Οκτώ κρασιά του αυστριακού κτήματος Schloss Gobelsburg που αξίζει να δοκιμάσετε από εδώ.

Για τις περισσότερες ποικιλίες σταφυλιού, οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη της ιστορίας και ακόμα παλαιότερα, όχι όμως για την αυστριακή ποικιλία zweigelt, της οποίας φέτος γιορτάζουμε τα «μόλις» 100 χρόνια από τη δημιουργία της.

Tην ύπαρξη και το όνομά της τα οφείλουμε στον επιδραστικό αυστριακό φυτολόγο Friedrich Zweigelt, που φαίνεται ότι ήταν πραγματικά ονομασμένος για αυτόν τον σκοπό, αφού θα μπορούσαμε να πούμε ότι zweigelt σημαίνει «αξίζει δυο φορές», και η νέα ποικιλία που δημιούργησε το 1922 προήλθε από τη διασταύρωση δύο παλαιότερων αυτοχθόνων και πολύ γνωστών ποικιλιών, του κλήματος του Αγίου Λαυρεντίου – που όντως χάνεται στην ιστορία – και του Blaufränkisch, δηλαδή φράγκικου γαλάζιου.

Ο επιβλητικός πύργος του Schloss Gobelsburg (Φωτογραφία: gobelsburg.at).

Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά του κρασιού όπου όλα τείνουν να ομογενοποιηθούν, τα αυστριακά κρασιά έχουν κάτι το μοναδικό να πουν.

Η ονομασία αυτής της ποικιλίας κρύβει επίσης μια ενδιαφέρουσα ιστορία για καθένα από τα δύο συστατικά της. “Φράγκικα” σταφύλια ονομάστηκαν οι ποιοτικές ποικιλίες όταν ο Κάρολος Μάγνος ήταν βασιλέας των Φράγκων τον 8ο-9ο αιώνα, για να ξεχωρίσουν από τις άλλες, τις χύδην, που έδιναν σταφύλι για… Ούνους. Και μπλε λόγω χρώματος. Αυτό, δηλαδή, που εμείς βλέπουμε ως κόκκινο ή μαύρο ή μοβ. Όπως και τόσα άλλα πράγματα της φύσης, το χρώμα περνάει και αυτό μέσα από μία πολιτισμική αντίληψη. Εκεί λοιπόν το έβλεπαν διαφορετικά.

Και αυτό είναι ένα καλό δείγμα για το γεγονός ότι τα κρασιά της Αυστρίας είναι διαφορετικά. Έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, όπως διαμορφώνεται από τις τοπικές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες και τις ποικιλίες που ταιριάζουν ιδανικά σε αυτές. Το αποτέλεσμα; Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά του κρασιού όπου όλα τείνουν να ομογενοποιηθούν, τα αυστριακά κρασιά έχουν κάτι το μοναδικό να πουν.

Τα κρασιά της Αυστρίας είναι διαφορετικά. Έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, όπως διαμορφώνεται από τις τοπικές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες (Φωτογραφία: gobelsburg.at).

Δυστυχώς. δεν είναι τόσο εύκολο να τα βρει κανείς, αλλά από τον Δεκέμβριο η ΓΕΝΚΑ Εμπορική και η κάβα Cellier φέρνουν μια επιλογή από τις ετικέτες του Schloss Gobelsburg, ενός από τα πιο ιστορικά και ποιοτικά κτήματα στην οινοπαραγωγική πεδιάδα του ποταμού Καμπ, παραποτάμου του Δουνάβεως.

Ας σημειωθεί ότι Schloss είναι το αντίστοιχο του γαλλικού Chateau, το φρούριο κυριολεκτικά ή αυτό που λέμε συχνά πύργος, δηλαδή μια αρχικά οχυρωματική κατασκευή, που με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε σε εξοχικό μέγαρο πολυτελούς διαβίωσης.

Αρχαιολογικές ανασκαφές στα αμπέλια και τις κάβες του Πύργου έδειξαν ότι η κατοίκηση στην περιοχή ξεκίνησε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια.

Το αμπέλι και το κρασί στην περιοχή πιθανότατα το έφεραν οι Ρωμαϊκές Λεγεώνες, και η αρχαιότερη σαφής αναφορά για καλλιέργεια αμπέλου με σκοπό την οινοποίηση στην περιοχή της σημερινής Αυστρίας ανάγεται στο έτος 280 μ.Χ.

