Εκτός της παρουσίας του Λίο στο πάρτι, για όλα τα άλλα η φροντίζει η Wine Vixen. (φωτό από τον “Μεγάλο Γκάτσμπυ”).

It is the season to be merry, παιδιά μου, και έχω αναλύσει τα κρασιά των γιορτών, τα δώρα που θα πάτε, τα πιάτα του ρεβεγιόν και όλα τα σχετικά σε προηγούμενα άρθρα. Αυτό που έλειπε όμως ήταν ένα τέλειο party και για αυτό θα σας μιλήσω σήμερα. Θα σας δώσω tips για να είναι όλα σούπερ, χωρίς ιδιαίτερο κόπο, χωρίς να ξεμείνετε από κρασί και κυρίως χωρίς να σας βγει η Παναγία (μέρες που είναι). Γίνεται; Φυσικά και γίνεται! Διαβάστε παρακάτω!

Λοιπόν, το βασικότερο συστατικό για ένα καλό πάρτι είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν. Μέρες που είναι, υπάρχει η τάση να καλούμε όλο τον κόσμο σπίτι μας (και καλά κάνουμε) αλλά αυτό ενέχει έναν μικρό κίνδυνο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι καλό να ανακατεύονται όπως το Κάλιο με το νερό ένα πράγμα: το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εκρηκτικό. Επιλέξτε, ας πούμε, να μην καλέσετε αυτόν τον ενοχλητικό συνάδελφο από το γραφείο για τον οποίο γκρινιάζετε συνεχώς γιατί δε νομίζω να υποδεχτούν με χαρά οι φίλοι σας (στους οποίους και γκρινιάζετε).

Επίσης μην καλέσετε κάποιον που δε γνωρίζει κανέναν από τους υπόλοιπους καλεσμένους γιατί θα έχετε όλο το βράδυ έννοια για το αν περνάει καλά, αν μιλάει με κάποιον κτλ. Η εξίσωση αλλάζει αν φέρει κάποιον ή κάποια μαζί. Επιλέξτε να έχετε στο πάρτι ανθρώπους με πάνω κάτω κοινά σημεία επαφής ή ενδιαφέροντα. Όχι, ο ξάδερφος που ψηφίζει φανατικά ΚΚΕ και συζητά πολιτικά όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δε θα είναι καλό mix με τον διευθυντή της τράπεζας που είναι κουμπάρος του υπουργού. Νομίζω το πιάσατε το νόημα.

Για ένα δείπνο συνήθως υπολογίζουμε μια φιάλη κρασί ανά δυο άτομα αλλά μιας και εδώ θα τσιμπήσουμε και κυρίως θα πιούμε, αυτή η αναλογία αλλάζει και θα υπολόγιζα ιδανικά μια φιάλη περίπου κατ’ άτομο (

Το δεύτερο σημαντικότερο είναι φυσικά το ποτό. Κανείς δε θέλει να ξεμείνει από ποτό μιας και αυτό σκοτώνει το πάρτι. Μια wine vixen δε θα μπορούσε να κάνει πάρτι που το ποτό να μην είναι κρασί, το καταλαβαίνετε φαντάζομαι. Έχουμε και λέμε. Πρώτα πρέπει να καθορίσουμε την ποσότητα. Για ένα δείπνο συνήθως υπολογίζουμε μια φιάλη κρασί ανά δυο άτομα αλλά μιας και εδώ θα τσιμπήσουμε και κυρίως θα πιούμε αυτή η αναλογία αλλάζει. Εγώ θα υπολόγιζα ιδανικά μια φιάλη περίπου κατ’ άτομο (καλύτερα να μείνει παρά να μη φτάσει). Έτσι για 20 άτομα θα χρειαστείτε 20 φιάλες στο περίπου.

Καλές γιορτές με τύχη και χρυσοσκονένια διάθεση! (φωτό: Μιχαήλ Ανδρουλιδάκης για το Andro).

Τώρα που το λύσαμε αυτό πάμε στο τι πίνουμε. Μέρες που είναι μια μπουρμπουλήθρα θα την πιούμε. Δεν είναι ανάγκη να είναι Σαμπάνια αν μας φαίνεται ακριβή, μπορούμε κάλλιστα να επιλέξουμε κάποιο ελληνικό αφρώδες (Καρανίκας, Τσέλεπος, Milia Riza) ή μια Cava. Αν γνωρίζουμε εξαρχής πως κάποιοι από τους καλεσμένους μας αγαπούν τα πιο φρουτώδη κρασιά καλό θα είναι να έχουμε και 1-2 φιάλες Prosecco. Επειδή η μπουρμπουλήθρα θα βγει πρώτη και επειδή πίνεται εύκολα θα υπολόγιζα να έχω τουλάχιστον 5 φιάλες για 20 άτομα.

