Έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια μεθοδικής εκτροφής οξύρρυγχου Huso Huso στις εγκαταστάσεις της στις παρυφές του Αμβρακικού κόλπου, η Thesauri, η μοναδική εταιρεία παραγωγής χαβιαριού επί ελληνικού εδάφους, κατόρθωσε εφέτος να βγάλει στην αγορά το πιο πολύτιμο από όλα τα είδη αυτού του πολύτιμου μαύρου γαστρονομικού θησαυρού.
Προσφέρει μάλιστα δύο διαφορετικές επιλογές: η μία είναι Beluga Malossol και η δεύτερη η Beluga Special Reserve Malossol. Όπως και να έχει, όποια και αν διαλέξετε, αξίζει να αφεθείτε στη μαγεία της γεύσης του χαβιαριού.
Πραγματικά, διαθέτω έναν απεριόριστο σεβασμό για όλους τους παραγωγούς εκλεκτών προϊόντων, είτε αυτά είναι σαμπάνια, τρούφα, χαβιάρι ή κάτι άλλο. Τους θαυμάζω για την φροντίδα, το μεράκι, την αγάπη που δείχνουν στην παραγωγή του προϊόντος τους, αλλά κυρίως για την απίστευτη υπομονή τους.
Δεκαετίες ολόκληρες μπορεί να περάσουν μέχρι να κατορθώσουν να κρατήσουν στα χέρια τους το αποτέλεσμα του μόχθου τους. Και συχνά σκέφτομαι μια φράση που μου είχε πει κάποιος οινοποιός, όταν είχα επισκεφθεί τα αμπέλια του, τα οποία είχε φυτέψει ο παππούς του εκ του μηδενός: «Το αμπέλι το φυτεύεις για να το βρουν τα εγγόνια σου». Φαντάζομαι ότι αυτό ισχύει στο ακέραιο για το χαβιάρι beluga.
Αρκεί και μόνο να σκεφτούμε ότι από τα περίπου 25 είδη οξύρρυγχου που παράγουν χαβιάρι, ο Huso huso, ο οποίος θεωρείται ο κορυφαίος, και είναι αυτός από τον οποίο παίρνουμε το beluga, χρειάζεται περίπου 20 χρόνια για να ωριμάσει και να φτάσει μέχρι τα 900 κιλά! Οπότε από κάθε άποψη –σπανιότητα, χρόνος εκτροφής και μέγεθος εγκαταστάσεων-, ο άθλος της Thesauri είναι γνήσιος.
Εδώ να σημειώσουμε, για όσους θεωρούν παράξενη την καλλιέργεια του στην Ελλάδα, ότι ο οξύρρυγχος, αν και κυκλοφορούσε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και κυρίως στην Κασπία Θάλασσα εδώ και αιώνες, θεωρείται και ενδημικό είδος της χώρας μας, καθώς υπήρχαν οξύρυγχοι στο Δέλτα του Έβρου, στο Αιγαίο και αλλού.
Επίσης, επειδή είναι είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τον διεθνή φορέα CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), έχει απαγορευτεί η αλιεία του ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Επομένως, σε ολόκληρο τον κόσμο το χαβιάρι παράγεται σε ιχθυοκαλλιέργειες και δεν έχει σημασία η χώρα εκτροφής, αλλά η μέθοδος και η αξιοπιστία της εκάστοτε μονάδας παραγωγής.
Γιατί όμως το beluga είναι πιο ακριβό από τα άλλα χαβιάρια; Αυτό οφείλεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου οξύρυγχου. Κατ’ αρχάς το όνομα beluga προέρχεται από τη ρωσική λέξη «belyj» που σημαίνει λευκό, πιθανώς λόγω του ανοιχτού χρώματος της κοιλιάς και των πτερυγίων του οξύρυγχου Huso huso, σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.
Επίσης, χάρη στο μεγάλο του μέγεθος, το προϊστορικό αυτό ψάρι παράγει αντιστοίχως μεγάλου μεγέθους αβγά. Το χρώμα τους ποικίλει από σκούρο μέχρι ανοιχτό γκρι, με τα πιο ανοιχτόχρωμα αβγά να προέρχονται από τα μεγαλύτερης ηλικίας ψάρια και να είναι μεγαλύτερης αξίας και βαθιάς, βουτυράτης νοστιμιάς.
Πώς είναι, άραγε, τα αβγά Beluga; Τι γεύση σκεφτόμαστε πως έχουν; Υπάρχει πάντα ένας ονειρώδης μύθος γύρω απ’ αυτό. Σαν να βλέπεις ευγενείς της τσαρικής Ρωσίας να απολαμβάνουν το έδεσμα μιλώντας για την πολιτική κατάσταση και τα κρινολίνα των κυριών.
Στην περίπτωση των αβγών Beluga ετοιμαστείτε για κάτι ελαφρώς αλατισμένο, αλλά με μια υφή έξτρα κρεμώδη και κάπου εκεί στο τέλος μια νότα από ξηρούς καρπούς θα επιμείνει για αρκετή ώρα. Απλώς αφεθείτε. Οπως όλα τα χαβιάρια, το Beluga διατηρείται στο ψυγείο, σε θερμοκρασία μεταξύ -2 και +2 βαθμών και καλό είναι να καταναλώνεται αμέσως μόλις ανοίξει η συσκευασία.
Ιδανικά το σερβίρουμε πάνω σε πάγο με κουταλάκι φιλτισένιο ή κοκάλινο ή άλλο μη μεταλλικό καθώς το μέταλλο τείνει να αφήνει μια μεταλλική γεύση στις ντελικάτες πέρλες του χαβιαριού. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να τον απολαύσουμε είναι σκέτο, ή απλά πάνω σε ένα μπλινί, συνοδεία ενός ποτηριού παγωμένης σαμπάνιας.
// Επισκεφτείτε την Thesauri εδώ.
Διαβάστε ακόμα: Ελληνικό χαβιάρι με σαμπάνια, βότκα ή σάκε; Οι πιο ηδονικοί συνδυασμοί.