Οι πολύτιμες συσκευασίες «Taloumis Family Limited Reserve». Για τους πραγματικούς ρέκτες του καφέ.

Πριν λίγες ημέρες, είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε τις εγκαταστάσεις της Taf σε μια κατάφυτη περιοχή στα βόρεια της Αττικής. Φθάνοντας, μας υποδέχτηκαν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις οι άνθρωποι της εταιρείας και μας οδήγησαν απευθείας στο «άβατο» της παραγωγής. Σε λίγα δευτερόλεπτα η αίσθηση της όσφρησης είχε οξυνθεί σε υπερθετικό βαθμό από το μεθυστικό άρωμα του καβουρδισμένου καφέ και η φαντασία μας ταξίδευε στα ηφαίστεια της Κόστα Ρίκα και στις πλαγιές της Αιθιοπίας.

Παρά το ότι παραμένει ένας εξόχως βιομηχανικός χώρος, με state of the art εξοπλισμό, το να βρίσκεσαι εκεί όπου καβουρδίζονται εκλεκτές ποικιλίες καφέ, αποτελεί μια εμπειρία που προσιδιάζει σε ταξίδι. Κι αυτό διότι η εταιρεία προμηθεύεται τους πολύτιμους πράσινους κόκκους από απομακρυσμένες φάρμες στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική, με τις οποίες η οικογένεια Ταλούμη έχει αναπτύξει διαχρονικούς δεσμούς.

Όσο εμείς περιεργαζόμασταν τις φωτογραφίες και τα έργα τέχνης απ’ τις γωνιές του κόσμου που έχει επισκεφθεί ο Γιάννης Ταλούμης, στην αέναη αναζήτησή του για εξαιρετικές ποικιλίες, οι in-house baristi που εκπαιδεύουν νέους επαγγελματίες, μας ετοίμασαν ορισμένους καφέδες από την εκλεκτή σειρά Taloumis Family Limited Reserve.

Ο Γιάννης Ταλούμης αναζητάει τους καλύτερους καρπούς και τις καλύτερες σοδειές σε φάρμες ανά τον κόσμο, έχοντας άμεση επικοινωνία με τους παραγωγούς.

Ιδιαίτερα ξεχωριστός ήταν ένας χάρτης στην αίθουσα γευσιγνωσίας, στον οποίο είναι σημειωμένες οι χώρες τις οποίες έχουν επισκεφθεί οι αποστολές της TAF. Kατά κύριο λόγο, όπως μας εξήγησε ο Ηλίας Ταλούμης, αδελφός του Γιάννη Ταλούμη και Head Roaster της εταιρείας, είναι γεωγραφικές περιοχές ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω, δηλαδή ένα νοητό δαχτυλίδι γεωγραφικού πλάτους κοντά στον ισημερινό. Σε τροπικά δάση, σε βουνά μέσα στην ομίχλη και σε ηφαιστειακές πλαγιές χτυπάει η καρδιά του καφέ.

Oι συγκεκριμένες ποικιλίες καφέ αποκτήθηκαν από την προσωπική έρευνα του Γιάννη Ταλούμη στα πλαίσια του προγράμματος Direct Relationship της Taf.

Σε τροπικά δάση, σε βουνά μέσα στην ομίχλη και σε ηφαιστειακές πλαγιές χτυπάει η καρδιά του καφέ.

Όταν η TAF χρησιμοποιεί τον όρο limited reserve εννοεί καφέδες με ξεχωριστό γευστικό προφίλ, καφέδες περιορισμένης σοδειάς, ένα προϊόν ανώτερης αξίας όπως είναι η σειρά Taloumis Family της TAF. Δοκιμάζοντας τον καφέ και συζητώντας με τον κύριο Ηλία Ταλούμη ο οποίος είναι υπεύθυνος για όλη την παραγωγή στο εργοστάσιο, αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για καφέ φτιαγμένο από μοναδικά αρωματικούς κόκκους. Που υπόκεινται ειδική επεξεργασία, με διαφορετικά προφίλ καβουρδίσματος, ενίοτε “ανορθόδοξα” για τους μη επαΐοντες. Ο καλός καφές είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία.

Το χρώμα των καβουρδισμένων κόκκων είναι τόσο θωπευτικό. Το άρωμά τους ακόμη περισσότερο.

Όπως μας εξήγησε, πρόκειται για ποικιλίες καφέ που αποκτήθηκαν από την έρευνα του Γιάννη Ταλούμη για το πρόγραμμα Direct Relationship της Taf, μέσω του οποίου αναζητούν συνεχώς τους καλύτερους καρπούς και τις ευνοϊκότερες σοδειές σε μικρές φάρμες ανά τον κόσμο. Έχοντας άμεση επικοινωνία με τους ίδιους τους παραγωγούς εδώ και χρόνια, και κτίζοντας απευθείας σχέσεις – “direct relationships” εμπιστοσύνης, εξασφαλίζουν την ανώτερη ποιότητα καφέ.