Μετά καλό είναι να υπάρχουν ίσες ποσότητες από λευκά και κόκκινα (7 και 7 για 20 άτομα ας πούμε) λαμβάνοντας όμως υπόψη τα γούστα των καλεσμένων μας. Για παράδειγμα αν η πλειονότητα τους πίνει κόκκινο τότε η παραπάνω αναλογία θα πρέπει να αλλάξει ανάλογα. Εγώ προσωπικά δε θα επέλεγα κάποιο ροζέ κρασί αλλά αν εσείς το επιθυμείτε μπορείτε να μοιράσετε την αναλογία σε 5 λευκά, 6 κόκκινα και 4 ροζέ (εγώ παίζω με το παράδειγμα των 20 ατόμων, εσείς προσαρμόσετε το καταλλήλως). Τι ξοδεύουμε; Αυτό είναι σχετικό και καθαρά δική σας υπόθεση. Το ιδανικό σενάριο όμως είναι να επιλέξετε κρασιά μιας μέσης τιμής και κυρίως «εύκολα». Τι σημαίνει εύκολα; Επειδή το φαγητό θα είναι τσιμπητό και κυρίως συνοδευτικό αλλά και επειδή θα έχουμε καλεσμένους με ετερόκλιτα γούστα ποντάρουμε σε κρασιά χωρίς πολλές γωνίες μεν αλλά ούτε εντόνως αρωματικά δε.

Tο φαγητό θα είναι σε μορφή μπουφέ, θα υπάρχουν και πιατάκια φυσικά αλλά το concept είναι να μπορούμε να τσιμπολογάμε με ένα ποτήρι κρασί και να μιλάμε ή γιατί όχι, να χορεύουμε.

Από λευκά θα μπορούσατε να επιλέξετε Riesling, Chardonnay, Ασύρτικο (εκτός Σαντορίνης), έναν ορεινό Ροδίτη ή ένα Semillon. Προσοχή, αποφεύγουμε τις πολύ περίεργες οινοποιήσεις και τα βαρέλια. Μπορούν τα λευκά να είναι όλα ίδια ή ένα μιξ. Σε αυτό το σημείο να πω πως σε αυτό το εορταστικό κλίμα δεν πάμε να κάνουμε γευσιγνωσία και να εκτιμήσουμε το κάθε κρασί, πάμε απλά για να απολαύσουμε και να περάσουμε καλά. Στα κόκκινα τώρα θα πόνταρα σε Αγιωργίτικο, Claret, Malbec, Λημνιώνα, Λιάτικο, Cote du Rhône και Grenache. Κάποια μπορούν να είναι φρέσκα και κάποια με βαρέλι, εσείς επιλέγετε. Αν θέλετε οπωσδήποτε και ροζέ τότε πάμε είτε σε μια entry level Προβηγκία είτε σε κάποιο ελληνικό παλ ροζέ.

Πάμε στα αξεσουάρ τώρα. Αρχικά τα ποτήρια. Το ξέρω πως κανείς δε θέλει να φάει μια μέρα πλέοντας ποτήρια κρασιού. Για το λόγο αυτό θα επέλεγα ωραία μεν αλλά ανθεκτικά δε, ποτήρια κρασιού που φυσικά μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Ιδανικές επιλογές είναι τα Spiegelau (Winelovers Red, Salute Red Wine) και τα Riedel Red Wine. Έπειτα θα χρειαστείτε διακριτικά ποτηριών για να μη χάνει κανείς το ποτήρι του. Μπορείτε σίγουρα να βρείτε στον Ευτυχιάδη. Τέλος προμηθευτείτε αρκετά wine pourers για να αποφύγετε ατυχήματα (ιδίως όσο προχωράει η βραδιά) και φυσικά γιατί κανείς δε θέλει να βγάζει λεκέδες από κόκκινο κρασί από ρούχα, έπιπλα και τραπεζομάντηλα.

Έχω αναφέρει αρκετές φορές το φαγητό και τώρα ήρθε η στιγμή να το αναλύσω. Όπως πιθανά να καταλάβατε από τα παραπάνω το φαγητό θα είναι σε μορφή μπουφέ, θα υπάρχουν και πιατάκια φυσικά αλλά το concept είναι να μπορούμε να τσιμπολογάμε με ένα ποτήρι κρασί και να μιλάμε ή γιατί όχι, να χορεύουμε. Τι θα περιλαμβάνει ο μπουφές; Σίγουρα πλατό με αλλαντικά και τυριά, ευφάνταστα και καλοστημένα. Υπάρχουν deli που τα ετοιμάζουν για σας, με ότι επιλέξετε και είναι έτοιμα για σερβίρισμα (Carnicero, Nora’s Deli, Cibo et Vino, Benito, Provence deli, Bottega di Rino). Κάποια από τα προαναφερθέντα σας τα φέρνουν και σπίτι, τσεκάρετε τα.

Κάποια από τα deli του κέντρου κάνουν ευφάνταστα σάντουιτς με ποικίλα και άκρως λιγουρευτικά υλικά οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα παραγγείλετε και απλά να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.