Η καταγεγραμμένη οινοποιητική παράδοση του Schloss Gobelsburg ξεκινά λίγο μεταγενέστερα, στις αρχές της επόμενης χιλιετίας, δηλαδή ούτε καν χίλια χρόνια αργότερα, όταν το 1137 ο δούκας  Hadmar I του Kuenring ιδρύει το Κιστερσιανό Αββαείο του Zwettl (Τσβετλ) και το προικίζει με διάφορες παραγωγικές εκτάσεις γης, μεταξύ των οποίων και αμπέλια κοντά στην μικρή πόλη Langenlois, στην πεδιάδα του Καμπ (Kamptal), όπου βρίσκεται το Schloss Gobelsburg. Αρχαιολογικές ανασκαφές στα αμπέλια και τις κάβες του Πύργου έδειξαν ότι η κατοίκηση στην περιοχή ξεκίνησε ήδη από τα νεολιθικά χρόνια.

Ο επικεφαλής οινοποιός Michael Moosbrugger με τη βοήθεια μοναχών κάνει τις πρώτες δοκιμές στα νέα βαρέλια (Φωτογραφία: gobelsburg.at).

Εν πάση περιπτώσει, στο διάβα των αιώνων η τύχη του Αββαείου και του Πύργου του Gobelsburg συνδέθηκαν και από το 1958 ο πατήρ Bertrand Baumann ξεκίνησε μια τιτάνια προσπάθεια ανάπτυξης του Πύργου και των αμπελιών του που απέδωσε καρπούς και ζυμωμένους χυμούς. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Αββάς Βερτράνδος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, και την παραγωγή ανέλαβαν με μίσθωση ο Willi Bründlmayer και ο Michael Moosbrugger, από τους οποίους ο δεύτερος παραμένει σήμερα υπεύθυνος για τη διαχείριση της οινοπαραγωγής. Και τα πάει καλά. Το 2019 και το 2021 το Schloss Gobelsburg εντάχθηκε στη λίστα Top 100 Wineries με τα 100 καλύτερα οινοποιεία παγκοσμίως του περιοδικού Wine & Spirits.

Απολαύστε το με χαλαρό πνεύμα.

Στην ετικέτα Domaene Gobelsburg με τη χαρακτηριστική φιάλη με βιδωτό καπάκι – διατίθενται τρεις από τις πιο παραδοσιακές και άμεσα συσχετίσιμες με την χώρα των Άλπεων ποικιλίες, με οίνους που εκφράζουν την γενική οινοποιητική παράδοση της πεδιάδας του Καμπ. Καταρχήν το κόκκινο zweigelt, για το οποίο μιλήσαμε στην αρχή, που είναι ένα value for money και ολίγον passe-partout κρασί, καλόβολο που πάει με όλα, ακόμα και με ψάρι – έναν ψητό τόνο ή ξιφία ή ένα ψάρι α λα σπετσιώτα με κόκκινη σάλτσα.

Το Ried Steinsetz θα συνοδεύσει εξαιρετικά λευκά ψάρια (γλώσσα meunière για παράδειγμα), πιάτα ασιατικής κουζίνας (είναι πασπαρτού), αλλά και μαλακά κρεμώδη τυριά (jazzy συνδυασμός).

Το Kamptal Grüner Veltliner τείνει όπως λέει και το όνομα του, προς το πράσινο, ένα χλωρό κρασί με έντονα κιτρικό χαρακτήρα και ορυκτότητα χαμηλών αλκοολικών βαθμών (περ. 12 %). Το Kamptal Riesling είναι επίσης ένα προσιτό λευκό κρασί για κάθε μέρα από μια σπουδαία ποικιλία που είναι ασφαλώς πολύ πιο διαδεδομένη στον αλσατικό και γερμανικό αμπελώνα, και όχι μόνο.

Ανεβαίνοντας κατηγορία, η ετικέτα Schloss Gobelsburg κοσμεί τις υψηλές οινικές δημιουργίες που προέρχονται από συγκεκριμένα αμπελοτόπια (single-vineyards), που ονομάζονται ried (ριντ), πάντοτε με τις τοπικές ποικιλίες. Το Ried Steinsetz εκτείνεται νότια του Πύργου και κοντά στο χωριό Gobelsburg. Το έδαφός του χαρακτηρίζεται από ιζηματογενή υλικά του Δούναβη και του Traisen και πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας μονοποικιλιακό Grüner Veltliner με πλήρες σώμα που θα συνοδεύσει εξαιρετικά λευκά ψάρια (γλώσσα meunière για παράδειγμα), πιάτα ασιατικής κουζίνας (είναι πασπαρτού), μαλακά κρεμώδη τυριά (jazzy συνδυασμός), και ό,τι άλλο ανακαλύψετε εσείς ότι συνδυάζεται καλά στον ουρανίσκο σας.

Η αυστριακή ποικιλία zweigelt που ωριμάζει σ’ αυτά τα κελάρια γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη δημιουργία της (Φωτογραφία: gobelsburg.at).

