Eίναι το κόκκινο κρασί και το ψάρι ένας παράταιρος συνδυασμός ή μήπως όχι; (thewinebuzz.com).

Το κρασί είναι ένας μαγικός κόσμος όπου η επόμενη μεγάλη συγκίνηση βρίσκεται κυριολεκτικά ένα μπουκάλι μακριά. Η άρρηκτη σχέση του με το φαγητό μετράει αιώνες και οφείλω να παραδεχτώ πως ναι σίγουρα υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες αρμονίας αλλά τα πιο επικά ταιριάσματα γίνονται από τις αντιθέσεις.

Μια τέτοια αντίθεση είναι φαινομενικά και το κόκκινο κρασί με ψάρι. Ο λόγος που το αποφεύγουμε συνήθως δεν είναι μόνο η ελαφράδα του πιάτου αλλά το γεγονός πως ο συνδυασμός των τανινών του ερυθρού οίνου με την ψαρένια πρωτεΐνη δημιουργεί μια μεταλλική γεύση και υπογραμμίζει την «ψαρίλα».

Ερυθρές ποικιλίες με μαλακές τανίνες που σκοράρουν με μεγάλα ψάρια είναι η Λημνιώνα, το Pinot Noir, η Mencia και το Grenache.

Ωστόσο αν από την εξίσωση βγουν οι πιο τραχιές τανίνες και μπουν πιο στιβαρά ψάρια όπως τόνος, ο ροφός, η στείρα και η συναγρίδα, τότε μπορούμε άφοβα να γευτούμε το τέλειο.

Ερυθρές ποικιλίες με μαλακές τανίνες που σκοράρουν στο συνδυασμό, είναι η Λημνιώνα, το Pinot Noir, η Mencia και το Grenache. Δε θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το βράδυ στο ιχθυεστιατόριο «Ιώδιο» που είχα συνδυάσει έναν ροφό με μανιτάρια porcini και πουρέ παρμεζάνας με το τοσκανέζικο Le Volte dell’ Ornellaia (αχ!), ένα βαρβάτο blend από Cabernet Sauvignon, Merlot και Sangiovese που στάθηκε εξαιρετικά.

Όσο για τον ανάποδο συνδυασμό που αφορά το λευκό κρασί με κρέας; Θα σας παραπέμψω στο άρθρο μου «5 αντισυμβατικά κρασιά για την Τσικνοπέμπτη» και θα σας λυθούν όλες οι απορίες!

 

Διαβάστε ακόμα: Ελευθέριος Χανιαλίδης, ο καλύτερος έλληνας σομελιέ για το 2020.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top