Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον φετινό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier.

Είναι κάτι (πολύ) παραπάνω από ρέκτες του κρασιού. Είναι γνώστες όλων των μυστικών του. Είναι μύστες των λεπταίσθητων αρωμάτων του, των διακριτικών συστατικών του και, φυσικά, απόλυτα ικανοί να ξεχωρίζουν τις ποικιλίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε αμπελώνα. Ενας εξ αυτών, όμως, θα αναδειχθεί ο καλύτερος.

Σήμερα (30/1) θα πραγματοποιηθεί ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για τον Καλύτερο Οινοχόο του 2023, μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κλάδο της φιλοξενίας και του fine dining. Εννέα συνολικά διαγωνιζόμενοι αναμετρήθηκαν με στόχο την πρώτη θέση.

Εννέα συνολικά διαγωνιζόμενοι αναμετρήθηκαν με στόχο την πρώτη θέση, στον τελικό όμως έφτασαν τρεις.

Ο νικητής που θα αναδειχθεί από τον φετινό διαγωνισμό θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Sommelier ο οποίος θα διεξαχθεί το 2026 από τη Διεθνή Ένωση Οινοχόων (A.S.I) και αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις στον κλάδο της Παγκόσμιας Οινοχοΐας.

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, τα μέλη της οποίας έχουν συμμετάσχει και πραγματοποιήσει αντίστοιχες διοργανώσεις παγκόσμιου βεληνεκούς στον κλάδο της οινοχοΐας και του κρασιού ευρύτερα.

Την φερεγγυότητα και το υψηλό επίπεδο του διαγωνισμού εξασφαλίζει η  πολυετής εμπειρία της Τεχνικής Επιτροπής του Διαγωνισμού.

Η Τεχνική Επιτροπή απαρτίζεται από τον κ. Νίκο Λουκάκη, υπεύθυνο της Επιτροπής Διαγωνισμών, τον κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, τον κ. Ευστάθιο Τσώκο Head Sommelier του εστιατορίου Aleria και τον κ. Ανδρέα Ματθίδη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα.

Στην κριτική επιτροπή συμμετέχουν πρόεδροι ενώσεων οινοχόων από άλλες χώρες καθώς και πολλοί άλλοι κριτές από τη χώρα μας που ασχολούνται επαγγελματικά με το κρασί, την εστίαση και την γαστρονομία. Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα. Η ημιτελική φάση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2023 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis Athens χωρίς τη συμμετοχή κοινού, περιλάμβανε γραπτές εξετάσεις σε θεωρητικά θέματα, τυφλή γευστική δοκιμή κρασιών, αρμονία κρασιού – φαγητού και πρακτικές ασκήσεις που αφορούν την τεχνική του σέρβις στον ευρύτερο χώρο της εστίασης.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες δοκιμάζουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους πάνω στην οινοχοΐα, τόσο σε θεωρητικά όσο και σε πρακτικά θέματα.

Οι διαδικασίες του διαγωνισμού ακολουθούν τα αυστηρά πρότυπα και τις προδιαγραφές της Παγκόσμιας Ένωσης Οινοχόων (A.S.I) και η προετοιμασία γίνεται με άκρα μυστικότητα.

Από αυτή τη φάση και το σύνολο των διαγωνιζομένων, η κριτική επιτροπή επέλεξε τους τρεις καλύτερους για τον τελικό. Η τελική φάση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, την 30η Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18:00 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Μέσα από τις διαδικασίες αυτής της φάσης,  θα αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής. Ο τελικός του διαγωνισμού θα είναι ανοικτός στο κοινό.

Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Οινοχόων θα διεξαχθεί στα πλαίσια της οινικής εκδήλωσης «Τα ΒορΟινά» της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», η οποία είναι ο Χρυσός Χορηγός της διοργάνωσης.

Ο διαγωνισμός οργανώνεται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων και έχει την υποστήριξη μιας πληθώρας εμβληματικών χορηγών οι οποίοι βοηθούν στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού αλλά και συμβάλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω εκπαίδευση των καλύτερων, με στόχο τη βελτίωση των γνώσεών τους πάνω σε θέματα που αφορούν στο αντικείμενο της δουλειάς τους.

 

Διαβάστε ακόμα: ΒορΟινά. Τα εκλεκτά κρασιά της Βόρειας Ελλάδας καταφθάνουν στην Αθήνα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top