Ψηλές Κορφές

«Το κορυφαίο λευκό ξηρό κρασί που βγαίνει στη Σάμο».

Πώς το λαλάμε, για να δείξουμε φαμιλιάριτι;
Ψηλές Κορφές 2012, από την Σάμο, το κορυφαίο λευκό ξηρό κρασί που βγαίνει στο νησί. Υπάρχουν και άλλα δύο ξηρά κρασιά, το Samaina και το Golden Samaina, αλλά εδώ έχουμε την παραγωγή των ορεινών αμπελώνων, όπως λέει και το όνομά του, άρα έχουμε και την πιο υψηλή ποιότητα.

Θα το νιώσει για τα καλά το πορτοφόλι μας;
Ούτε να σας περνάει από το μυαλό. Η Προτεινόμενη Τιμή Λιανικής Πώλησης, η γνωστή σε όλους μας ΠροΤιΛίΠω, είναι στα 8 ευρώ, άρα ένα 20% κάτω από το ψυχολογικό όριο του δεκάευρου. Αν το θέλετε λίγο πιο περιgraphicά, έχουμε γεμίσει από μπύρες που φλερτάρουν (με μάλλον άγαρμπο φλερτ) αυτή την τιμή.

Πες και τι ποικιλία είναι, για να μην μας πιάνουνε κορόιδα…
Όλα τα κρασιά της Σάμου γίνονται από το πιο ευγενές Μοσχάτο, το Λευκό Μικρόρωγο Μοσχάτο ‒αν θέλετε να μαγέψετε τα πλήθη, πείτε το με το γαλλικό του όνομα, Muscat Blanc a Petits Grains: για να αποφευχθούν ατυχήματα καλού κακού διαβάστε το εδώ: Μισκά Μπλά(ν) α Πτι Γκρεν). Μάλιστα υπάρχει κίνημα που απαιτεί την μετονομασία του Λευκού Μικρόρωγου Μοσχάτου σε Μοσχάτο Σάμου.

Τι σου έκανε κλικ πάνω του; 
Μάλλον μέσα του, όχι ακριβώς πάνω του. Οι Ψηλές Κορφές είναι ένα κρασί που, από το όνομά του μέχρι τη φρεσκάδα της γεύσης του, φωνάζει αισιοδοξία ‒μάλλον κάτι που θέλουμε όλοι μας. Αρωματικά είναι έντονο, με πινελιές κλασικού Μοσχάτου (τριαντάφυλλο, λουκουμάκι Συριανό, ροδάκινο), ενώ το στόμα του είναι ελαφρύ, δροσερό και αιθέριο. Ίσως ένα από τα καλύτερα απεριτίφ που μπορείτε να βρείτε.

Αν ρωτήσουμε έναν ανταγωνιστή, θα μας πει μια από τα ίδια;
Ρωτήσαμε τον εξαιρετικό παραγωγό της Καβάλας Κωνσταντίνο Λαλίκο, που εξειδικεύεται στην παραγωγή ξηρών(-ish) μοσχατιζόντων κρασιών και μας είπε: «Τα αρωματικά, φρέσκα, ελαφρά κρασιά είναι τα παιδιά μας, είναι το μέλλον, είναι αυτά που μας έρχονται. Μακάρι να είχαμε πολλά ακόμη κρασιά στο στυλ των Ψηλών Κορφών».

Βαράει;
Αν δεν τρακάρει το κεφάλι σας με το μπουκάλι, δεν νομίζω. Το αλκοόλ είναι στο 12%, συνεπώς μια φιάλη έχει 90 ml καθαρής αλκοόλης. Όπως έχουμε ξαναπεί, το ασφαλές όριο για έναν άντρα είναι στα 30ml αλκοόλης τη μέρα, άρα μια φιάλη είναι ό,τι πρέπει για τρεις μέρες. Όμως, σας είπα πως το Ψηλές Κορφές είναι καταπληκτικό απεριτίφ. Άρα, ξεκινάτε με το 1/3 της φιάλης για αρχή και μετά χτυπάτε και κανένα ερυθρό…

 

O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW είναι ο μοναδικός Έλληνας ανάμεσα στους 301 Masters of Wine ανά τον πλανήτη και ένας από τους 10 Directors του Institute of Masters of Wine, που εδρεύει στο Λονδίνο.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top