oinorama1

Η άρτια οργανωμένη και διαχρονικά ενδιαφέρουσα έκθεση θα υποδέχεται το κοινό μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ

Με κάθε επισημότητα εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη το 30ο Οινόραμα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων αλλά και πλήθους επισκεπτών, που έδωσαν το παρών στη μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού στον κόσμο. Η άρτια οργανωμένη και διαχρονικά ενδιαφέρουσα έκθεση θα υποδέχεται το κοινό μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ και θα πρέπει πραγματικά να μη σας ενδιαφέρει καθόλου το κρασί, εάν ως τότε δεν την επισκεφτείτε.

Οι ευρύχωρες αίθουσες του Ζαππείου φέτος φιλοξενούν 261 εκθέτες, κάθε ένα στο δικό του ξεχωριστό stand, που θα προτείνουν συνολικά πάνω από 2.500 ετικέτες οίνου καθώς και επιλεγμένα αποστάγματα. Επίσης θα βρείτε εκθέτες αμπελοοινικού εξοπλισμού και των λοιπών εφοδίων που θα παρουσιάσουν ό,τι πιο νέο και σημαντικό κυκλοφορεί στον χώρο. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η έκθεση αναμένεται να υποδεχθεί γύρω στους 10.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες, επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου, αλλά και φίλους του κρασιού.

Aκόμα και στις ώρες αιχμής, κάποιοι θα έχουν την άνεση να σας εξυπηρετήσουν άμεσα.

Εάν δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία από την έκθεση που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1994, οι αριθμοί δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν. Το Ζάππειο με τη συνεχόμενη διαδοχή των αιθουσών είναι εξαρχής σχεδιασμένο για να διαχειρίζεται μια μεγάλη ροή επισκεπτών, ενώ το πλήθος των εκθετών σημαίνει ότι ακόμα και στις ώρες αιχμής, κάποιοι θα έχουν την άνεση να σας εξυπηρετήσουν άμεσα. Χάρη στην αδιάκοπη διάταξη, μπορείτε να οργανώσετε την επίσκεψη σας όπως σας βολεύει καλύτερα, είτε προς μία κατεύθυνση, είτε προχωρώντας και επιστρέφοντας, είτε πηγαίνοντας κατευθείαν στους εκθέτες που έχετε επιλέξει από τον έντυπο χάρτη ή το online ευρετήριο.

Σε κάποιους εκθέτες θα σας τραβήξει η οικειότητα του ονόματος και σε κάποιους η περιέργεια. Σε κάποιους η ετικέτα, σε κάποιους το βλέμμα.

Τι θα δείτε στην έκθεση

Στην επίσκεψή σας θα έχετε την ευκαιρία να (ξανα)γνωρίσετε όλο τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και ορισμένους εκθέτες από το εξωτερικό, κυρίως Γαλλία και Ιταλία. Μεγάλα και καθιερωμένα ονόματα συνυπάρχουν δίπλα σε μικρούς και πρωτοεμφανιζόμενους παραγωγούς. Μία μεγάλη αίθουσα είναι αφερωμένη στην Κρήτη, ενώ θα βρείτε και αρκετούς εκθέτες από την Κύπρο. Ναι, οι Κύπριοι αδελφοί μας πλέον κάνουν και αυτοί αισθητή την παρουσία τους και έχουν να προτείνουν πολύ ενδιαφέροντα κρασιά. Όπως και όλοι οι άλλοι εκθέτες, καθώς η συνολική εικόνα του ελληνικού αμπελώνα που προκύπτει από την έκθεση δείχνει ποιότητα, επαγγελματισμό και αγάπη.

Γρήγορα θα ανακαλύψετε ότι η ουδέτερη ομοιομορφία των σταντ είναι η ιδανική πλατφόρμα για τον κάθε εκθέτη να αναπτύξει έστω και σε μικρό χώρο την ατομική του φιλοσοφία και την προσωπικότητα του προϊόντος του. Κάποιοι παρατάσσουν ολόκληρο τον κατάλογό τους και κάποιοι έρχονται με μία ετικέτα και μόνη. Σε κάποιους θα σας τραβήξει η οικειότητα του ονόματος και σε κάποιους η περιέργεια. Σε κάποιους η ετικέτα, σε κάποιους το βλέμμα. Κάποιοι θα σας ενθουσιάσουν και κάποιοι όχι. Αλλά με όλους θα χαρείτε που δοκιμάσατε. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα κουραστείτε και δεν θα μπερδευτείτε.

