Σαν να βρίσκεσαι σε νησί.

Το 37 ήταν το εσωτερικό τηλέφωνο που χτυπούσε από τις καμπάνες για να τον χώρο που σήμερα πια ονομάζεται Taverna 37 και σερβίρει την Ελλάδα που αγαπάμε, στο πιάτο. Εκεί ακριβώς που σκάει το κύμα. Στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά του εμβληματικού Four Seasons Astir Palace Hotel Athens και στην καρδιά του καύσωνα Κλέωνα, με καλοδέχεται ο Αλέξανδρος Κοσκινάς.

Μια ταβέρνα με γνησίως κομψή αισθητική χωρίς “κυριλέ” φλυαρία.

Είναι ο σεφ που αγαπά την Ελλάδα και διαθέτει περγαμηνές, έμπνευση και αγάπη γι αυτό που κάνει. «Τι είναι ελληνική κουζίνα για σας;» τον ρωτώ. «Η ελληνική κουζίνα διαθέτει ιστορία πίσω της, είναι μια μίξη πολιτισμών. Όμως κυρίως μετρά η αυθεντικότητά της, η καλή πρώτη ύλη και η εποχικότητα των υλικών».

Αρχίζουν να καταφτάνουν τα καλούδια.

Είναι λίγο μετά τις 10:00 το πρωί. Με την άφιξη μου στην είσοδο του Arion και με το ευγενικό προσωπικό να παραλαμβάνει το αυτοκίνητό μου, αισθάνομαι ότι ήδη μετοικώ σε ένα άλλο σύμπαν: πιο δροσερό, αβίαστα καλαίσθητο και πιο βραδύ. Σαν να διαστέλλεται ο χρόνος.

Μελετήστε τον καλοσχεδιασμένο καταλόγο.

«Η σκέψη της Four Seasons πίσω από αυτό το concept είναι να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην Ικαρία, τη Σίφνο, σ΄ ένα ελληνικό νησί», εξηγεί ο Αλέξανδρος Κοσκινάς.

Είναι πολυτέλεια η απόλαυση του χρόνου, να μην βιάζεσαι. Βγαίνοντας στο μεγάλο ξέφωτο πριν μπω στο ασανσέρ που θα με κατεβάσει στο beachfront επίπεδο, κοντοστέκομαι για να απολαύσω τη θέα του μαγικού κόλπου και της βαθιάς μπλε θάλασσας. Ένα «νησί» μόλις μισή ώρα από την Αθήνα.

Ο Δημήτρης Παπαδόπουλος μας προτείνει να δοκιμάσουμε το smoothie με αγγούρι, σέλερι, σπανάκι, πράσινο μήλο και τζίντζερ.

Οι ξύλινες καρέκλες, τα μαρμάρινα τραπέζια, τα δερμάτινα σουπλά είναι τα διακοσμητικά στοιχεία που δημιουργούν ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο που σε αγκαλιάζει, σου διώχνει τις σκοτούρες, σε προετοιμάζει να ζήσεις τη γευστική εμπειρία του πρωινού / μπραντς που έχει προετοιμάσει ο Αλέξανδρος και η ομάδα του για σένα.

«Η σκέψη της Four Seasons πίσω από αυτό το concept είναι να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στην Ικαρία, τη Σίφνο, σ΄ ένα ελληνικό νησί», μου εξηγεί ο Κοσκινάς. Την ώρα εκείνη, δυο “παραμάνες” (δίσκοι) γεμάτα καλούδια που θα σας περιγράψω αμέσως, μου φέρνουν στον νου τα σερβιρίσματα μιας παραδοσιακής ταβέρνας.

Ο πρωταγωνιστής του μενού είναι τα αυγά.

Διαλέξτε κάτι από Ελλάδα: ντάκο με ντομάτα καλοκαιρινή πάνω σε κριθαρένια παξιμάδια, σαλάμι Λευκάδας, κοπανιστή, ανθότυρο με καρύδια.

Ένα καλάθι με φρέσκο ψωμί και αφράτα κουλούρια με σουσάμι. Ντάκος με ντομάτα καλοκαιρινή πάνω σε κριθαρένια παξιμάδια, σαλάμι Λευκάδας, κοπανιστή, ανθότυρο με καρύδια. Μαρμελάδες από φρούτα της εποχής, χαλβάς σιμιγδαλένιος πασπαλισμένος με γύρη. Σπανακοτυρόπιτες και τυρόπιτες με φύλλο τραγανό που σκάει σε κάθε δαγκωνιά. Λουκάνικα κοτόπουλου και χοιρινά, τσιτσιρισμένα στα κάρβουνα.

