Το μενού έχει από καβούρια μέχρι λακέρδα και από τσίρο μέχρι καλκάνι αλλά κανένα σεβίτσε της μόδας με αυγά χελιδονόψαρου και άλλα… μυκονιάτικα. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Ως γέννημα θρέμμα της Νέας Σμύρνης, τα εφηβικά μου χρόνια συνδυάστηκαν πάρα πολύ με τη Γλυφάδα – ιδιαίτερα όταν έμπαινε η άνοιξη και όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν στην παραλιακή. Ένα όμως ήταν αυτό που πάντα μου έκανε εντύπωση -με ξένιζε για να πω την αλήθεια- με τη Γλυφάδα: πώς γίνεται να είναι μια περιοχή πάνω στο κύμα αλλά η παραλιακή της να μένει ανεκμετάλλευτη; Πως γίνεται να βρέχεται από τη θάλασσα αλλά η πλειοψηφία των καλών μαγαζιών της να βρίσκεται μέσα στα στενά της; Δεν μπορούσα να το καταλάβω.

Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να αναρωτιέμαι άλλο για αυτό. Το Σάββατο που μας πέρασε ο δρόμος μας έβγαλε για μια ακόμη φορά στη Γλυφάδα και στη νέα της άφιξη, που ακούει στο όνομα Astakos. Και μαντέψτε: βρίσκεται στη 2η μαρίνα, πάνω στην αλμύρα του νερού και στην τοπική ψαραγορά (ναι, που πωλούνται ψάρια, από τα καΐκια). Ιδανικό σημείο για ένα μαγαζί που που οι γεύσεις του ξεχειλίζουν θάλασσα.

Το άρωμα της θάλασσας είναι το βασικός στόχος των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τον Astako. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Άλλωστε το άρωμα της θάλασσας είναι το βασικός στόχος των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τον Astako – των ιδιοκτητών Αλέξη Παπαγιαννάκη και Γιώργου Κεσέτζη, αλλά και του chef Άγγελου Μπακόπουλου. Για αυτό και ο Astakos έχει τη δική του ψαρόβαρκα στην ιχθυόσκαλα, για να μπορεί όποιος θέλει να διαλέξει το ψάρι ημέρας της επιλογής του.

Με το που μπαίνεις στον Astako, νιώθεις σαν να περνάς την πόρτα μιας αναβαθμισμένης ψαροταβέρνας. Άλλωστε, με τη πρώτη ματιά, φαίνεται πώς το μέρος συνδυάζει το παραδοσιακό με πινελιές μοντέρνου: απλό, χωρίς φανφάρες, με τα ηχεία του να παίζουν παλιά ελληνικά τραγούδια, σε κάνει να θέλεις να κάτσεις στις ξύλινες και ψάθινες καρέκλες του.

Η interior designer Γεωργία Τυλιγάδα έχει επιμεληθεί τον χώρο με μαεστρί, ενώ αυτό που κλέβει την προσοχή και τον θαυμασμό είναι η ανοιχτή κουζίνα του. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Η interior designer Γεωργία Τυλιγάδα έχει επιμεληθεί τον χώρο με μαεστρία και τολμώ να πω ταπεινότητα. Ο συνδυασμός λουστραρισμένου ξύλου, φίνου μετάλλου και διακριτικής πέτρας είναι αισθητός σε κάθε γωνία στον Astako. (Μαζί με τα πολύ όμορφα, βίντατζ αισθητικής πλακάκια). Ενώ, αυτό που κλέβει την προσοχή και τον θαυμασμό είναι η ανοιχτή κουζίνα του – εκεί όπου όλα γίνονται στη φωτιά.

Όμως, στον Astako δεν πήγαμε για το design του, αλλά για τον κατάλογό του. Αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη θάλασσα, φέρνει την υπογραφή του βραβευμένου chef Άγγελου Μπακόπουλου. Ο οποίος έχει κλείσει στο συρτάρι τα food trends των νεο-ταβέρνων του σήμερα και «παίζει» με καθαρές, σπιτικές γεύσεις, με την εξής όμορφη λογική: Παίρνει τη σφυρίδα και την κάνει «α λα πολίτα». Παίρνει τη λακέρδα και τη σερβίρε σε ταραμά. Δεν «πειράζει» αλλά «παντρεύει» επιτυχημένα τις ελληνικές γεύσεις με απλότητα και ακρίβεια.

Το αποτέλεσμα είναι πειστικό δεδομένου του ότι και οι τιμές είναι πολύ τίμιες για το σημείο. Είμαστε άλλωστε στην καρδιά της ριβιέρας, με την παραλία στο πιάτο, και με θέα απέναντι το νεότευκτο μέγα-resort 5 αστέρων «One and Only».

