Thesauri: Το ελληνικό χαβιάρι είναι πλέον διαθέσιμο και στην Ελλάδα

Ίσως είχατε ακούσει ότι υπάρχει ελληνικό χαβιάρι που παράγεται στην Άρτα (!) και εξάγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου, ακόμα και στη Ρωσία. Εδώ και λίγους μήνες πωλείται και εντός Ελλάδας, αρχής γενομένης από το luxury deli εντός του ξενοδοχείου Hilton.

 

Η συσκευασία θυμίζει τις κλασικές Ρωσικες, Γαλλικές και Ελβετικές μάρκες ενώ προσφέρεται και με το δέον φιλντισένιο κουταλάκι. (Φωτογραφία: Greek Luxury Products)

«Το χαβιάρι είναι σέξι» είχε πει σε μια συνέντευξή της η Erin Heatherton. Και η 28χρονη Αμερικανίδα ξέρει καλά τι σημαίνει «σέξι» ως μοντέλο της Victoria’s Secret. Ωστόσο το ντελικάτο αυτό έδεσμα δεν έχει για άλλους αυτή την «ταμπέλα». Αν κάποιος ρωτήσει ποια είναι τα πρώτα πράγματα που σου έρχονται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη «χαβιάρι», τότε οι απαντήσεις είναι αρκετά προφανείς: πολυτέλεια, Ρωσία, ίσως Ιράν (Κασπία, γαρ) και για τους γνώστες, Οξύρυγχος: Το ελαφρώς τρομακτικό, προϊστορικό ψάρι που ζει πολλές δεκαετίες, μπορεί να ξεπεράσει τον ένα τόνο σε βάρος και εγκυμονεί τα φαιομέλανα, σχεδόν βουτυράτα «αυγά» του που με λίγο αλάτι γίνονται το περίφημο χαβιάρι.

Κι όμως, στις παραπάνω «απαντήσεις», σιγά σιγά θα πρέπει να προστεθεί ακόμα μια: η Ελλάδα. Μπορεί η χώρα μας να μην φημίζεται για την παραγωγή του «μαύρου χρυσού» της γεύσης, ωστόσο υπάρχει μια εταιρία στην Άρτα που έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι: η Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη (της βιομηχανίας κρέατος ΒΙ.ΚΗ), τα τελευταία 20 χρόνια, θεωρείται μια από τις πιο φιλόδοξες στην παραγωγή χαβιαριού εκτροφής (σε δεξαμενές) παγκοσμίως.

«Πατέρας» του χαβιαριού, θεωρείται ο Ψαριανός και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, επί Αυτοκρατορίας της Μεγάλης Αικατερίνης.

Το χαβιάρι και η Ελλάδα

Το χαβιάρι ήταν γνωστό από την αρχαιότητα και ειδικότερα στους αρχαίους Έλληνες. Όπως αναφέρει και ο Αρχέστρατος, σπουδαίος ποιητής και γαστρονόμος του 4ου π.Χ. αιώνα, οι σύγχρονοί του γνώστες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα αυγά του οξυρρύγχου που προέρχονταν αποκλειστικά από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η ευρύτερη όμως διάδοσή του σε όλη την Ευρώπη εντάθηκε τα τελευταία χρόνια της τσαρικής Ρωσίας, όταν αυτό περιλαμβανόταν στα επίσημα τσαρικά γεύματα, πυροδοτώντας έτσι τη ραγδαία ανάπτυξη μιας σχεδόν μαζικής παραγωγής. Μάλιστα, νεότερος «πατέρας» του χαβιαριού, θεωρείται ο Ψαριανός και μετέπειτα εθνικός ευεργέτης Ιωάννης Βαρβάκης, που έχοντας κερδίσει την εύνοια της Αυτοκράτειρας Αικατερίνης εγκαταστάθηκε στη πόλη Αστραχάν της Κασπίας όπου και επιδόθηκε στην επεξεργασία και εξαγωγή του χαβιαριού. Σε σύντομο διάστημα κυριαρχούσε στο εμπόριο των αγορών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της Περσίας και της Αιγύπτου.

Μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς, η εταιρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οξύρρυγχος μπορεί να προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα. (Φωτογραφία: Greek Luxury Products)

Η «επανάσταση» της Thesauri

Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τον Βαρβάκη (άλλωστε η εταιρεία συμμετείχε στην παραγωγή της βιογραφικής ταινίας «Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι» του Γιάννη Σμαραγδή), η Thesauri είναι μία από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο -και η μοναδική στην Ελλάδα- που ασχολείται με την εκτροφή οξυρρύγχων και την παραγωγή χαβιαριού. Με έδρα της την Άρτα, όπου βρίσκεται η μονάδα χερσαίας ιχθυοκαλλιέργειας, σε συνεργασία με ρώσους εμπειρογνώμονες και μετά από αρκετές δοκιμές και πειραματισμούς, η εταιρία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο οξύρρυγχος μπορεί να προσαρμοστεί στις κλιματολογικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα μας.

Χάρη στις προσπάθειες να αναπτυχθούν σωστά τα ψάρια «έξω από τα νερά τους» και να αποδώσουν τα πολύτιμα αυγά τους, η Thesauri έγινε μια από τις λιγοστές επιχειρήσεις με παρόμοια τεχνογνωσία στον κόσμο. Εδώ και μερικά χρόνια σχεδόν όλη η παραγωγή της εξάγεται διεθνώς -ακόμα και στη Ρωσία. Τα χαβιάρια ιχθυοκαλλιέργειας μπορεί να μην έχουν το φουντουκένιο βάθος και την πολυπλοκότητα ενός άγριου, μεγάλου οξύριγχου από τα σκοτεινά βάθη της Κασπίας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένα είδη όπως ο περίφημος Beluga κινδυνεύουν με εξαφάνιση και το ψάρεμά τους έχει απαγορευτεί.

Εδώ και λίγο καιρό το χαβιάρι Thesauri βρίσκεται στα ράφια του νέου flagship store της Luxury Concierge Travel Services, που άνοιξε τις πόρτες του εντός του ξενοδοχείου Hilton. (Φωτογραφία: Panoulis Photography)

Πρόσφατα, η εταιρία Thesauri ξεκίνησε συνεργασία με την Luxury Concierge, την εταιρεία παροχής VIP υπηρεσιών σε ξένους και Έλληνες τουρίστες, που εδώ και λίγους μήνες άνοιξε κατάστημα στο Hilton της Αθήνας. Από τα ράφια του πολυτελους καταστήματος εντός του ξενοδοχείου, μπορεί κανείς να προμηθευτεί και το ελληνικό χαβιάρι.

 

 

Διαβάστε ακόμα: Πώς να σιτέψεις μπριζόλες στο σπίτι σου

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Στρείδια, bloody maries, burgers, εφημερίδες, DJ, λεπτοκομμένα Ιταλικά αλλαντικά, γαλλική πατισερί που ευωδιάζει βούτυρο, θέα στο Σαρωνικό... Να συνεχίσουμε;

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Με σοκολάτα, σταφίδες, κανέλα ή και αλμυρά. Η παρθενική briocherie της Eλλάδας είναι γεγονός και την εγκαινιάζουμε στο Andro. Το νέο κατάστημα-μπουτίκ του Jean-Charles Metayer στο Ν. Ψυχικό σερβίρει μπριός απ΄όλο τον κόσμο συνοδεύοντάς τα με μονοποικιλιακό, βραβευμένο καφέ κατευθείαν από τη Βραζιλία.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μοσχοβολάει βούτυρο, πικραμύγδαλο, ξύσμα εσπεριδοειδών και ανθόνερο. Και έχει για παρέα το μινιμαλιστικό φλουρί της χρονιάς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Γιουβαρλάκια, σεμεδάκια, καλτ ατμόσφαιρα και οικείες γεύσεις σε ένα νέο στέκι που δημιούργησε ο εκδότης και σχεδιαστής μόδας Theo Gennitsakis με τον... ξάδελφό του. Ένα εστιατόριο που ομνύει στο slow food και μαθαίνει στους Παριζιάνους τις σπιτικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, όπως θα τις έτρωγαν σε ένα τραπέζι από φορμάικα στις Σέρρες.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro