Ενα κλασικό χαρμάνι από Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah, μαλακό, δομημένο και μεστό.

Ήταν Ιούλιος του 2019 όταν η Βόρεια Ελλάδα «χτυπήθηκε» από σφοδρή κακοκαιρία με ανέμους έντασης σαν κι αυτούς που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες. Οι καταστροφές που άφησε πίσω της ήταν πολλές, και ανάμεσα σ’ αυτούς που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα ήταν και τα αμπέλια του Κυρ-Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι.

Σε αντίθεση με το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο που είχε παρασύρει ο χείμαρρος και πρόσφατα αναστηλώθηκε, το περήφανο μακεδονίτικο δέντρο δεν θα ριζώσει ξανά.

Εκείνες τις ημέρες συνέβη κάτι που είχε και συμβολικό χαρακτήρα για το Κτήμα, όταν οι δυνατοί άνεμοι κατάφεραν να «γκρεμίσουν» την υπεραιωνόβια δρυ, σύμβολο του οίκου. Το συγκεκριμένο δέντρο, στεκόταν δίπλα στον Πύργο «Κούλα» (ένα πανέμορφο μακεδονίτικο κονάκι) για περισσότερο από έναν αιώνα. Δέντρο και πύργος συνέθεταν το λογότυπο της οινοποιίας «Κυρ-Γιάννη».

Το… παλμαρέ των ναυαρχίδων του κτήματος: Το Γιαννακοχώρι των αρχών του ’90 που μετουσιώθηκε σε Κτήμα Κυρ Γιάννη και πλέον κυκλοφορεί σε μια cuvée exceptionnelle ως «Πεσούσα Δρυς».

Για την ιστορία, ο Πύργος στο Γιανακοχώρι (έτσι λέγεται το κτήμα, όπως το γνωστό κρασί), αναστηλώθηκε από τον Γιάννη Μπουτάρη τη δεκαετία του 1980 και κηρύχθηκε διατηρητέος μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, στον οποίο έστεκε η δρυς.

Οι άνθρωποι του Κτήματος προσπάθησαν το καλοκαίρι να σώσουν και το δέντρο, κάτι που κατέστη τεχνικά και γεωπονικά αδύνατο. Σε αντίθεση με το γεφύρι της Πλάκας στην Ήπειρο που είχε παρασύρει ο χείμαρρος το 2015 και πρόσφατα στάθηκε ξανά στα… πόδια και στις όχθες του, το περήφανο μακεδονίτικο δέντρο δεν θα ριζώσει ξανά.

«Όταν έπεσε το δέντρο ένιωθα γυμνός», έγραψε σε ένα σημείωμα προς φίλους και συνεργάτες ο επικεφαλής της Κυρ-Γιάννη, Στέλλιος Μπουτάρης.

Όταν η δρυς έστεκε (στα δεξιά της εικόνας) σε όλο της το μεγαλείο.

Θέλοντας, όμως, να τιμήσει το σύμβολο του Κτήματος, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη αποφάσισε να το κάνει με τον τρόπο που ξέρει εδώ και χρόνια -υπογράφοντας ένα ξεχωριστό κρασί. Κάπως έτσι μας (ξανα)συστήθηκε το «The Fallen Oak», επί το ελληνικότερον: «Η Πεσούσα Δρυς».

Αυτή είναι η υπογραφή που έδωσαν τουλάχιστον για φέτος στο Γιανακοχώρι, το πρώτο κρασί του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, λανσαρισμένο το 1992. Είναι το πιο κλασικό κρασί της «Κυρ-Γιάννη» και ένα από τα πιο διαχρονικά κρασιά της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις η (μετ)ονομασία να καθιερωθεί, και πλέον το ιστορικό δέντρο να ζεις στις μνήμες μας μέσα από μια μόνιμη ετικέτα.

Η πεσούσα δρυς, σύμβολο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη, άνωθεν. Παρατηρείστε τον πεσμένο όγκο στο ξέφωτο ανάμεσα στα αμπέλια.

«Δεν σας κρύβω ότι όταν έπεσε το δέντρο ένιωθα γυμνός», έγραψε σε ένα σημείωμα προς φίλους και συνεργάτες ο επικεφαλής της Κυρ-Γιάννη, Στέλλιος Μπουτάρης. «Σαν να μου είχαν κλέψει κάτι αγαπημένο. Σαν να είχε μτελειώσει μια εποχή για πάντα…».

«Ναι, μια εποχή τελείωσε, όμως μια άλλη ακόμα καλύτερη ανέτειλε! Έχω μάθει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο κι έτσι βλέπω και την καταστροφή αυτή. Αποφασίσαμε λοιπόν, να τιμήσουμετο  σύμβολό μας! Μέσα από ένα “κακό”, πάντα πρέπει να βρίσκουμε ένα “καλό”, κι αυτό κάναμε κι εμείς. Το σίγουρο είναι ότι η δρυς θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας», σημειώνει ο Μπουτάρης.

Τη λύπη διαδέχονται στιγμές χαράς. Ένα ποτήρι Fallen Oak με θέα την περίφημη “Κούλα” (το κονάκι) έστω χωρίς το δέντρο που τη σκίαζε για δεκαετίες. Επειδή, η ζωή συνεχίζεται!

«Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται» κατά τον Μένανδρο της αρχαιότητας, ωστόσο σ΄αυτή την περίπτωση η ξύλευση θα γίνει μοναχά συμβολικά, υψώνοντας το ποτήρι μας.

Εχουμε να κάνουμε με μια ιδιαίτερη ετικέτα που θυμίζει ανθολογία ποιημάτων και σφραγίζει ένα κλασικό χαρμάνι από Ξινόμαυρο, Merlot και Syrah: Δομημένο και μεστό, τανικό αλλά και μαλακό, τυπικά μακεδονίτικο και… Κυρ-Γιανν-ικό. Ένα σοβαρό κόκκινο που είναι ήδη τριετίας και επιδέχεται ακόμα αρκετή παλαίωση.

Εν τέλει, μπορεί ο αρχαίος Κωμικός Ποιητής Μένανδρος να μας δίδαξε ότι «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται» (μόλις πέσει η βελανιδιά όλοι τρέχουν να κόψουν ξύλα, δηλαδή να εκμεταλλευτούν την κατάσταση), ωστόσο σ΄αυτή την περίπτωση η ξύλευση θα γίνει μοναχά συμβολικά, με υψωμένα ποτήρια, στη μνήμη ενός περήφανου δέντρου.

 

Διαβάστε ακόμα: Ελληνικό κρασί, η καλή χρονιά φάνηκε!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top