dgsf

Το Κελλάρι 151 άνοιξε το Νοέμβριο που μας πέρασε και θέλει να συστήσει στον κόσμο το θησαυρό των αχαϊκών προϊόντων.

Η Πάτρα κλείνει το μάτι στη γεύση. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι στο κεφάλαιο «φαγητό», βλέπε εστιατόρια, έχει να διανύσει ακόμα δρόμο. Όμως, δεν λείπουν οι προσπάθειες στη γενέτειρα του καρναβαλιού.

Είχα ακούσει λοιπόν για το «Κελλάρι 151» και ως μετανάστρια Πατρινή βρέθηκα Μαιζώνος και Φιλοποίμενος, για business and pleasure (ρεπορτάζ μετά δοκιμής). Ένας μικρός χώρος σε ένα παλαιό κτίριο από τα τόσα της πόλης, ζωηρός και ιδιαίτερος. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι είναι ένα υβρίδιο καταστήματος και wine bar. Ένα μπουτίκ κελλάρι το οποίο πουλάει μόνον αχαϊκά προϊόντα.

007(1)

Το Κελλάρι 151 είναι ένας διπλός χώρος. Ένα μεγάλο τμήμα του καταλαμβάνεται από το wine bar, όπου σερβίρονται μόνο αχαϊκά κρασιά και άλλα ποτά, και ένα άλλο κομμάτι αφιερωμένο στην πώληση των τοπικών προϊόντων.

Ξεκίνησε στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας που εκπορεύεται από το thebest.gr, το μεγαλύτερο περιφερειακό site της χώρας, το οποίο διευθύνει ο Νάσος Νασόπουλος, δημοσιογράφος, αλλά και ακούραστος εξερευνητής γευστικών θησαυρών της περιοχής.

Και το «Κελλάρι 151» περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη ομπρέλα πρωτοβουλιών που σκοπό έχουν την προώθηση των αχαϊκών προϊόντων είτε μέσα από το site www.achaiataste.gr, το οποίο σύντομα θα αποκτήσει και e-shop, είτε και με συμβουλευτική και το branding σε μικρούς παραγωγούς που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους στον κόσμο, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις.

064

Αναμνηστικόν εκ Πατρών. Κρασιά και άλλα τοπικά προϊόντα ως πρεσβευτές εξωστρέφειας της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Κοιτάζοντας τα ράφια, βλέπω γνώριμα ονόματα, ας πούμε τα κρασιά του Άγγελου Ρούβαλη και του Παρπαρούση, τα ποτά του Χάχαλη. Ένα κλικ παραπέρα και το βλέμα μου πέφτει σε άγνωστα καλούδια, από χειροποίητα ζυμαρικά, λάδια έως γλυκά κουταλιού (μμμ, και ροδοζάχαρη!). Οι άνθρωποι που στηρίζουν την πρωτοβουλία επιβεβαιώνουν τη σκέψη μου, ότι υπάρχουν δηλαδή τόσα προϊόντα που αρχικά ούτε και οι ίδιοι γνώριζαν την ύπαρξή τους και προσθέτουν ότι η διαδικασία είναι συνεχής, αφού πλέον πολλοί παραγωγοί έρχονται οι ίδιοι και τους βρίσκουν.

040

Δεν μένουν καθόλου στο ράφι: τα κρασιά και τα αποστάγματα έχουν την τιμητική τους και στη μέχρι τώρα πορεία του Κελαριού είναι από τα best seller του.

Το «Κελλάρι 151» άνοιξε το Νοέμβριο και πάει με βήμα ταχύ, πατώντας στα παραδείγματα χώρων του εξωτερικού που δένουν τη γευστική δοκιμή με τις αγορές τοπικών προϊόντων.
016

Συνοδευτικά πιάτα και σαλάτες απαρτίζουν το μενού του wine bar, όπου οι τιμές κρίνονται προσιτές.

Το «Κελλάρι 151» άνοιξε το Νοέμβριο και πάει με βήμα ταχύ, πατώντας στα παραδείγματα χώρων του εξωτερικού που δένουν τη γευστική δοκιμή με τις αγορές τοπικών προϊόντων, ας πούμε το Ergon ή το Life Goddess στο Λονδίνο.

Στο wine bar, που οι πάγκοι του κοιτάζουν την οδό Μαιζώνος, τα ποτήρια με το κρασί δίνουν και παίρνουν, ζωγραφίζοντας με μια νότα ευφορίας το χώρο που επιμελήθηκε η Ελένη Ρήγα. Τα συνοδευτικά -σαλάτες και κρύα πιάτα- είναι φτιαγμένα αυστηρά με τοπικά προϊόντα και φυσικά τα κρασιά ή τα άλλα ποτά είναι αχαϊκά με τη βούλα.

050

Αυτό το αιωρούμενο καλάθι είναι μια διακοσμητική έκφραση στο χώρο που επιμελήθηκε η Ελένη Ρήγα.

Το «Κελάρι 151», παρότι ανοιχτό σχεδόν όλη τη μέρα, δεν σερβίρει καφέ: «Ο κόσμος έχει βαρεθεί τη λογική των all day cafe που είναι και λίγο μπαρ, γι’ αυτό και επιλέξαμε τη συγκεκριμένη μεριά που είναι μακριά από την κίνηση του πεζόδρομου της Ρήγα Φεραίου».

Ποια προϊόντα είναι ευπώλητα; Κρασιά, ζυμαρικά, μέλια, γλυκά κουταλιού και φυσικά η βασίλισσα Τεντούρα, το λικέρ της Πάτρας. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι, όπως μου λένε οι υπεύθυνοι, ότι ο κόσμος αγοράζει με γνώμονα την ποιότητα και λιγότερο την τιμή. Χύμα πράμα στο «Κελλάρι 151» δεν υπάρχει, αντίθετα η σωστή συσκευασία και η αξιοπιστία του παραγωγού είναι τα διαβατήρια που θα τον τοποθετήσουν στα ράφια του μαγαζιού αυτού.

060

Το Κελάρι 151 είναι ανοιχτό πρωί-μεσημέρι-βράδυ στο κέντρο της πόλης και εφράζει μια ιδέα που με στρατηγική και όραμα μπορεί να γίνει πηγή έμπνευσης και για άλλες πρωτοβουλίες.

Όσο για το προφίλ του νέου Αχαιού επιχειρηματία-παραγωγού σκιαγραφείται ως εξής: νέος, μορφωμένος, γέννημα ενίοτε της κρίσης. Με άλλα λόγια, αρκετοί άνθρωποι που στο παρελθόν έκαναν μια άλλη δουλειά την οποία άφησαν λόγω συνθηκών, για να ασχοληθούν με κάτι που πραγματικά τους αρέσει. Γιατί στα 25 ή στα 30 σου πρέπει τελικά να έχεις τρέλα για να καλλιεργείς ελιές, να θρέφεις πρόβατα στις πλαγιές του Παναχαϊκού όρους ή να φτιάχνεις γλυκά κουταλιού. Όσο για τη νέα Αχαϊκή Συμπολιτεία είναι εδώ, στο Κελλάρι!

019

Γευστικοί πειραματισμοί παίζουν με αιχμή τα τοπικά προϊόντα.

//«Κελλάρι 151», Mαιζώνος 151 και Φιλοποίμενος, Πάτρα, τηλ. 261 024 0872.
Για τα αχαϊκά προϊόντα, κάντε κλικ στο www.achaiataste.gr

 

Διαβάστε ακόμα:Τα 10 κορυφαία στέκια στην Αθήνα για ποιοτικό καφέ.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top