Όλα τα νοσταλγικά χρώματα και κάδρα του «Grand Budapest Hotel» είναι εδώ για να μας θυμίσουν την ταινία που αγαπήσαμε τόσο.

Είμαι από αυτούς τους Wes (ερωτοχτυπημένους) Anderson-ίστας. Και εξηγούμαι:  Το «Grand Budapest Hotel» αποτελεί για εμένα σταθμό κινηματογραφικής και όχι μόνο, αισθητικής. Τα κάδρα του, οι λήψεις του, οι ζωντανές παλέτες των χρωμάτων του, πρέπει να διδάσκονται σε κινηματογραφικές σχολές, πρέπει να «αντιγράφονται» σε σπίτια, πρέπει να κατακλύζουν τους δρόμους, πρέπει να μετατρέπονται σε ίωση που μας κυκλώνει και μας μεταμορφώνει σε grand budapest ζόμπια. Υπερβολές; Καθόλου. Αλλά αυτά είναι (προσωπικά) γούστα και προχωρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της αγάπης, για τα… νοσταλγικά χρώματα και κάδρα, η υποψία και μόνο πως υπάρχει κάτι κάπου που «θυμίζει» ή έχει «εμπνευστεί» από τα αυτά, με κάνει και αναριγώ. Εδώ και λίγες μέρες μια μπρασερί στην Θεσσαλονίκη με γαλλικό αέρα και κινηματογραφικό χαρακτήρα έχει γίνει το κέντρο της ανοιχτής μου κεραίας. Άνοιξε τις ωραίες του πόρτες στην οδό Κομνηνών και στον αριθμό 10, δίπλα στο ξενοδοχείο Excelsior, μια ανάσα από την Αριστοτέλους και αυτό σημαίνει πως ο γαστρονομικός χάρτης της Θεσσαλονίκης έχει ένα ακόμη καινούργιο μέλος για να κορδώνεται.

Αριστερά: ο ζωντανός κινηματογράφος σε κάθε γωνιά. Κάτω δεξιά: croque madame και σπιτικές μαρμελάδες. Πάνω δεξιά: Μοσχαράκι μπουργκινιόν με ταλιατέλες.

Πίσω από αυτό το εντελώς κινηματογραφικό στέκι κρύβεται μια ισχυρή ομάδα. Ο γνωστός και επιτυχημένος restaurateur, Απόστολος Τραστέλης και ο διάστερος Michelin Chef, Arnaud Bignon που συνεργάζονται με το ξενοδοχείο Excelsior και την ιδιοκτήτρια του, Ισμήνη Τορνιβούκα.

Ετοιμάζω βαλίτσα, κλείνω εισιτήριο και ειδοποιώ τους φίλους στην συμπρωτεύουσα πως αυτή η brasserie με τη γαλλική κουζίνα, χωρίς τα περίτεχνα στησίματα και τις περίπλοκες συνταγές, είναι νέος μου έρωτας. Και ο  Arnaud Bignon, αυτός ο μέγας σεφ, ο τύπος που επιθυμώ να γνωρίσω.  Το Charlie D. όπως λέει ο ίδιος ήταν μια ευκαιρία να επιστρέψει στα βασικά και στα απλά, ήταν μια ωραία, μικρή ανάσα στο μακροχρόνιο ταξίδι του στα gourmet εστιατόρια γι αυτό και στο μενού του θα ανακαλύψει κανείς τη φροντίδα και την αγάπη της γαλλίδας γιαγιάς του, σε συνδυασμό με κάποιες κρυμμένες ελληνικές πινελιές.

Το όνομα προέρχεται από τον Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, ευρύτερα γνωστό ως Λιούις Κάρολ (Lewis Carroll): Πρόκειται για τον Άγγλο συγγραφέα της «Aλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων».

Μια πολύ γλυκιά ιστορία κρύβεται όμως και πίσω από την επιλογή του ονόματος. Το όνομα προέρχεται από τον Τσαρλς Λούτγουϊτζ Ντότζσον, ευρύτερα γνωστό ως Λιούις Κάρολ (Lewis Carroll), όπως ήταν το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο. Πρόκειται για τον Άγγλο συγγραφέα της «Aλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων», ένα από τα αγαπημένα βιβλία της Ισμήνης Τορνιβούκα. Το λογότυπο της brasserie απεικονίζει τον dodo, το χαρακτήρα του βιβλίου, που αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον Dodgson, ο οποίος εξ’ αιτίας του τραυλισμού του, πρόφερε το επώνυμο του Do-Do-Dodgson. Όσο για τον χώρο, φέρει την σχεδιαστική υπογραφή της Ελεάννας και του Θοδωρή Μακρίδη της Makridis Associates Architects, και χαρακτηρίζεται από κεντροευρωπαϊκό, ζεστό περιβάλλον με ξεκάθαρη αναφορά στον αγαπημένο σκηνοθέτη Wes Anderson και στην αδυναμία του στο ροζ χρώμα, το οποίο και πρωταγωνιστεί παντού.

Ότι ώρα κι αν βρεθείτε μη ξεχάσετε να ζητήσετε το παραμυθένιο καρότσι των γλυκών, με τις τάρτες και το κλασικό «Chios Thessaloniki» με κρέμα μπουγάτσας και άρωμα μαστίχας Χίου.

Το Charlie D. θα λειτουργεί καθημερινά από τις 07.00 το πρωί μέχρι τις 23.00 το βράδυ. Το πρωί θα σερβίρεται πρωινό (αυγό σε cocotte με τσορίθο και παρμεζάνα η πρώτη επιλογή), από το μεσημέρι ως τις 19.00 τη σκυτάλη θα παίρνει η κάρτα των μεσημεριανών πιάτων (διαλέγουμε ένα μοσχαρίσιο rib eye με σως ροκφορ και τηγανιτές πατάτες), ενώ  η μέρα θα κλείνει με τον βραδινό κατάλογο που θα σερβίρεται μέχρι τις 23:00 (μια σαλάτα με φακές και καπνιστή πανσέτα είναι αυτό που επιθυμούμε). Και για επιδόρπιο: Το παραμυθένιο καρότσι των γλυκών με τις διάφορες τάρτες αλλά και το κλασικό «Chios Thessaloniki» με κρέμα μπουγάτσας και άρωμα μαστίχας Χίου.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο εστιατόριο της Φάρμας Μπράλου, νέος σεφ με φρυγαδέλια, αλευρόπιτες και κολασμένη κρέμα από καμμένο βούτυρο.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top