Στην επίσκεψή σας θα έχετε την ευκαιρία να (ξανα)γνωρίσετε όλο τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και ορισμένους εκθέτες από το εξωτερικό, κυρίως Γαλλία και Ιταλία.

Τα κρασιά που δοκιμάσαμε

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνω στο Οινόραμα είναι ότι οι παραγωγοί κατεβαίνουν με όλες τις ετικέτες τους. Ξαναδοκιμάζουμε τον Ευάγγελο του Γεροβασιλείου και τον Θανάση Παπαϊωάννου. Κάνω στάσεις για Λαγόρθι στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο και Λευκό Γράμμα στο Οινοποιείο Μπουτάρη. Επίσης μία επίσκεψη στη Μονή Τοπλού και στον Γκλίναβο. Και στο Κτήμα Κοκοτού. Στη ΓΕΝΚΑ. Δίπλα ακριβώς δοκιμάζω το Papale Primitivo di Manduria DOP από παπικά κτήματα (δεν συγκράτησα τίνος Πάπα δυστυχώς) από το οινοποιείο Varvaglione που ακόμα δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα. Για την επόμενη επίσκεψη βάζω στόχο το Κτήμα Τέχνη Οίνου και τα Γαλλικά Chateau.

Και η Ρετσίνα Βόσπορος της Καντίνας Γεωργιάδης είναι εντυπωσιακή στο Magnum μπουκάλι και έχει επίσης καταφέρει να κρατήσει με καθαρότητα και λαμπερή ένταση αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της ρετσίνας, χωρίς τη δυσάρεστη επίγευση που έχουν οι εμπορικές οινοποιήσεις. Και τα κρασιά του Άγγελου Μπούτσικα από την Αταλάντη Λοκρίδας έχουν πολύ ενδιαφέρον, από μια περιοχή που όλο και περισσότερο κάνει αισθητή την παρουσία της. Λυπάμαι που δεν πρόλαβα να δοκιμάσω περισσότερα κρασιά στην αίθουσα, στην οποία σίγουρα θα επιστρέψω.

Η αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» θα μπορούσε να λέγεται και αίθουσα των ενθουσιασμών, γιατί οι περισσότεροι εκθέτες εκεί ακτινοβολούν από ενθουσιασμό.

Οινικές αποκαλύψεις

Εκτός από την κύρια έκθεση, επισκέπτεστε το Οινόραμα και για τις σημαντικές ειδικές αίθουσες που αφορούν τις πιο καινοτόμες εξελίξεις και απευθύνονται τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους πιο ψαγμένους και τολμηρούς οινόφιλους. Μιλἀμε βέβαια για την αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» και το wine bar με τους φυσικούς και άλλους ιδιαίτερους οίνους. Στην αίθουσα θα βρείτε 36 σταντ με πρωτοεμφανιζόμενα, λιγότερο γνωστά ή πολύ μικρά οινοποιεία, που προτείνουν όχι τόσο γνωστά έως εντελώς σπάνια κρασιά, ή τολμηρές καινοτομίες.

Η αίθουσα των «Οινικών Αποκαλύψεων» θα μπορούσε πάντως να λέγεται και αίθουσα των ενθουσιασμών, γιατί οι περισσότεροι εκθέτες πραγματικά ακτινοβολούν από ενθουσιασμό και αυθορμητισμό ενός νέου ξεκινήματος, ή και αίθουσα των χρησμών, γιατί εκεί ίσως κρύβεται το οινικό μέλλον!

Είναι η αίθουσα που ομολογώ ότι έσπευσα να επισκεφτώ και να δοκιμάσω κρασιά που ίσως δεν είναι ακόμα για όλους, αλλά σίγουρα είναι για κάποιους, και ειδικά για αυτούς που ψάχνουν μία διαφορετική γεύση. Η Αδρήστεια από το οινοποιείο Άκρητος Οίνος στα Χίδηρα της Λέσβου κατατάσσεται στα ερυθρά αλλά έχει το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του παραδοσιακού ελληνικού κρασιού, από το οποίο έχει διασώσει τη απολύτως τοπική γεύση, αλλά όχι τη δυσάρεστη οξύτητα.

Οι οινικές αποκαλύψεις κρύβουν εκρηκτικές εκπλήξεις.

Στο βάθος της ίδιας αίθουσας είναι το «Wine Bar». Εκει εξειδικευμένοι οινοχόοι – οινολόγοι σερβίρουν και παρουσιάζουν φυσικά κρασιά, κρασιά ελάχιστων παρεμβάσεων, γηγενών ζυμών ή ιδιαίτερων αμπελοοινοποιητικών τεχνικών και κρασιά σπάνιων γηγενών ποικιλιών αμπέλου της Ελλάδας (αφανείς ποικιλίες). Το «Wine Bar» περιλαμβάνει ακόμα και οινοποιούς εκτός έκθεσης, και όπως και όλη η αίθουσα οινικών αποκαλύψεων, είναι το σημείο που πρέπει να επικσκεφτείτε αν πιστεύετε ότι τα έχετε ήδη δοκιμάσει όλα

Για τους επαγγελματίες

Αποκλειστικά για τους  επαγγελματίες του κλάδου λειτουργεί και φέτος η «Πλατεία Γευσιγνωσίας©», που το Οινόραμα εισήγαγε στην Ελλάδα το 2004. Εστιάζει σε κρασιά «Νέες Κυκλοφορίες» και είναι μια ευκαιρία για επαγγελματίες κάθε κλάδου σχετικά με το κρασί που έχουν περιορισμένο χρόνο να γνωρίσουν σε ειδικό περιβάλλον τα καινούργια προϊόντα της αγοράς.

Επίσης, το Οινόραμα φιλοξενεί και φέτος επιλεγμένες εταιρείες οινικού εξοπλισμού που διαχρονικά στηρίζουν με την παρουσία τους το ελληνικό κρασί. Η παρουσία στην έκθεση δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου να κάνουν ουσιαστικές επαφές με οινοποιούς-εκθέτες. Το ίδιο και στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης, παρουσιάζοντας σύγχρονα προϊόντα αιχμής, κυρίως για την οινοποίηση και τη συσκευασία κρασιών και αποσταγμάτων.

To Οινόραμα φιλοξενεί και φέτος επιλεγμένες εταιρείες οινικού εξοπλισμού που διαχρονικά στηρίζουν με την παρουσία τους το ελληνικό κρασί.

Σε κάθε περίπτωση, είτε είστε επαγγελματίας είτε εραστής του οίνου, αξίζει, ή μάλλον πρέπει, να επισκεφτείτε το φετινό Οινόραμα και να βιώσετε την άνθιση του ελληνικού αμπελώνα. Το πολύ θετικό κλίμα των εγκαινίων γεμίζει τον επισκέπτη αισιοδοξία και προσφέρει μια ιδανική ευκαιρία για να πειραματιστείτε και να γνωρίσετε νέες γεύσεις και να δοκιμάσετε ασυνήθιστες ετικέτες. Πηγαίνετε με τους φίλους σας ή και μόνοι σας, έτσι κι αλλιώς αποκλείεται να μην ανακαλύψετε ότι οι γνωστοί και οι φίλοι σας είναι και αυτοί εκεί. Μην ξεχάσετε το συλλεκτικό ποτήρι!

Για την καλύτερη διοργάνωση των επισκέψεων το Οινόραμα δέχεται το κοινό καθημερινά σε δύο τετράωρες περιόδους, μία το πρωί και μία το απόγευμα. Η πρωινή διαρκεί από τις 10:00 – 14:00 και η απογευματινή τις 15:00 – 19:00. Ανάλογα με τον χρόνο σας μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα απλό Εισιτήριο Τετράωρο,  Ολοήμερο, Διήμερο και Τριήμερο. Ισχύουν εκπτώσεις για φοιτητές.

Η συμβουλἠ μου πάντως είναι αν μπορείτε να πάτε επανειλημμένα. Η έκθεση έχει να προσφέρει τόσα πολλά, που μετά από όσα δοκίμασα σε μία επίσκεψη, αισθάνομαι ότι ήταν απλώς σταγόνα στο συλλεκτικό ποτήρι.

 

Διαβάστε ακόμα, το savoir vivre για τις εκθέσεις κρασιού  από την Wine Vixen!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top