Η ίδια ποικιλία, το Grüner Veltliner καλλιεργείται και στο Ried Lamm,  αμπελοτόπι με ήπια κλίση και έντονα αργιλώδες έδαφος στη νοτιοανατολική πλαγιά του λόφου Heiligenstein. Ο νότιος προσανατολισμός και η ιδανική έκθεση στον αέρα και στον ήλιο συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σταφυλιών. Εκτός από τις εξαιρετικές εδαφικές και κλιματικές προδιαγραφές, το κρασί ωριμάζει σε παραδοσιακά μεγάλα (doppelfuder) δρύινα βαρέλια από το δάσος του Manhartsberg. Το αποτέλεσμα είναι ένα αρκετά ισχυρό κρασί 13,5 βαθμών, εξαιρετικά δομημένο, με επιβλητικό τελείωμα, που υποδηλώνει μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης. Πραγματικά, ο κολοφών του Grüner Veltliner.

Οπωσδήποτε και αφρώδης οίνος για τα εορταστικά τραπέζια. Ειδικά τώρα που πλησιάζει το Πάσχα.

Για του φίλους του Riesling, το Riesling Heiligenstein είναι ένα κρασί που καλλιεργείται σε ένα ασύγκριτο αμπελοτόπι με σπάνια γεωλογική δομή από ψαμμίτη, ιλύ, και οργανικά ιζήματα, σε μια περιοχή που φιλοξενεί ορισμένους από τους παλαιότερους αμπελώνες του οινοποιείου. Βαθύ και σύνθετο κρασί 13.5 βαθμών που προτείνεται για παλαίωση, θα συνοδεύσει (στο μέλλον) λευκό κρέας, λιπαρά μεγάλα ψάρια στη σχάρα ή ζυμαρικά με λευκές σάλτσες.

Δοκιμάστε το πολύ σοβαρό αφρώδες Schloss Gobelsburg Brut Reserve (29,50€) καλά παγωμένο, με όστρακα.

Στην Αυστρία αγαπούν και τους πραγματικούς αφρώδεις οίνους. Το Schloss Gobelsburg Brut Reserve είναι ένας εξαιρετικός αφρώδης οίνος από Pinot Noir, Riesling και Grüner Veltliner. Για την παρασκευή του τα σταφύλια συλλέγονται στο ιδανικό στάδιο ωριμότητας και μεταφέρονται άμεσα στο πιεστήριο σε μικρά δοχεία. Χρησιμοποιείται αυστηρά η ‘’καρδιά’’ του γλεύκους. Μετά από 6 μήνες παραμονής στις δεξαμενές, πραγματοποιείται η εμφιάλωση για τη δεύτερη ζύμωση και το κρασί ωριμάζει για 2-3 χρόνια στις οινολάσπες του, γεγονός που δημιουργεί την σχεδόν κρεμώδη υφή του. Χαβιάρι, όστρακα και θαλασσινά είναι η αγαπημένη του παρέα και 8-10°C η αγαπημένη του θερμοκρασία.

Τα παραδοσιακά, μεγάλα (doppelfuder) δρύινα βαρέλια από το δάσος του Manhartsberg. (Φωτογραφία: gobelsburg.at).

Η συλλογή και ενδεχομένως και η ευχάριστη βραδιά σας ολοκληρώνεται με έναν επιδόρπιο οίνο Schloss Gobelsburg Eiswein Grüner Veltliner. Όπως δηλώνει και το όνομα αυτός ο μονοποικιλιακός γλυκύς οίνος παράγεται από Grüner Veltliner. Χάρις στην παχιά φλούδα αυτής της ποικιλίας, τα σταφύλια μπορούν να παραμείνουν στα αμπέλια για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, υπερωριμάζοντας, χωρίς να υποστούν ζημιά. Η υψηλή ποιότητα του είναι και νομικά κατοχυρωμένη, αφού σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία (σε αντίθεση με άλλες χώρες), τα σταφύλια πρέπει να παγώνουν αποκλειστικά με φυσικό τρόπο και η συγκομιδή επιτρέπεται να γίνει μόνο όταν η θερμοκρασία φτάσει τους -7°C.

Απολαύστε το γλυκό αυτό κρασί με φρούτα, αλλά και με λιπαρά τυριά όπως το blue cheese και να θυμάστε το κιστερσιανό ρητό: qui bon vin boit, Dieu voit: Αυτός που πίνει καλό κρασί βλέπει τον Θεό. Και χωρίς να μεθύσει.

 

//Εισαγωγή: ΓΕΝΚΑ Εμπορική.

⇒ Θα βρείτε τα κρασιά σε όλες τις κάβες Cellier (4 καταστήματα και το πέμπτο που θα ανοίξει σύντομα: FIX , Λ.Συγγρού 96).

 

 

Διαβάστε ακόμα: Wine Vixen – με ποια κρασιά πετυχαίνεις στο πρώτο ραντεβού;

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top