H σπουδαιότητα του Grenache έλαμψε μέσω των υπέροχων κρασιών του Priorat, με φάρο το L’Ermita του Alvaro Palacios. (© elperiodico.com / Cecilia de Fatima)

Η αλήθεια είναι πως μάλλον καταναλώνουμε πολύ περισσότερο Grenache από όσο γνωρίζουμε ή αντιλαμβανόμαστε. Σκεφτείτε μόνο πως είναι η δεύτερη πιο πολυφυτεμένη ερυθρή ποικιλία και πως συμμετέχει στα παλ ροζέ κρασιά της Προβηγκίας, στα διάσημα κρασιά του Ροδανού όπως το Chateauneuf du Pape και στα κρασιά του Priorat. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα κρασιά που βάζει το χεράκι της. Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα facts για την οικογένεια των Grenache.

Αρχικά, το Grenache δεν είναι ένα, υπάρχει μαύρο, λευκό και γκρι ή ακόμα και «τριχωτό», το Lledoner Pelut (Garnacha Peluda στην Ισπανία). Για το λόγο αυτό κάνει ροζέ, λευκά, πορτοκαλί και κόκκινα κρασιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και πολύ χαρακτηριστικά γλυκά και ενισχυμένα κρασιά. Τo συναντάμε και με πολλά διαφορετικά ονόματα ανάλογα με την περιοχή στην οποία καλλιεργείται. Έτσι έχουμε Garnacha ή Garnatxa στην Ισπανία αλλά και Cannonau στη Σαρδηνία (ψάξτε τα κρασιά από Cantina Santadi). Είναι μια ποικιλία που αντέχει στη ζέστη και στην έλλειψη νερού γι’αυτό και αποτελεί σταφύλι υψίστης σημασίας για το Languedoc και την Ισπανία.

Το Grenache Blanc δεν έχει τρελές οξύτητες αλλά μπορεί να έχει εντυπωσιακή υφή στο στόμα και αρώματα λευκών λουλουδιών, grapefruit, αχλαδιού και ξύσματος εσπεριδοειδών.

Οι David and Nadia Sadie από Swartland της Νότιας Αφρικής φτιάχνουν κομψό και εκφραστικό κρασί από Grenache. (davidnadia.com)

Επίσης λόγω αυτών των χαρακτηριστικών του πολλοί είναι εκείνοι που φυτεύουν ξανά Grenache σε περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες ή αδυναμία ποτίσματος των αμπελιών είτε λόγω έλλειψης νερού είτε λόγω νομοθετικών περιορισμών. Τα κόκκινα κρασιά έχουν υψηλό αλκοόλ, χαμηλές τανίνες και μέτρια οξύτητα, έντονο κόκκινο φρούτο, πικάντικες νότες λευκού πιπεριού και κανέλας. Η χρήση ολόκληρων τσαμπιών αρκετά συχνή όπως και η παλαίωση σε μεγάλα βαρέλια ή τσιμεντένιες δεξαμενές. Συμμετέχει στο χαρμάνι Cotes du Rhone, Chateauneuf du Pape, Tavel και Lirac αλλά και στα ερυθρά χαρμάνια του Languedoc μαζί με Syrah, Mourverde και/ή Cinsault. Φυσικά είναι το G στο GSM (Grenache Syrah Mourvèdre) που συνηθίζεται και στην Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική. Φυσικά παίζει το ρόλο του στα κρασιά της Προβηγκίας, ιδίως στα ροζέ που χαρίζει αυτό το φραουλένιο άρωμα.

Το Grenache Blanc είναι ένα σταφύλι που συναντάμε κυρίως στο Ροδανό, το Languedoc – Roussillon και την Ισπανία (Rioja, Catalunya). Δεν έχει τρελές οξύτητες αλλά μπορεί να έχει εντυπωσιακή υφή στο στόμα και αρώματα λευκών λουλουδιών, grapefruit, αχλαδιού και ξύσματος εσπεριδοειδών. Το συναντάμε σε blend μαζί με ποικιλίες όπως Marsanne, Viognier, Roussanne και Grenache Gris στα λευκά κρασιά της Νότιας Γαλλίας (αναζητήστε τα λευκά του Gauby) αλλά και στο Ροδανό (Chateauneuf-du-Pape). Επίσης μαζί με τα υπόλοιπα αδερφάκια της οικογένειας  Grenache το βρίσκουμε στα Vins  Doux Naturels του Languedoc και του Roussillon (Banyuls, Riversaltes).

Στο Grenache η χρήση ολόκληρων τσαμπιών είναι αρκετά συχνή όπως και η παλαίωση σε μεγάλα βαρέλια ή τσιμεντένιες δεξαμενές.