Ο βραβευμένος chef Άγγελος Μπακόπουλος βρίσκεται πίσω από το μενού στον Astako. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το προζυμένιο φρυγανισμένο ψωμί με ελαιόλαδο και ελιές σε βάζει σε αυτό το κλίμα και οι σαλάτες σου δίνουν την αίσθηση του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Υπέροχη η σαλάτα «Του αφρού» με χόρτα εποχής, αγκινάρες, ξιδάτη σαρδέλα, μάραθο και λαδολέμονο μαντζουράνας, ακόμα καλύτερη αυτή «Της τράτας» με αχνιστό ψάρι ημέρας, φακές, καπνιστό ταραμά και λεμόνι.

Από τους μεζέδες οι ντολμάδες θαλασσινών, η λακέρδα με ταραμά, το κεμπάπ τόνου (με ήπια μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς) και το καψαλιστό σκουμπρί με πουρέ από φασόλια κάνουν το απαραίτητο ζέσταμα για το υπόλοιπο της βραδιάς.

Αριστερά: Λακέρδα με ταραμά. Δεξιά: Η σαλάτα «Της τράτας» με αχνιστό ψάρι ημέρας, φακές, καπνιστό ταραμά και λεμόνι. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Όμως αν υπήρχε ένα πιάτο, το οποίο θα ήθελα καθημερινά στο τραπέζι μου, αυτό ήταν η τηγανητή παναρισμένη καραβιδόψιχα με πικάντικη μαγιονέζα και πίκλες. Δοκιμάστε να τυλίξετε την πίκλα γύρω από την καραβιδόψιχα – ένας συνδυασμός ζέστης και δροσιάς, μαλακού και τραγανού, εκρήγνυται μέσα στο στόμα.

Μην χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε κάποιο πιάτο από το ξυλόφουρνο στον Astako όπως η τσιπούρα με χόρτα αυγολέμονο. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Από τον ξυλόφουρνο, αξίζει να δοκιμάσετε την ψαρόσουπα με ψάρι ημέρας και βραστά λαχανικά, το κερκυραϊκό bianco με μπακαλιάρο και -ειδικά- τη σκορπίνα μπουρδέτο. Ενώ, αν δεν το έχετε φάει ξανά, μην χάσετε την ευκαιρία να βάλετε στο πιάτο σας το καλκάνι. Σωστά ψημένο να κρατάει στο κόκκαλο, με ένα απλό ντρέσινγκ από λαδολέμονο, που αναδεικνύει τη γεύση του και μου θύμισε καλοκαιρινά μεσημεριανά τραπέζια στο εξοχικό με θέα τη θάλασσα.

Το τραγανό καραμελωμένο φύλλο με ταχίνι έκλεψε τις εντυπώσεις από τα γλυκά. (Φωτογραφία: Κατερίνα Αυγερινού)

Και πάνω που λες «δεν θέλω να σταματήσω, αλλά πρέπει», το μάτι σου πέφτει στα γλυκά. Τραγανό καραμελωμένο φύλλο με ταχίνι και μαλακό κέικ σοκολάτας, σου δίνουν την απαραίτητη γλυκάδα για το κλείσιμο της βραδιάς. Δυνατή επιλογή και η γαλατόπιτα μπριλέ: ελληνογαλλική συμμαχία με -κρεμώδη- ουσία.

Ενημερωμένος ο κατάλογος κρασιών στον Astako: επιλέξαμε να συνοδεύσουμε το γεύμα μας με μια δροσερή Κυδωνίτσα του Ιερόπουλου και ένα φάνκι ροζέ petnat της οικογένειας Χατζηβαρύτη. Αλλά, την «ιστορία μου, αμαρτία μου» την κράτησα για το τέλος. Το απόσταγμα που μου έκλεψε την καρδιά και αποδείχθηκε το καλύτερο κλείσιμο της βραδιάς, ήταν το παλαιωμένο τσίπουρο Lord Amber. Μια μικρή έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο.

Μόνο ένα πράγμα περιμένω από τον Astako πλέον: να ανοίξει λίγο ο καιρός για να απολαύσω τα πιάτα του ένα μεσημέρι, στον έξω χώρο και με θέα τη θάλασσα. Σα να είσαι σε νησί.

 

//Astakos, Hook to Fork
Διαδόχου Παύλου 46,  2η Μαρίνα Γλυφάδας.
Τηλ. κρατήσεων: 210 8947342.
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 13:00 – 24:00.
Σάββατο – Κυριακή: 11:00 – 24:00.
Δευτέρα: Κλειστά.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο Οινόραμα ανακαλύψαμε τα διαμαντάκια που θα πίνουμε όλη τη χρονιά

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top