The Martinez: Ένας no nonsense προπομπός του κλασικού Martini cocktail

Aνάμεσα στις 10 γιορτινές προτάσεις του World Class που αναδεικνύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους bartenders του πλανήτη, επιλέξαμε το πιο μεστό, ανδρικό και γιατί όχι παλαιομοδίτικο κοκτέϊλ: Iδού η συνταγή για να το φτιάξετε σπίτι σας ή για να ξέρετε πως θα το ζητήσετε.

 

Η πρώτη γραπτή συνταγή του Martinez ανάγεται στο 1887, και στην έκδοση “The Bon Vivant’s Companion: Or How to Mix Drinks” του καθηγητή Jerry Thomas.

Αν το απλό Martini φαίνεται λίγο ψυχρό για μια χειμωνιάτικη βραδιά, το θερμαντικό Martinez, με την απόχρωση ψημένου πορτοκαλιού και την επίγευση εσπεριδοειδών, είναι μια καλή επιλογή για νύχτες δίπλα στο τζάκι – ή για να το απολαύσετε μετά το φαγητό ως ντιζεστίφ.

Παρότι προπομπός του περίφημου -και καθόλα εξαιρετικού- Martini, το στυλάτο Martinez έχει σχεδόν περάσει στην αφάνεια αφού απουσιάζει επί μακρόν από τις λίστες των cocktail bars. Παραδοσιακά φτιάχνεται με το ελαφρώς γλυκύτερο γλυκό gin Old Tom, αλλά οι αρωματικές νότες εσπεριδοειδών του Tanqueray No. TEN™ του χαρίζουν με πιο ζωηρή πινελιά.

Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε είναι ένας αποφλοιωτής λαχανικών για τη φλούδα πορτοκαλιού, ένα σκεύος για να το ανακατέψετε κι ένα εξάρτημα για το ανακάτεμα (ακόμα και μια κανάτα με ένα chopstick θα λειτουργήσουν αν δεν έχετε mixing glass και bar spoon), ένα σουρωτήρι, και ένα ποτήρι του κοκτέϊλ με πόδι, για το σερβίρισμα.

Τα περισσότερα από τα συστατικά είναι κλασικά – το βερμούτ, το gin, τα bitters – αλλά το λικέρ Maraschino μπορεί να χρειαστεί λίγο προγραμματισμό για να το προμηθευτείτε (ίσως χρειαστεί να το αγοράσετε online ή να επισκεφτείτε μια ειδική κάβα). Όμως αξίζει τον κόπο, καθώς η γεύση αμυγδάλου που έχει θα προσθέσει βάθος στα ποτά σας και, αν ποτέ θελήσετε να φτιάξετε Manhattan, Aviation ή Hemingway Daiquiri, θα το έχετε ήδη στο ντουλάπι σας.

130 χρόνια μετά την επίσημη εμφάνιση του, έχει έρθει ο καιρός το σοφιστικέ αλλά λησμονημένο αυτό “γλυκόπικρο” μαρτίνι, να ξαναβρεί τη θέση που το αρμόζει στη μπάρα.

Συστατικά:

• 50ml Tanqueray No. TEN™
• 25ml γλυκό βερμούτ
• 5ml λικέρ Maraschino
• 2 σταγόνες orange bitters
• 1 πορτοκάλι για το twist
• 1 κεράσι Maraschino

Εκτέλεση:

1. Βάλτε το gin Tanqueray No. TEN, το γλυκό βερμούτ και το λικέρ Maraschino σε ένα mixing glass μαζί με τα bitters.
2. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει το μείγμα – δοκιμάστε για να σιγουρευτείτε ότι το ποτό δεν έχει αραιωθεί.
3. Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι του Martini ή μια coupe για κοκτέϊλ (ή για demi sec σαμπάνια).
4. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρέσετε μια λωρίδα από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθήστε να έχετε όσο το δυνατόν λιγότερο από το εσωτερικό λευκό, πικρό μέρος), και στρίψτε το πάνω από το ποτήρι για να απελευθερωθούν τα αιθέρια έλαια.
5. Γαρνίρετε με ένα κεράσι Maraschino.

 

Διαβάστε ακόμα: Τη συνταγή για το τέλειο Tanqueray No. Ten Gin & Tonic, απεριτίφ του 2ου event των Artisans.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro