Το “Λευκό Γράμμα έχει ισορροπημένο χαρακτήρα και σαφή αλλά όχι υπερβολικά τονισμένα γευστικά χαρακτηριστικά.

Ένα κρασί που δεν θα δυσκολευτείς να συμπαθήσεις με την πρώτη δοκιμή είναι το Λευκό Γράμμα της οινοποιίας Μπουτάρη. Συστηθήκαμε πάνω από ένα ριζότο με χτένια και άγριες αγκινάρες στην τζαμένια καμάρα του The Albion μια ευχάριστη μέρα του Νοεμβρίου. Ήταν μια συνάντηση που πήγε πάρα πολύ καλά και νομίζω ότι οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στη θέση μου θα το απολάμβανε τουλάχιστον το ίδιο, γιατί είναι ένα κρασί με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Το The Albion φυσικά είναι ένα εστιατόριο που δεν χρειάζεται συστάσεις. Στρατηγικότατα τοποθετημένο στη διασταύρωση του Φάρου του Ψυχικού, είναι ένα βολικό πέρασμα για κάθε μέρα και κάθε στιγμή, καθώς λειτουργεί καθημερινά από το πρωί μέχρι να πάει και ο τελευταίος πελάτης για ύπνο το βράδυ. Το όνομα παραπέμπει στην αισθητική μιας βρετανικής pub με κεραμικά πλακίδια και μοντέρνα διάθεση, ωραιότατο κήπο για τις μέρες με καλό καιρό και φροντισμένο άνετο εσωτερικό χώρο με την περίφημη γυάλινη αψίδα, που δίνει ιδιαίτερα γιορτινό τόνο και νοερά μεταφέρει σε συνθήκες εγγλέζικης cosiness. Η κουζίνα όμως είναι μεσογειακή, και πλάι στο διαρκές μενού οι δίδυμοι αδελφοί σεφ Στέφανος και Γιώργος Νούσιας ανανεώνουν το μενού με πάντοτε νόστιμες και ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ο συνδυασμός των τριών ποικιλιών δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που παντρεύει τη φυσική ορυκτότητα και την έντονη αρωματικότητα.

Ο συνδυασμός πιάτου και κρασιού αποδείχθηκε εύστοχος, αλλά ήταν σαφές ότι το «Λευκό Γράμμα» δεν αφορά μόνο τα λεμονάτα θαλασσινά.

Αν και ακόμα ημέρα με φως, στο τραπέζι μας κατέφτασε έτσι μια νέα προσθήκη του βραδινού μενού, το ριζότο με χτένια και άγριες αγκινάρες. Και τα δύο συστατικά είναι λίαν εύγευστα και έρχονται σε πολύ καλή υφή, όπως και το σωστά χυλωμένο ρύζι.  Το φαγητό διατηρεί την πολύ ωραία υφή του αν έχεις την υπομονή να το αφήσεις να έλθει σε θερμοκρασία δωματίου, δεν χάνει το ελαφρά λεμονάτο άρωμα, και απολαμβάνει κανείς καλύτερα τα κομμάτια χτενιού και αγκινάρας χωριστά από το ρύζι. Η ηπιότερη θερμοκρασία του ριζότου ήταν αναγκαία για να απολαύσουμε το κρασί μας δροσερό σε ιδανική θερμοκρασία.

Δεχτήκαμε την πρόταση του σεφ και επιλέξαμε το Λευκό Γράμμα. Είναι ένα  άψογα ισορροπημένο λευκό blend από Ασύρτικο (πλειοψηφικό της τάξεως του 55-60 %) και περίπου ίσα ποσοστά Sauvignon blanc και Μαλαγουζιάς. Ο συνδυασμός των τριών ποικιλιών δίνει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που συνδυάζει τη φυσική ορυκτότητα και την έντονη αρωματικότητα, κυρίως με αρώματα λεμόνι και  εσπεριδοειδή. Έχει ωραία γεύση, ευχάριστα πλούσιο σώμα και καλή επίγευση. Ο ισορροπημένος και ποιοτικός χαρακτήρας του το καθιστούν κρασί με πολλές δυνατότητες.

