Από μικρό παιδί με γοήτευαν τα χριστουγεννιάτικα καλάθια, τα γεμάτα καλούδια που άρχιζαν να καταφτάνουν στο σπίτι μας από τις 6 Δεκεμβρίου, στην ονομαστική εορτή του πατέρα μου, μέχρι τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Συνάδελφοι, πελάτες, φίλοι και συγγενείς γνώριζαν την αδυναμία του για τα ακριβά ουίσκι, τα κόκκινα κρασιά και όλων των ειδών τις «ντελικατέτσιες», από καπνιστό σολομό, μέχρι τα -αγαπημένα και δικά μου- μον μπλαν και σοκολατάκια και δεν έχαναν την ευκαιρία να του τα δωρίζουν απλόχερα.
Θυμάμαι ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορούσα να καταλάβω, χωρίς να διαβάσω την κάρτα, από ποιον προερχόταν το κάθε καλάθι, μια και αναπόφευκτα σε αυτά φαινόταν και η προσωπικότητα εκείνων που τα επέλεγαν. Ο θείος μου για παράδειγμα, που μοιραζόταν την αγάπη του αδερφού του για το καλό κρασί, έστελνε πάντα τις πιο «ψαγμένες» ετικέτες που κανείς μας δεν είχε ακούσει. Ο κουμπάρος του επέλεγε τα πιο γαστρονομικά καλάθια –για πρώτη φορά δοκίμασα αβγοτάραχο από δικό του δώρο-, ενώ οι συνάδελφοι και πελάτες φρόντιζαν σχεδόν πάντα να υπάρχει και ένα δώρο «που μένει», όπως μια πιατέλα, ένας δίσκος, wine stoppers ή τιρμπουσόν.
Αν υπήρχε όμως ένα πράγμα που ήταν κοινό σε όλα, αυτό ήταν ότι προέρχονταν από τα Cellier. Τόσο πολύ μάλιστα που ως παιδί πίστευα ότι μόνο εκεί πωλούνταν τέτοια καλάθια, οπότε αναπόφευκτα, τα Cellier για εμένα έγιναν συνώνυμα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, του Πάσχα και όλων των γιορτών. Και πλέον, όταν θέλω κι εγώ ένα ωραίο γιορτινό καλάθι με προσωπικότητα, κατευθύνομαι χωρίς δεύτερη σκέψη στην ιστορική αθηναϊκή κάβα.
Φυσικά, δεν είναι μόνο η ιστορικότητα των Cellier που με κάνει να τα επιλέγω κάθε χρόνο –αν και παίζει και αυτό το ρόλο του-, αλλά επίσης, το γεγονός ότι εκεί μπορεί να βρει κανείς αμέτρητες και ωραίες επιλογές από τον διεθνή και εγχώριο αμπελώνα, προσεγμένα αποστάγματα, σπάνια spirits, εκλεκτά γαστρονομικά προϊόντα και είδη δώρων χάρη στις αποκλειστικές συνεργασίες τους με brands όπως τα delicatessen Fauchon Paris και τα χειροποίητα, φυσητά, κρυστάλλινα ποτήρια και καράφες Sydonios.
Επιπλέον, χάρη σε ένα σύστημα μηχανογραφικής καταχώρησης και οργάνωσης των παραγγελιών αποκλείονται λάθη και καθυστερήσεις στην αποστολή των δώρων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο -ένα μοναδικό ατού μια και η αποστολή καλαθιών σε συγγενείς μου στο εξωτερικό είναι μια θαυμάσια λύση για τα χριστουγεννιάτικά μου δώρα.
Φέτος μάλιστα, ξεκίνησα λίγο νωρίς τόσο την επιλογή, όσο και την αποστολή των καλαθιών μου, καθώς θέλησα να ευχηθώ με αυτόν τον τρόπο στους πολλούς και αγαπημένους μου εορτάζοντες. Μετά τον Νίκο, την Άννα και τον Σπύρο, θα επιλέξω ένα δώρο για την Ελευθερία, τον Διονύση και τον Μανώλη από τον κατάλογο του Cellier, για να φτάσω στην Χριστίνα, τον Βασίλη, τον Φώτη και την Ιωάννα.
