Η Wine Vixen του Andro, Εύα Μαρκάκη, υψώνει το… τρόπαιο των κυμάτων (βλ. το ΟυΣύρα Φωκιανό Ροζέ). Δεξιά: μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κρασιά όπως το Dr L Riesling και το Pinot Noir Villa Wolf.

Το concept ξαπλώστρα freddo cappuccino είναι πια λίγο passe. Και το ξέρετε κι εσείς. Μετά τον covid οι περισσότεροι από μας, αν όχι όλοι, αναζητήσαμε ησυχία, ασφάλεια και λίγη απομόνωση. Μοιραία λοιπόν αφήσαμε τις πολυσύχναστες πλαζ όπου παιδάκια κλαίνε, μαμάδες τσιρίζουν «έλα πιο έξω, μην πετάς άμμο, φόρα το καπέλο σου, κτλ» και το λάδι καρύδας ποτίζει την ατμόσφαιρα.

Αναζητήσαμε λίγη ηρεμία και φτιάξαμε τη φάση μας, με ψυγειάκια, φουσκωτά στρώματα, ηχεία Μarshal και την καλύτερη παρέα. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει πραγματικά το προτείνω ανεπιφύλακτα. Μια τέτοια μέρα (ή νύχτα) στη θάλασσα μου αδειάζει το μυαλό και μου γεμίζει τις μπαταρίες σα να έχω φύγει 3ήμερο σε νησί.

Στην παραλία επιλέγουμε κρασιά με χαμηλό αλκοόλ, ιδανικά μέχρι 13% το πολύ.

Και φυσικά μην ξεχνάμε και το τελειότερο καλοκαιρινό ραντεβού: βραδινό μπάνιο (η νύχτα που λέγαμε πιο πάνω) με φόντο τ ’αστέρια. Δε θέλω να σκέφτεστε όμως ψυγειάκι και αυτόματα να σας έρχονται στο μυαλό μπύρες. Όχι, όχι αφήστε τις μπύρες. Σήμερα θα το γεμίσουμε με κρασί. Πάμε;

Λοιπόν, αρχικά θα σας πω πως μπορείτε να πάρετε σχεδόν όποιο κρασί σας αρέσει στην παραλία. Γιατί σχεδόν; Εχμ, γιατί κάτω από τον ήλιο ένα σούπερ τανικό, στιβαρό Cabernet με 14,5% και βάλε αλκοόλ μάλλον δε θα είναι πολύ ευχάριστο. Δια της ατόπου απαγωγής λοιπόν έχουμε τον πρώτο «κανόνα»: κρασιά με χαμηλό αλκοόλ, ιδανικά μέχρι 13% το πολύ.

Ένας λόγος ακόμα, πέραν από τους προφανείς, την απόλαυση και τη θερμοκρασία, είναι η αφυδάτωση. Η θάλασσα και o ήλιος μας αφυδατώνουν οπότε δεν είναι ανάγκη να πίνουμε τσίτα αλκοολικά ποτά όπως δυνατά κοκτέιλ ή ενισχυμένα κρασιά που οδηγούν σε περεταίρω αφυδάτωση. Ένας ακόμα «κανόνας» που όμως δεν είναι και απόλυτος, είναι το βιδωτό πώμα.

Προτιμάμε κρασιά με φρεσκάδα, φρούτο και μέτριο προς ελαφρύ σώμα, στη Γαλλία τα λένε glouglou wines ή vins de soif.

Δεν έχω χειρότερο από το να φτάνω στη θάλασσα και να έχω ξεχάσει το ανοιχτήρι μου ή να μου τύχει φελλωμένο κρασί. Όταν χαλαρώνω δίπλα στο κύμα ή την πισίνα δε θέλω να με απασχολεί τίποτα όποτε το stelvin είναι φίλος μου. Τα έχω ξαναπεί άλλωστε σε προηγούμενο άρθρο αυτά. Μα λέτε να είναι τυχαίο που ο Στέλιος Μπουτάρης έβγαλε τα άκρως καλοκαιρινά Iles de Sigalas με βιδωτό πώμα; Δε νομίζω. Παρεμπιπτόντως το λευκό είναι ένα νησιωτικό χαρμάνι από Ασύρτικο και Μονεμβασιά, ταμάμ για παραλία.

Παράλληλα, προτιμάμε κρασιά με φρεσκάδα, φρούτο και μέτριο προς ελαφρύ σώμα, στη Γαλλία τα λένε glouglou wines ή vins de soif (που σημαίνει σε απλά ελληνικά κρασιά που πίνονται σα νεράκι και μας ξεδιψάνε). Το concept είναι να τα απολαμβάνουμε χωρίς να μας μπουχτίζουν, έτσι κι αλλιώς δε θα βάλουμε δίπλα τους κανένα απαιτητικό πιάτο.