Το Λευκό Γράμμα έχει ωραία γεύση, ευχάριστα πλούσιο σώμα και καλή επίγευση.

Η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 8-10 °C, δηλαδή από το ψυγείο, και είναι αυτή που αναδεικνύει καλύτερα τη γευστική λάμψη της ορυκτότητας. Μην ξεχνάτε να κρατάτε τη φιάλη δροσερή και στο τραπέζι.  Η ελαφρά υγρασία στο μπουκάλι αναδεικνύει και το απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα του κρασιού. Last but not least, ταιριάζει και με την αισθητική του The Albion είναι ένα κρασί δηλαδή που άνετα στέκεται σε ένα πιο διεθνές γαστριμαργικό περιβάλλον.

Το «Λευκό Γράμμα» είναι γευστικά εύκολα προσβάσιμο αλλά όχι απλοϊκό, και ένα κρασί που μπορεί να ταιριάξει με πολλά πράγματα ή και να καταναλωθεί σκέτο.

Τα χτένια και οι άγριες αγκινάρες είναι λίαν εύγευστα και έρχονται σε πολύ καλή υφή, όπως και το σωστά χυλωμένο ρύζι.

Τα γευστικά χαρακτηριστικά του Λευκό Γράμμα ΠΓΕ Μακεδονία γεννιούνται στους αμπελώνες της Νάουσσας, στις ηλιόλουστες νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου, όπου τα σταφύλια ωριμάζουν καλά προφυλαγμένα από τους κρύους βόρειους ανέμους. Οι άφθονες βροχοπτώσεις και το σχετικά δροσερό κλίμα παίζουν ευεργετικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη καρποφορία των φυτών. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα ιδανικά για την παραγωγή κρασιών με πλούσιο σώμα. Η σοδειά του 2022 υπέφερε από το χαλάζι αλλά παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.

Η ηπιότερη θερμοκρασία του ριζότου ήταν αναγκαία για να απολαύσουμε το κρασί μας δροσερό σε ιδανική θερμοκρασία.

Οι δίδυμοι σεφ του “Albion” Γιώργος και Στέφανος Νούσιας.

Ο συνδυασμός πιάτου και κρασιού αποδείχθηκε εύστοχος, αλλά ήταν σαφές ότι το Λευκό Γράμμα δεν αφορά μόνο τα λεμονάτα θαλασσινά. Ο ισορροπημένος χαρακτήρας και τα σαφή αλλά όχι υπερβολικά τονισμένα γευστικά χαρακτηριστικά αναδεικνύουν ένα κρασί το οποίο μπορεί να συνδυαστεί ευχάριστα με πολλά διαφορετικά εδέσματα, όπως ψάρια, λαχανικά,  πράσινες σαλάτες, τυρί (πικάντικη γραβιέρα), φρούτα, αλλαντικά και κάποια κρέατα, εξωτική κουζίνα. Σε γενικές γραμμές, είναι από τα κρασιά που αν σου αρέσει η ορυκτότητα, πρέπει περισσότερο να σκέφτεσαι με τι δεν πάει παρά με τι πάει.

Η ελαφρά υγρασία στο μπουκάλι αναδεικνύει και το απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα του κρασιού.

Συνολικά, το Λευκό Γράμμα είναι γευστικά εύκολα προσβάσιμο αλλά όχι απλοϊκό, και ένα κρασί που μπορεί να ταιριάξει με πολλά πράγματα ή και να καταναλωθεί σκέτο, κάτι που σίγουρα θα αποδειχθεί ευχερές όταν στο τραπέζι χρειαστεί να παραγγείλουμε κρασί που να ταιριάξει με το διαφορετικό πιάτο που έχει παραγγείλει ο κάθε συνδαιτημόνας. Ερχόμενο σε πολύ λογική τιμή για την ποιότητά του, θα αποδειχθεί σίγουρα ένα ανταγωνιστικό κρασί με πολλούς αποδέκτες.

 

Διαβάστε ακόμα: Το Μοσχοφίλερο επέστρεψε και σαρώνει. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top