Στον φίλο μου τον Νίκο, που αγαπάει το ρούμι, αλλά και το να φτιάχνει κοκτέιλ, έστειλα ένα από τα πιο εντυπωσιακά καλάθια, το οποίο περιλαμβάνει ένα μπουκάλι Rum Diplomatico Reserva Exclusiva, ένα ελληνικότατο τζιν, το Votanikon, το οποίο αποτελείται από 20 βότανα που απαντώνται σε διάφορα σημεία της χώρας μας, όπως τσάι του βουνού από τον Όλυμπο, βασιλικό και δίκταμο από την Κρήτη, άρκευθο από τα βουνά της Μακεδονίας, κρόκο Κοζάνης, μαστίχα Χίου, εσπεριδοειδή και χαμομήλι από την Πελοπόννησο, ρίγανη από τη Μάνη και φασκόμηλο από την Αμοργό. Στο καλάθι περιλαμβάνεται επίσης ένα δωδεκαετές σκωτσέζικο ουίσκι Isle of Jura, το οποίο φτιάχνεται στο ομώνυμο νησί στης Σκωτίας, καθώς και ένα μεταλλικό κουτί από σοκολατάκια Fauchon. Ιδιαίτερο στοχείο είναι το ίδιο το καλάθι, το οποίο θα μπορούσε από μόνο του να αποτελεί δώρο: ένα μαύρο μεταλλικό με λαβή από μπαμπού.
Στην πόρτα της Άννας, που πίνει σχεδόν αποκλειστικά ροζέ –και η οποία, παρεμπιπτόντως, μικρή λάτρευε την Κάιλι Μινόγκ-, κατέφτασε ένα, πιο ροζ δε γίνεται, καλάθι με τα δύο rose prosecco της Αυστραλής τραγουδίστριας –το ένα με τις χαρακτηριστικές ροζ καρδούλες σε ολόκληρο το μπουκάλι-, τον ροζέ οίνο της από την Cote de Provence, και το Chardonnay της (Margaret River εξ Αυστραλίας) μαζί με ένα μεταλλικό μαύρο κουτί σε σχήμα καρδιάς με σοκολατάκια Fauchon. Το ροζ ενσάμπλ συμπληρώνει ένας dusty pink στρογγυλός δίσκος με χρυσαφί λεπτομέρειες.
Θεωρώ βέβαια ότι θα της άρεσε εξίσου ένα άλλο καλάθι που κοιτούσα για εκείνη με Cote des Roses Sauvignon Blanc, Rose και Pinot Noir, από τον Gerard Bertrand, τον βασιλιά των βιοδυναμικών κρασιών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι την απασχολεί πολύ ο τρόπος οινοποίησης και παραγωγής των ετικετών που επιλέγει, οπότε θα την ενδιέφεραν τα συγκεκριμένα κρασιά. Επίσης, ο στρογγυλός ανοξείδωτος δίσκος θα ταίριαζε πολύ στο στιλ της, όπως και η κασετίνα Chocaviar με τα σοκολατάκια Venchi. Το αγόρασα τελικά και αυτό για μια κοινή μας φίλη που θα γιορτάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να τα δοκιμάσει εκεί.
Για τον Σπύρο που αγαπά τον ελληνικό αμπελώνα, είχα να διαλέξω ανάμεσα σε μια σύνθεση από Aetheria Μαλαγουζιά, Chardonnay λευκό, Sofia λευκό και Delear rose, όλα από το κτήμα Σεμέλη, τα οποία συμπληρώνονταν από έναν μοβ δίσκο Guzzini και ένα βαζάκι Salmon rilletes της Fauchon, αλλά και από ένα καλάθι με κρασιά του κτήματος Βιβλία Χώρα -λευκό, ροζέ και ερυθρό (Πλάγιος)-, ένα βαζάκι με σάλτσα ντομάτα φέτα Navarino Icons και έναν στρογγυλό δίσκο αλουμινίου.
Μία τρίτη σύνθεση περιελάμβανε έναν στρογγυλό μεταλλικό δίσκο σε μαύρο χρώμα με μαύρο καθρέφτη, μια τερίνα ερυθρού κρασιού Fauchon και ένα κρασί La terre pres du soleil, Λευκό του κτήματος Γκιρλάκη, ένα Λήμνιο ροζέ και ένα ερυθρό από το ίδιο κτήμα, ενώ η τέταρτη από κρασιά του Κτήματος Μοντοφώλι (Κασετίνα, δύο Myrtilos Merlot ερυθρό κι ένα Λιάτικο γλυκό). Κατέληξα στο τελευταίο γιατί ο Σπύρος είναι από τους λίγους γνωστούς μου που προτιμούν τα γλυκά κρασιά, αλλά έχω κρατήσει στο νου μου τα υπόλοιπα για επόμενους εορτάζοντες.
Εφέτος τα Χριστούγεννα αποφασίσαμε, μετά το οικογενειακό γεύμα, να συναντηθούμε με φίλους με μια διάθεση περισσότερο… πάρτι. Για εκεί λοιπόν, επιλέγουμε Belvedere Pure Vodka, Tequila Volcan Blanco και ουίσκι Glenmorangie 10 ετών, τα οποία έρχονται μαζί με έναν στρογγυλό δερμάτινο δίσκο σε χρώμα navy και φυσικά, σοκολατάκια Venchi. Επίσης, αποφάσισα ότι το πάρτι θα έχει κοκτέιλ, οπότε θα προμηθευτώ με ένα καλάθι με μείγμα για margaritas και Cosmopolitan της εταιρείας Spirito. Ένα λευκό αφρώδες Prosecco 1821, Zonin μαζί με ένα λικέρ Airone Rosso Aperitivo, Jacopo Poli είναι επίσης απαραίτητα.
Μια πολύ ωραία επιλογή για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ένα καλάθι κρασιών, ο οποίος περιλαμβάνει ένα ΑΝΑΞ λευκό και ένα Νέα Δρυς Ερυθρό από τους αμπελώνες Αντωνοπούλου, 1 Μαυροδάφνη Πατρών Reserve 601 γλυκό, Achaia Clauss, μαζί με ένα βαζάκι μουστάρδα Espelette pepper jar Fauchon, μια συσκευασία My breadsticks Grecian living, χωρίς γλουτένη, με σπανάκι, άνηθο και κρεμμύδι καθώς και έναν ανοξείδωτο στρογγυλό δίσκο με καθρέφτη.
Τέλος -για την ώρα-, κράτησα αυτό που θα δωρίσω την Πρωτοχρονιά στο Βασίλη. Πρόκειται για ένα «βαρύ» καλάθι-ωδή στο ουίσκι με ένα 12άρι Macallan Double Cask, ένα Woodford Reserve Rye, ένα Naked Malt Blended καθώς και ένα λικέρ Jack Daniel’s Tennessee Green Apple. Όλα αυτά συνοδεία σοκολάτας και συγκεκριμένα τα κλασικά Cremini από την Venchi. Ένας χρυσός στρογγυλός δίσκος με καθρέφτη συμπληρώνει το σκηνικό.
Αυτά είναι τα καλάθια που ξεχώρισα εγώ με γνώμονα τις προτιμήσεις των δικών μου ανθρώπων. Με μια επίσκεψη όμως σε ένα από τα έξι καταστήματα Cellier που υπάρχουν στην Αττική, θα καταφέρετε να βρείτε τα δώρα που ταιριάζουν στους δικούς σας αγαπημένους ανθρώπους. Καλές γιορτές!
Y/Γ: Αν σας άνοιξε η όρεξη, μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι φιλοξενείται στα ράφια των Cellier στο Cellier Wine Fair 2024, την πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων που τα Cellier οργανώνουν για πάνω από 15 χρόνια. Το 16ο Cellier Wine Fair θα γίνει στην Αθήνα στις 4/2/2024, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη στις 5/2/2024. Προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας έως 31/12 από το more.com by Viva και κερδίστε έκπτωση πάνω από 50%.
//Cellier – Διευθύνσεις: Κριεζώτου 1δ (Σύνταγμα), Λεωφ. Κηφισίας 369 (Κηφισιά), Λεωφ. Συγγρού 320, Αδριανείου 23 (Νέο Ψυχικό), Λεωφ. Συγγρού 96, Λεωφ. Κηφισίας 144 (Μαρούσι). Τηλ. για παραγγελίες.: 2114444444.