“Tradinovation” με αφετηρία τη Μάνη, από τον σεφ Δημήτρη Κατριβέση.

«Το λακωνίζειν εστί φιλσοφείν» έλεγαν οι πρόγονοι, πράγμα που θα μπορούσε να ισχύει και για τη γαστρονομία, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με έναν καταξιωμένο δημιουργό της κουζίνας. Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης για μια και μοναδική ημέρα θα κάνει κατάληψη στα ενδότερα του ΜάνηΜάνη για να μαγειρέψει ένα μενού όχι περουβιανό όπως μας έχει συνηθίσει αλλά ακραιφνώς λακωνικό και μανιάτικο, στο πνεύμα δηλαδή του εστιατορίου του Κουκακίου αλλά με διάθεση  σαφώς «tradinovation» όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος την κουζίνα του.

Η βραδιά λοιπόν της 20ης Δεκεμβρίου εντάσσεται στον επετειακό κύκλο για τα 20 χρόνια του ΜάνηΜάνη που ξεκινάει λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έναν επετειακό κύκλο που περιλαμβάνει αρκετούς ακόμα guest σεφ – έκπληξη και θα ανακοινωθούν με το νέο έτος. Για την ώρα, ο Δημήτρης Κατριβέσης αγκάλιασε θερμά τη πρόκληση να βυθιστεί στη γαστρονομία της Μάνης και να αντλήσει έμπνευση από τις γεύσεις και τα αρώματα της.

Άλλωστε, κάτι ανάλογο έκανε το καλοκαίρι με μεγάλη επιτυχία και με την σαντορινιά κουζίνα  όπου «πάντρεψε» την παράδοση με την καινοτομία, συνδυάζοντας τον πλούτο των τοπικών υλικών της ηφαιστειακής νήσου και συνδέοντας  την καρδιά του νησιού (στο ρεστοράν «Mavro» του ξενοδοχείου Kivotos) με την παγκόσμια κουζίνα.

Χιουρίνες, σφέλα, σαραφιόλια, χοντρός τραχανάς αλλά και λευκή τρούφα, γαρίδες κοιλάδας και πολλά άλλα που συνθέτουν ένα μενού από 5 μοναδικά και πρωτότυπα πιάτα.

Το ΜάνηΜάνη ξεκίνησε το «ολυμπιακό» 2004 σε ένα διώροφο νεοκλασικό στο Κουκάκι με σκοπό να «μοιραστεί γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις».

Για το συγκεκριμένο βράδυ λοιπόν, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ετοιμάζει ένα menu degustation με τίτλο «Ταξίδι στη Μάνη» γεμάτο από υλικά που σαγηνεύουν τη μνήμη (ειδικά αν είστε από αυτά τα μέρη) και τους ουρανίσκους (αν τα έχετε γευθεί και τα εκτιμάτε): Χιουρίνες, σφέλα, σαραφιόλια, χοντρός τραχανάς αλλά και λευκή τρούφα, γαρίδες κοιλάδας και πολλά άλλα που συνθέτουν 5 μοναδικά και πρωτότυπα πιάτα.

Η πορεία του ΜάνηΜάνη ξεκίνησε το «ολυμπιακό» 2004 σε ένα διώροφο νεοκλασικό στο Κουκάκι με σκοπό να «μοιραστεί γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις» κυρίως από τη λακωνική Μάνη και να δει τις παραδοσιακές συνταγές με μια πιο σύγχρονη ματιά. Και μαζί να αναδείξει και τις τοπικές πρώτες ύλες, όπως τα ζυμαρικά, το σύγκλινο, το λάδι, τα τυριά κλπ. Σύντομα η φήμη του πέρασε τα σύνορα και μάλιστα ο New York Times το πρότεινε ως «go-to destination» σε μια λίστα 500 ευρωπαϊκών εστιατορίων.

Ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης έχει δουλέψει στο μυθικών διαστάσεων El Bulli του Φεράν Αντριά (κοντά στη Βαρκελώνη) αλλά και στην Τενερίφη όπου άνοιξε και το πρώτο του εστιατόριο ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε στα αστεράτα εστιατόρια όπως το Los Palillos της Βαρκελώνης και το Ryugin του Τόκιο. Στο μεταξύ είχε ήδη ξεκινήσει την έρευνα του πάνω στην κουζίνα Nikkei ανά τον κόσμο και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αναπτύσσει γαστρονομικές ιδέες με projects που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουλούμ, στο Παρίσι και το Μόντε Κάρλο. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης- σεφ δύο περουβιανών pop-up εστιατορίων, των La Pantera Negra και Mistura.

 

// ΜΑΝΗΜΑΝΗ: Φαλήρου 10, Αθήνα, 2109218180.

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε στο Albion τη γευστική λάμψη της ορυκτότητας στο «Λευκό Γράμμα» Μπουτάρη.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top