Οπωσδήποτε από λευκά κρασιά το Κυδωνίτσα Βατίστας και ένα καλό Ασύρτικο από το Κτήμα Άλφα.

Εγώ από λευκά απολαμβάνω πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις το Dr L Riesling, το Pinot Grigio Santa Margherita ή την Κυδωνίτσα Βατίστα ενώ από ροζέ παίζω πάντα με προσιτές αλλά πεντανόστιμες Προβηγκίες όπως το Βy Ott του κορυφαίου Domaine Ott και το Studio Miraval. Καλά, αν στη θέση τους βάλετε κομψά ελληνικά ροζέ, όπως το ΟυΣύρα ροζέ, δε θα τα χαλάσουμε.

Μπορούμε να πιούμε και κόκκινο στην παραλία, ιδίως όσο σουρουπώνει (αφού είμαστε εδώ να μη χαζέψουμε και το ηλιοβασίλεμα;).

Μην βιαστείτε να πείτε πως μιλάμε μόνο για λευκά και ροζέ, θα έπρεπε να έχετε μάθει έως τώρα πως τους κανόνες τους φτιάχνω μόνο για τους σπάω αργότερα. Ναι τα ροζέ και τα λευκά κάνουν τικ σε πολλά κουτάκια αλλά μπορούμε να πιούμε και κόκκινο στην παραλία, ιδίως όσο σουρουπώνει (αφού είμαστε εδώ να μη χαζέψουμε και το ηλιοβασίλεμα;).

Ο Στέλιος Μπουτάρης έβγαλε τα άκρως καλοκαιρινά Iles de Sigalas με βιδωτό πώμα. Εύχρηστη λύση για την παραλία.

Το ζητούμενο είναι να είναι ελαφρύ, ζουμερό, φρουτώδες, με μαλακές τανίνες και ελαφρώς δροσερό. Ιδανικές επιλογές αποτελούν ένα Beaujolais, ένα φρέσκο Αγιωργίτικο ή ένα Pinot Noir. Δοκιμάστε το Beaujolais Villages Selene, τον Ορειβάτη Pinot Noir του Οινοποιείου Ακριώτου, το Pinot Noir Villa Wolf ή ακόμα και ένα φρέσκο Malbec όπως το Dona Silvina Fresh.

Εκτός από τα ήσυχα κρασιά βέβαια στην παραλία μπορούμε να πιούμε και μπουρμπουλήθρες! Γαργαλιστικές και παιχνιδιάρες, δροσίζουν και ξεδιψούν. Σκέφτεστε τίποτα καλύτερο από μια Amalia Brut του Τσέλεπου όσο κάνετε ηλιοθεραπεία στο σκάφος ή την ξαπλώστρα; Εγώ μάλλον όχι αλλά αν αυτό δεν είναι του στυλ σας τότε μπορείτε να παίξετε Ιταλικά με ένα Moscato d’Asti ή ένα Prosecco Extra dry παρέα με τα δροσερά φρούτα της εποχής.

Δεν λες «όχι» στη Σαντορίνη του Καραμολέγκου και σε ένα Ασύρτικο Διγενάκη.

Super bonus track: Αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε σε κάποιο σκάφος αραγμένο στα τιρκουάζ νερά των Αντιπάξων ή στο Μεγανήσι και έχετε κάποιον ή κάποια στην παρέα που βουτάει για κυδώνια και αχινούς (εγώ είμαι η κάποια στη παρέα μου) φροντίστε να ζήσετε την απόλυτη εμπειρία με ένα λεμονάτο και mineral Ασύρτικο. Από Σαντορίνη θα διάλεγα τη Σαντορίνη του Καραμολέγκου και εκτός Σαντορίνης το Ασύρτικο Plano της Τέχνης Οίνου ή το Ασύρτικο του Κτήματος Άλφα.

Κλείνοντας θέλω να πω πως στο παραπάνω σκηνικό φροντίζω να έχω μαζί μου πλαστικά ποτήρια κρασιού είτε από διάσημες επαγγελματικές φίρμες είτε κάποια πιο ταπεινά από το ΙΚΕΑ για παράδειγμα και ταπεράκια με τα εξής: 1) τοματίνια, παξιμάδια, ελιές αποπυρηνωμένες, ελαιόλαδο, 2) σκληρά κίτρινα τυριά σε κομμάτια μαζί με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα 3) φρέσκα φρούτα εποχής. Α και λεμόνια φυσικά, για τους αχινούς.

 

Διαβάστε ακόμα: Τι κρασί να παραγγείλουμε στην ψαροταβέρνα;

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top