Δεν είναι κλασικός εσπρέσο, αλλά ούτε και φίλτρου (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro στο Cultivos Πανόρμου).

Ενας espresso, δύο espressi, τρεις… πόσους μπορούμε να πιούμε μέσα στην ημέρα; Όσο και αν μας αρέσει, (γιατί να το κρύψουμε: είναι η πεμπτουσία του καφέ), ούτε καλό είναι να πίνουμε τόσους πολλούς καφέδες ούτε και οικονομικό. Επομένως, μήπως πρέπει να βρούμε μια άλλη λύση να παροχετεύσουμε στον οργανισμό μας την αγαπημένη μας καφεΐνη επί μακρόν;

Η καταλληλότερη λύση είναι ο Αmericano. Κάπου θα τον έχετε ακούσει, ενδεχομένως και να τον έχετε δοκιμάσει, αλλά να μην του έχετε δώσει την πρέπουσα σημασία. Υπάρχει, δε, η στρέβλωση πως ο Americano είναι μια άλλη μορφή του γνωστού μας καφέ φίλτρου. Κάτι που δεν ισχύει για τον απλούστατο λόγο ότι ο Americano παρασκευάζεται προσθέτοντας νερό στον εσπρέσο.

Ο Americano εφευρέθηκε από ιταλούς baristi κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για χάρη των αμερικανών στρατιωτών.

Ο μύθος που τον ακολουθεί

Ο αστικός μύθος λέει πως ο Americano εφευρέθηκε από ιταλούς baristi κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για χάρη των αμερικανών στρατιωτών (εξ ου και το όνομα που έλαβε), οι οποίοι έβρισκαν τον καθαρό εσπρέσσο μικρό, πικρό και έντονο και ήθελαν κάτι που να μοιάζει με τον καφέ που ήξεραν από τα σπίτια τους.

Πώς φτιάχνεται

Δεν είναι ιδιαίτερη επιστήμη για να φτιάξει κανείς έναν Americano, εντούτοις αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται προσοχή από τον barista που θα κληθεί να τον παρασκευάσει για χάρη σας. Ο βασικός κανόνας είναι ότι αραιώνουμε τον εσπρέσο με καυτό νερό.

Η αναλογία ποικίλει: κάποιοι θεωρούν πως η σωστή αναλογία εσπρέσο προς νερό 1:2 είναι μια «τυπική» αμερικανική αναλογία, ενώ άλλοι προτιμούν μια «σφιχτότερη» αναλογία 1:1. Στην πραγματικότητα, οι καφετέριες μπορεί να χρησιμοποιούν αναλογία έως και 1:4 (ενίοτε και παραπάνω) ανάλογα με την ένταση του εσπρέσο και τη γεύση του πελάτη. Πάντως πέρα από το ένα προς τρία (καφέ προς νερό), ο καφές γίνεται ολίγον ξέπλυμα.

Eνα έξτρα tip για να διατηρήστε το καϊμάκι του και να μην «σπάσει» στο φλιτζάνι είναι να βάλετε πρώτα το νερό και στη συνέχεια τον καφέ. Όχι όμως απευθείας από τη μηχανή. Άρα, φτιάξτε τον εσπρέσο σε διαφορετικό φλιτζάνι από αυτό που τελικά θα τον πιείτε, «τουμπάρετε» τον μέσα και το καϊμάκι (δηλαδή τα έλαια με τον παγιδευμένο αέρα) θα μείνουν από πάνω.

Ποιος ο λόγος να πίνετε espresso lungo που τις περισσότερες φορές είναι «ξύλινος» και άχαρος;

Πόσο νερό και πόσος καφές; Οι αναλογίες ποικίλουν (Φωτογραφία: Μόνικα Κρητικού για το Andro στο Cultivos Πανόρμου).

Γιατί να τον επιλέξετε

Υπάρχουν σοβαροί και εδραίοι λόγοι που αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία και να γίνει μια καθημερινή σας συνήθεια. Πρώτον, η βάση του είναι ο εσπρέσο, άρα ξεκινάμε με το δεδομένο ότι περιέχει έναν σοβαρό καφέ και όχι ένα νερομπούλι για το οποίο δεν θα σπαταλούσατε δεύτερη γουλιά.

Δεύτερον, έχει μεγαλύτερη ποσότητα από τον κλασικό εσπρέσο. Οπως γράφαμε και στην αρχή, μπορεί ο εσπρέσο να είναι η κορωνίδα του καφέ, εντούτοις λόγω της ποσότητάς του δεν μπορεί να μας καλύψει για πάνω από 2-3 λεπτά. Θα χρειαστεί να φτιάξουμε και έναν δεύτερο και τρίτο και ούτως καθεξής.

Τρίτον, στο επιχείρημα ότι μπορούμε να φτιάξουμε έναν διπλό εσπρέσο η απάντηση είναι ότι ο Americano είναι πιο ελαφρύς με λιγότερη καφεΐνη (χωρίς βέβαια να είναι γευστικά ανώτερος από έναν μερακλίδικο διπλό εσπρέσο).

Τέταρτον, στο ερώτημα γιατί americano και ουχί lungo, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο λούνγκο, με το νερό που τρέχει για περισσότερη ώρα μέσα από τον ίδιο «ξοδεμένο» καφέ, αλλοιώνει εντελώς τον χαρακτήρα του εσπρέσο που πίνουμε. Γενικώς, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πίνετε λούνγκο, αν θέλετε την άποψή μας: Συνήθως είναι «ξύλινος» και άχαρος.

Πέμπτον, και άκρως πρακτικό: τους κρύους μήνες ένας γενναιόδωρος ζεστός καφές είναι μια παρέα. Μπορείς να τυλίξεις τα χέρια σου γύρω από το φλιτζάνι και να κλέψεις λίγη από τη θερμότητά του. Κάντε το εικόνα στο γραφείο ή στο σπίτι σας την ώρα που διαβάζετε ένα βιβλίο ή παρακολουθείτε τηλεόραση.

Μπορεί ο εσπρέσο να είναι η κορωνίδα του καφέ, εντούτοις λόγω της ποσότητάς του δεν μπορεί να μας καλύψει για πάνω από 2-3 λεπτά.

Έκτον, θα κάνετε τη διαφορά: Γιατί όχι; τα τελευταία χρόνια σε όποια παρέα και αν βρεθείς, όπου και να κοιτάξει το μάτι σου σε καφετέριες βλέπεις μια στρατιά από φρέντο εσπρέσο ή φρέντο καπουτσίνο. Τριγύρω «χοροπηδούν» και οι κλασικοί εσπρέσι και καπουτσίνοι (στη ζεστή τους εκδοχή), αλλά Americano κανείς. Να μια ευκαιρία να διαφέρει κανείς από αυτό που ζητάνε οι πολλοί.

 

Διαβάστε ακόμα: Είναι δυνατόν να βάζεις ζάχαρη (και γάλα!) στον καφέ;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top