Όταν η Taf χρησιμοποιεί τον όρο limited reserve εννοεί καφέδες με ξεχωριστό γευστικό προφίλ, καφέδες περιορισμένης σοδειάς, ένα προϊόν ανώτερης αξίας όπως είναι η σειρά Taloumis Family.

Ο κ. Ταλούμης μας τονίζει πως ο καφές όσο καλός και αν είναι πρέπει να καταναλώνεται άμεσα για να διαφυλάσσεται η φρεσκάδα του.

H σειρά Taloumis Family Limited Reserve περιλαμβάνει ποικιλίες καφέ που προσφέρουν ανώτερη εμπειρία στις αισθήσεις. Συνθέτουν μια «παλέτα» αρωμάτων και γεύσεων τόσο ξεχωριστών, όσο ξεχωριστή ήταν και η αρχική σύλληψη της ιδέας. Η οποία, όπως μας επεσήμανε ο κ. Ταλούμης προήλθε από το ακόρεστο πάθος της οικογένειας και των συνεργατών της να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση στους αληθινούς γνώστες του καφέ, που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας.

Ετοιμος ο βελούδινος καπουτσίνο.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η σειρά αυτή απευθύνεται τόσο στο απαιτητικό κοινό, το οποίο έχει μάθει να διαχωρίζει τις πολύπλοκες γεύσεις και τα εξωτικά αρώματα ανώτερων ποικιλιών, όσο και σε ενθουσιώδεις του καφέ, που αναζητούν μια νέα γευστική εμπειρία και μια εναρκτήρια αφορμή μύησης σε πιο εκλεκτές ποικιλίες.

Μπορούμε να βρούμε τη σειρά και online, σε κομψές συσκευασίες των 150gr.

Ενδεικτικά, στην σειρά αυτή, θα βρει κανείς καφέδες από την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία, τον Παναμά και την Αιθιοπία. Οι ποικιλίες θα εναλλάσσονται σε βάθος χρόνου, καθώς πρόκειται για σοδειές πολύ περιορισμένης παραγωγής. Το portfolio θα εμπλουτίζεται διαρκώς προσφέροντας νέα ερεθίσματα στους aficionados.

Ετοιμος και ο πυκνός, “φρουτώδης” εσπρέσο.

Ο Ηλίας Ταλούμης μας τόνισε ότι παρά το όμορφο branding και τα υπερσύγχρονα μηχανήματα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα ευαίσθητο γεωργικό προϊόν, και ακόμα περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με σπάνιες, premium ποικιλίες, ο καφές πρέπει να καταναλώνεται άμεσα ώστε να διαφυλάσσεται η φρεσκάδα του. Έτσι βρίσκουμε την σειρά Taloumis Family Limited Reserve σε περιορισμένες συσκευασίες των 150gr. Μπορεί κανείς να τις απολαύσει είτε υπό μορφή espresso ή και ως καφέ φίλτρου με τη μέθοδο V60 (στην κοινή καφετιέρα φίλτρου οι καφέδες αυτοί θα κακοπάθουν).

O καφές Leoncio Herbazu Micromill από την Κόστα Ρίκα ανήκει σε μια οικογενειακή φάρμα που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και όπου όλη η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με το χέρι.

Για παράδειγμα ο περίφημος καφές Elida Geisha της reserve σειράς από τον Παναμά, ξεδιπλώνει εξαιρετικής λεπτότητας αρώματα γιασεμιού, δαμάσκηνου αλλά και νύξεις λέμονγκρας, υπό μορφή φίλτρου και στη σωστή -πριν το σημείο βρασμού- θερμοκρασία. Με τιμή λίγο παραπάνω από τα 50 ευρώ για τα 150 γραμμάρια, είναι από τους πιο ακριβούς -και σπάνιους- καφέδες του εκλεκτού portfolio.

Αντίθετα, ο καφές Leoncio Herbazu Micromill από την Κόστα Ρίκα είναι από τους πιο προσιτούς της σειρά Taloumis Family Limited Reserve, στα 16,5 ευρώ. Ανήκει σε μια οικογενειακή φάρμα που μετρά σχεδόν έναν αιώνα ζωής και όπου όλη η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με το χέρι σε 1650 μέτρα υψόμετρο. Ο καφές αυτός είναι ιδανικός για εσπρέσο και χαρίζει γενναιόδωρα ένα ανθικό προφίλ με όμορφες νότες βερίκοκου και μοσχοκάρυδου.

Κορυφαίος espresso. Σχεδόν τον μυρίζεις!

Συνολικά αυτή την περίοδο υπάρχουν 6 διαφορετικοί limited edition καφέδες που αξίζει να δοκιμάσετε, όλοι με διαφορετικές προελεύσεις, από την Κολομβία ως την Αιθιοπία, και με διαφορετικά προφίλ. Από την ελαφράδα, την οξύτητα και τις τροπικές νότες, στη γλύκα, την ισορροπία και την αίσθηση ξηρών καρπών.

 

⇒ Αποκτήστε τους πολύτιμους καφέδες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: 10 χρόνια Taf Café – το στέκι που έκανε τον εκλεκτό καφέ καθημερινή κουλτούρα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top