλιάρο με την έννοια της κροκέτας, επειδή έχει έντονη γεύση. Γι’ αυτό έβαλα πρώτα τις πιπεριές, που είναι σαν να τρώμε στη Βόρεια Ιταλία μια σάλτσα βέρντε, όπως συνηθίζουν εκεί για πρώτο πιάτο με τις κόκκινες, μαριναρισμένες πιπεριές και λίγη αντζούγια. Είναι ό,τι πρέπει για πριν τον μπακαλιάρο, τον οποίο “χαμήλωσα” λίγο με την πατάτα. Δηλαδή αυτή η κροκέτα έχει μέσα και πατάτα. Γι΄αυτό είναι σε συνδυασμό τα δύο πιάτα. Η ένταση ξεκίνησε από το ήπιο και μετά έπεσε», μας εξηγεί ο Chef.

«Το The Macallan έχει μακρά σχέση και ιστορία με το sherry συνολικά ως είδος κρασιού», συμπληρώνει η Άννα Μεταξά: «όλα τα βαρέλια που χρησιμοποιούνται για την παλαίωση του είναι παραδοσιακά βαρέλια Sherry που παρασκευάζονται αποκλειστικά κατά τις προδιαγραφές του αποστακτηρίου, στο Jerez της Ισπανίας. Σε συγκεκριμένες εμφιαλώσεις θα χρησιμοποιήσουμε και βαρέλια bourbon για να ενισχυθεί μια διαφορετική γευστική κατεύθυνση, αλλά ο χαρακτήρας sherry είναι η κλασσική υπογραφή του αποστακτηρίου».


H γεύση που αφήνει το φουά γκρα, με το ουίσκι Α Night on Earth είναι εξαιρετική.

A Night on Earth in Scotland: γλυκό και έντονο 

Το «A Night on Earth in Scotland» βγάζει αρώματα βανίλιας, ψητού μήλου, βουτύρου και αμυγδάλου.

Γενικά αυτό ισχύει σε όλο το μενού. Ξεκινάει από τα πιο ελαφριά, βασιζόμενο στα βαρέλια του The Macallan και μετά πάει στα πιο έντονα και σε μεγαλύτερους αλκοολικούς δείκτες, για να καταλήξει στο γλυκό, το οποίο είναι το πιο έντονο. Ετσι, το πρώτο The Macallan που θα σερβιριστεί είναι το «A Night on Earth in Scotland». Αρώματα βανίλιας, ψητού μήλου, βουτύρου, αμυγδάλου που συνδυάζονται με μια γλυκύτητα και ένα πλούσιο στόμα από αποξηραμένα πορτοκάλια, σύκα και κανέλα, καθώς και με έναν αλκοολικό δείκτη 43%.

Το Α Νight On Earth συνδυάστηκε με μαριναρισμένο λαβράκι και γαρίδες σε σάλτσα εσπεριδοειδών και βανίλιας και στη συνέχεια με ένα πατέ φουά γκρα με αμύγδαλα και βύσσινο.

Η πρόταση του Σεφ ήταν να συνδυαστεί πρώτα με ένα πιάτο από μαριναρισμένο λαβράκι και γαρίδες σε σάλτσα εσπεριδοειδών και βανίλιας και στη συνέχεια με ένα πατέ φουά γκρα με αμύγδαλα και βύσσινο. «Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι όλης της σειράς είναι αυτό το στάδιο που είναι το ενδιάμεσο και πάμε από το ψάρι στο φουά γκρα. Εγώ πίνω ουίσκι», μάς λέει ο Σεφ, «η γεύση που αφήνει το φουά γκρα, με το ουίσκι είναι εξαιρετική. Επίσης, ταιριάζει άψογα με το επόμενο, που είναι η πάπια».


To The Macallan Sherry Oak 12 YO έχει χρυσαφένιο χρώμα, πολύπλοκη μύτη με νότες από βανίλια, μαλακό, με μακριά επίγευση από γλυκά αποξηραμένα φρούτα.

The Macallan Sherry Oak 12 YO: ένα κλασικό single malt

Το The Macallan Sherry Oak 12 YO είναι παλαιωμένο αποκλειστικά σε ισπανικά βαρέλια Oloroso sherry.

The Macallan Sherry Oak 12 YO, λοιπόν, για τη συνέχεια και μαζί bun ατμού με ψητή πάπια και bao bun με πάπια κονφί, λαχανικά, σταφίδες, σάλτσα γλυκών μπαχαρικών και τζίντζερ. Παλαιωμένο αποκλειστικά σε ισπανικά βαρέλια Oloroso sherry, πρόκειται για ένα κλασικό single malt του αποστακτηρίου, με χρυσαφένιο χρώμα, πολύπλοκη μύτη με νότες από βανίλια, μαλακό, με μακριά επίγευση από γλυκά αποξηραμένα φρούτα, δρυ και μπαχάρι. Μία από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο chef είναι ότι πρόκειται για bar food.