Μια κλασική βρετανική επιλογή σε party food είναι τα pigs in blankets (φωτό: which.co.uk)

Μετά, καλό είναι να υπάρχουν διάφορα ντιπ και αρκετά κριτσίνια και λαχανικά (τοματίνια, ελιές χωρίς κουκούτσι, στικς καρότου, αγγουριού) και baton sale οπωσδήποτε (πάλι από τα deli). Μια άλλη επιλογή είναι να έχετε μικρά σαντουιτσάκια. Κάποια από τα deli του κέντρου (νομίζω το Cibo et Vino και σίγουρα το Bottega di Rino) κάνουν ευφάνταστα σάντουιτς με ποικίλα και άκρως λιγουρευτικά υλικά οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα παραγγείλετε και απλά να τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια, βάζοντας μια οδοντογλυφλίδα στο καθένα για να μη σκορπίσουν τα υλικά της γέμισης (βάλτε τις οδοντογλυφίδες πριν τα κόψετε).

Στην ίδια λογική μπορούν να υπάρχουν και πατέ με ένα μαχαίρι αλείμματος και πλαισιωμένα από φρυγανισμένα φετάκια ψωμιού. Μέχρι εδώ σας έχω στον αφρό, δε θα κάνετε τίποτα. Από δω και πέρα, αν θέλετε, πάμε για το κάτι έξτρα. Μια κλασική βρετανική επιλογή σε party food είναι τα pigs in blankets (γουρουνάκια με κουβέρτες) τα οποία γίνονται πανεύκολα τυλίγοντας λουκανικάκια με μπέικον και ψήνοντας στο φούρνο. Μια άλλη επιλογή μπορεί να είναι μίνι ταρτάκια (ή μια μεγάλη τάρτα κομμένη σε μπουκιές). Οι επιλογές της γέμισης είναι πολλές αλλά εγώ θα πήγαινα στα κλασικά τύπου τυρί-μπέικον ή τυρί-μανιτάρι – πράσο.

Για τη μουσική, η συμβουλή μου είναι στην αρχή να έχετε κάτι ήπιο αλλά χαρούμενο όπως πχ covers διάσημων τραγουδιών σε jazz ή bossa nova εκδοχές και όσο προχωρά η βραδιά μπορεί να ανεβαίνει το τέμπο.

Διακριτικά ποτηριών από τον Ευτυχιάδη. Αρκεί να θυμάστε το χρώμα σας.

Αν δε σας ψήνει η τάρτα μπορείτε σίγουρα είτε να φτιάξετε είτε να αγοράσετε έτοιμα πιτάκια που θέλουν μόνο ψήσιμο. Εδώ να σημειώσω κάτι: μη σερβίρετε αυτά τα μεζεδάκια κρύα, δείχνει πρόχειρο και έλλειψη φροντίδας για τους καλεσμένους σας. Βγάλτε τα ζεστά στο μπουφέ παρακαλώ. Σίγουρα όλα αυτά μπορείτε να τα παραγγείλετε και από catering αλλά όπως είδατε δεν είναι δύσκολο (ούτε και ιδιαίτερα ακριβό) να τα κάνετε μόνοι σας.

Το τελευταίο αλλά αναπόσπαστο κομμάτι του πάρτι είναι η μουσική καθώς λειτουργεί σαν buffer για να συνδεθούν οι καλεσμένοι σας, να χαλαρώσουν και να περάσουν όμορφα. Η επιλογή της μουσικής είναι αρκετά υποκειμενική μιας και εσείς ξέρετε το γούστο το δικό σας αλλά και των φίλων σας. Η συμβουλή μου είναι στην αρχή να έχετε κάτι ήπιο αλλά χαρούμενο όπως πχ covers διάσημων τραγουδιών σε jazz ή bossa nova εκδοχές. Όσο προχωρά η βραδιά μπορεί να ανεβαίνει το τέμπο και να βάζετε πιο χορευτικά τραγούδια (ελληνικά ή ξένα).

Για να μη σας απασχολήσει καθόλου η μουσική κατά τη διάρκεια της βραδιάς φτιάξτε τις λίστες με τα τραγούδια σας στο Spotify και έχετε τα κάβα. Μην κάνετε μια μόνο, φτιάξτε δυο-τρεις διαφορετικού ύφους για να είστε καλυμμένοι ή επιλέξτε κάποιες έτοιμες λίστες από εστιατόρια, club ή wine bars (αναζητήστε τα στο Spotify και βάλτε τα στα αγαπημένα για να μην τα ψάχνετε μετά).

Καλές γιορτές με τύχη και πολύ-πολύ χρυσοσκονένια διάθεση!

 

Υ.Γ.: Όποιος πιει, φροντίστε ή να μείνει εκεί ή να πάρει ταξί στην επιστροφή για να μπορούμε όλοι να γιορτάσουμε μαζί και του χρόνου. Απολαμβάνουμε υπεύθυνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen. Δοκιμάσαμε τις Βουργουνδίες Albert Bichot 2022 πριν κυκλοφορήσουν. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top