Μέλι ελληνικό και γιαούρτι πρόβειο με κυρήθρα στον… “κρατήρα” του. Φρέσκα φρούτα κομμένα σε μικρά κομμάτια. Μπουγάτσα με βελούδινη κρέμα και άχνη ζάχαρη. Πρόκειται για ένα γαστρονομικό ταξίδι στις πιο όμορφες συνήθειες της Ελλάδας, παρα θιν αλός.

Ντάκος με ντομάτα καλοκαιρινή πάνω σε κριθαρένια παξιμάδια.

Από τους δίσκους έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ό,τι θέλεις. Μαζί με τον καφέ, παραγγέλνω κι ένα smoothie που θα προετοιμάσει τον οισοφάγο μου για όσα εκλεκτά θα γευτεί. Προτίμησα εκείνο με το αγγούρι, σέλερι, σπανάκι, πράσινο μήλο και τζίντζερ.

Κάθε μπουκιά σου θυμίζει τι μπορεί να προσφέρει η ελληνική κουζίνα.

Τι λέτε για μια παραδοσιακή ομελέτα με φέτα, ελιές, κρεμμύδι, κάπαρη, ρίγανη και πιπεριά;

Ο πρωταγωνιστής του μενού είναι τα αυγά. Οι επιλογές πολλές και νόστιμες: παραδοσιακή ομελέτα με φέτα, ελιές, κρεμμύδι, κάπαρη, ρίγανη και πιπεριά, τα τηγανητά αυγά με σάλτσα Σαντορίνης και στάκα, τα αυγά καγιανά με κατίκι, τα ποσέ αυγά με σπαράγγια, παστράμι και ντομάτες. Η “fitness” ομελέτα από ασπράδια με σπανάκι, πράσινες ντομάτες και προζυμένιο ψωμί.

Ειδικά μνεία αρμόζει στον τραχανά που ο σεφ Κοσκινάς είχε την τόλμη να προσθέσει στον κατάλογο αλλά και στο πεϊνιρλί με αυγό μάτι στο κέντρο του και “κρυμμένο” παστουρμά από του Miran κάτω από την τυρένια στρώση: ένα ποίημα σε σχήμα οωειδές με γεύση ανυπέρβλητη.

Ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς ηγείται του σχήματος στην κουζίνα της Τaverva 37.

Το ελληνικότατο αυτό concept φιλοδοξεί να ταξιδέψει στα Four Seasons του κόσμο, κάνοντας την αρχή με εκείνο του Μαρακές.

Το ελληνικότατο αυτό concept φιλοδοξεί να ταξιδέψει σε άλλα Four Seasons ανά τον κόσμο, κάνοντας την αρχή με εκείνο του Μαρακές. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που η ελληνική γαστρονομία μπαίνει με τέτοιον τρόπο στο επίκεντρο του ξενοδοχειακού κολοσσού. «Η επιτομή της ελληνικής κουζίνας είναι το φαγητό φτιαγμένο με αγάπη που μπαίνει στη μέση του τραπεζιού για να το μοιράζονται όλοι. Αυτό ακριβώς επιθυμούμε να προσφέρουμε στο Taverna 37», μου εξηγεί ο Κοσκινάς. «Κρατήσατε χώρο;», αναρωτιέται και βλέπω να παρελαύνουν στο τραπέζι καλτσούνια με τυρί και πασπαλισμένα με μέλι και κανέλα, τσουρέκι, ρυζόγαλο και ελληνικά πάνκεϊκς με φέτα και μέλι.

Ω, ναι λουκάνικα. Ζουμερά και τσιτσιριστά.

Ποιος ξέρει ποιοι celebrities της ξενοδοχειακής ιστορίας σχημάτιζαν παλιά τον διψήφιο αριθμό 37 και τι ζητούσαν; Γαρίδες κοκτέιλ και φιλέτα πιπεράτα για τον Φρανκ Σινάτρα ή τον Ανδρέα Παπανδρέου; Ο Αλέξανδρος Κοσκινάς μου λέει ότι κάτω τις αλεξήλιες τέντες που προστατεύουν και δροσίζουν, απολαμβάνουν σήμερα την απλότητα του μενού γνωστοί επιχειρηματίες που ζουν στην περιοχή αλλά κι εκείνοι που διαμένουν το καλοκαίρι στα μπάνγκαλοου στο Four Seasons, υψηλοί διεθνείς καλεσμένοι αλλά και κοσμοπολίτες ταξιδευτές που αγαπούν τη φροντίδα που κρύβει μέσα της κάθε μπουκιά του καλοσχεδιασμένου καταλόγου.

Αγναντεύοντας το κύμα.

 

//Taverna 37, Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108901037

 

Διαβάστε ακόμα: Helios x Barro Negro Athens. Κυριακές με άρωμα Μεξικού.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top