Το The Macallan Sherry Oak 12 YO ταίριαξε με bun ατμού με ψητή πάπια και bao bun με πάπια κονφί, λαχανικά, σταφίδες, σάλτσα γλυκών μπαχαρικών και τζίντζερ.

Elevé μεν, αλλά bar food και, όπως μας εξήγησε, δεν είχε την δυνατότητα να παίξει με λιπαρότητες: «Δεν μπόρεσα πουθενά, σε όλα αυτά τα πιάτα που τρώγονται με ένα μόνο πιρούνι ή με το χέρι, να βάλω κάτι που θα με βοηθούσε να κάνω την γέφυρα με το αλκοόλ. Δεν υπάρχουν σάλτσες, λιπαρά πράγματα πουθενά. Επίσης, έπρεπε να αποτυπωθεί όλη η γεύση σε μια μπουκιά. Αυτό σημαίνει ότι εκεί πέρα πρέπει να βάλεις όλα τα στοιχεία που θέλεις να συνοδεύσουν το ουίσκι, χωρίς όμως να υπερκαλύψει το ένα το άλλο. Τα buns λοιπόν, είναι ατμού. Στο πρώτο τα αρώματα είναι πιο πολύ του γκριλ με εντάσεις όχι “στρογγυλές”, έχει “ψηλά”, “χαμηλά”, ενώ στο δεύτερο, επειδή είναι γεμιστό το bun, είναι πιο “στρογγυλά” τα πράγματα. Θα βρούμε και αρκετά μπαχαρικά που δεν έχουμε στο πρώτο».


Το The Harmony Collection –Inspired by Intense Arabica έχει αρκετά σκούρο χρώμα, χάλκινες ανταύγειες και αρώματα που παραπέμπουν νοερά σε καπουτσίνο.

Το The Harmony Collection –Inspired by Intense Arabica είναι από την limited edition, ετήσια σειρά του αποστακτηρίου.

The Harmony Collection –Inspired by Intense Arabica: αρκετά σκούρο και με χάλκινες ανταύγειες

Για το τέλος, δοκιμάσαμε –για άλλη μία φορά, καθώς είχαμε βρεθεί και σε masterclass-, το The Harmony Collection –Inspired by Intense Arabica, από την limited edition, ετήσια σειρά του αποστακτηρίου. Single malt με 44% αλκοόλη, με αρκετά σκούρο χρώμα, χάλκινες ανταύγειες και αρώματα που παραπέμπουν νοερά σε καπουτσίνο, gingerbread, σταφίδες, αμύγδαλα, γλυκιά δρυ και βανίλια.

Το γλυκό είναι μια επανεκτέλεση του τιραμισού, με χειροποίητο μπισκουί.

Γευστικά διακρίνονται επίσης νότες από εσπρέσο, σκούρα σοκολάτα, και brazil nuts, ενώ η επίγευση είναι μακρά, ισορροπημένη και γλυκιά, με την διακριτική αίσθηση καβουρδισμένου καφέ να παραμένει για αρκετή ώρα στο στόμα. Ο τέλειος συνδυασμός δηλαδή για το γλυκό που έφτιαξε ο Pastry Chef του ξενοδοχείου, Αλέξανδρος Κούφας, μια επανεκτέλεση του τιραμισού, με χειροποίητο μπισκουί, καραμέλα σβησμένη με το ουίσκι, κρέμα που επίσης είναι infused με το The Macallan, σιρόπι με καφέ εσπρέσο και με τραγανό στοιχείο από κακάο.

Γεύσεις, αρώματα, εμπειρίες, καινούργιες γνώσεις. Αυτά αποκομίσαμε εμείς από την γευσιγνωσία μας και προσπαθήσαμε, όσο γίνεται, να σας τα μεταφέρουμε αυτούσια. Όμως, πάντοτε, το να το ζεις κάτι ο ίδιος έχει μια ιδιαίτερη μαγεία. Την Παρασκευή λοιπόν, 7 Απριλίου, στο Alexander’s Bar, στις 20:30, σας περιμένουν η Αννα Μεταξά, ο Ευάγγελος Ψωφίδης και ο Αστέριος Κουστούδης για ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι. Σπεύσατε!

 

//Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Alexanders Bar. Για πληροφορίες και κρατήσεις: 210 3330748.

 

* Please Enjoy The Macallan Responsibly.

 

Διαβάστε ακόμα: The Harmony Collection. Το The Macallan εμπνέεται από τον εκλεκτό καφέ Arabica.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top