O βασιλιάς της μονοποικιλιακής κατηγορίας είναι αναμφισβήτητα το Chateau Rayas με τα 100% Grenache μυθικά κρασιά που κάνει.

To Grenache Gris παίζει μεγάλο ρόλο στο Roussillon όπου όπως είπα παραπάνω συμμετέχει στα γλυκά και ξηρά κρασιά της περιοχής κάνοντας τα πιο «ενδιαφέροντα» μιας και είναι πιο αρωματικό από το Grenache Blanc και με περισσότερη οξύτητα. Κάποιες λίγες φυτεύσεις συναντάμε και στη Βόρεια Ισπανία. Παράλληλα υπάρχουν αρκετά παραδείγματα orange ή οξειδωτικού στυλ κρασιών στα οποία συμμετέχει ενώ υπάρχουν και κάποιες σπάνιες μεν αλλά με πολύ ενδιαφέρον μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις.

Αρκετά χρόνια πριν, η σπουδαιότητα του Grenache έλαμψε μέσω των υπέροχων κρασιών του Priorat, με φάρο το L’Ermita του Palacios. Το Grenache ή Garnacha, στα εδάφη του Priorat (αναζητήστε και τα κρασιά του Terroir al Limit, Ferrer Bobet, Celler Mas Doix) δίνει κρασιά μοναδικής πολυπλοκότητας και χαρακτήρα που κλείνει το μάτι σε όσους οινοποιούς στον κόσμο επιθυμούν να ψαχτούν με την ποικιλία και τις δυνατότητες της. Και μιας και είπαμε για τα σπουδαία χαρμάνια πάμε και σε αυτές τις λίγες αλλά πολύ bang on μονοποικιλιακές καταστάσεις που ελπίζω να αρχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. O βασιλιάς αυτής της κατηγορίας είναι αναμφισβήτητα το Chateau Rayas με τα 100% Grenache μυθικά κρασιά που κάνει. Επίσης ειδική μνεία χρειάζεται και το Chateauneuf-du-Pape Chaupin Domaine de la Janasse που είναι 100% Grenache από πολύ γηραιά κλήματα.

Είναι μια ποικιλία που αντέχει στη ζέστη και στην έλλειψη νερού γι’αυτό και αποτελεί σταφύλι υψίστης σημασίας για το Languedoc και την Ισπανία.

To Mountcloud της Navitas Winery είναι από τους πρεσβευτές των ελληνικών Grenache.

Έπειτα τα φώτα πέφτουν σε Αυστραλία και Νότιο Αφρική. Πριν λίγες μέρες δοκίμασα το Grenache από παλαιά κλήματα (τα παλιά κλήματα όπως καταλαβαίνετε είναι ορόσημο για το Grenache), των David and Nadia, από Swartland. Όσο το απολάμβανα σκεφτόμουν πόσο κομψό και εκφραστικό κρασί ήταν αυτό, με ωραίο φρούτο και υφή και unpretentious πολυπλοκότητα που φωνάζει terroir και όχι περίτεχνα μέσα παλαίωσης.

Σε παρόμοιο στυλ παίζει και το Grenache του Naude, με ελαφρώς πιο στιβαρό σώμα και πικάντικο χαρακτήρα. Αυτά τα δυο κρασιά από τη Νότιο Αφρική με χαμηλότερο αλκοόλ (για τα δεδομένα της ποικιλίας) και περισσότερη φρεσκάδα με έκαναν να ψαχτώ λίγο περισσότερο με τα single varietal Grenache. Έτσι σκόνταψα πάνω στα κρασιά του Comando G από την περιοχή Sierra de Gredos. Πλούσιο, γλυκό, κόκκινο φρούτο, ξύσμα εσπεριδοειδών και γραφίτης δίνουν άλλη διάσταση και βαθιά νοστιμιά σε αυτό το κρασί.

Φυσικά πολύ δυνατά παίζουν τα Grenache από παλαιά κλήματα και από την McLaren Vale της Αυστραλίας. Ξεχωρίζω αυτά από τα οινοποιεία D’Arenberg και Yangarra Estate. Κλείνοντας, βρίσκουμε και στη χώρα μας αρκετό Grenache και κάποια μονοποικιλιακά, με εστίαση κυρίως στα ροζέ ( Geranium Καραβιτάκης, 2 Ποτάμια Ροζέ Σαμαρτζής, Λύκος, Mountcloud Navitas) και φυσικά το πάντα εξαιρετικό ερυθρό Grenache του Μανουσάκη.

 

Διαβάστε ακόμα: Kαταστροφικό το ‘23 για την παραγωγή κρασιού στη χώρα μας. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top