Mας περιμένει ένα ρωμαϊκό όργιο όπως το φαντάστηκε ο Τίντο Μπρας;

Ιδαλγοί του ασίγαστου πάθους. Ξενομπατήδες σε σώματα άγνωστα, ατρύγητα. Το ένα σώμα πάνω στο άλλο. Πολλά σώματα μαζί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος διαχωρισμού. Ένα γκροτέσκο συνονθύλευμα από ιδρωμένες υπάρξεις που αποζητούν τη σωματικότητα που τους έλειψε τόσο πολύ. Ένα ξέφρενο φελινικό πάρτι. Ή στην πιο μπρουτάλ εκδοχή: ένα ρωμαϊκό όργιο κατά Τίντο Μπρας.

Αυτό θα γίνουμε μόλις και όποτε τελειώσει ο εφιάλτης του κορωνοϊού; Σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή του Yale Νικόλα Χριστάκη και καινούργιο του βιβλίο «Το Βέλος του Απόλλωνα: Η Βαθιά και Διαρκής Επίπτωση του κοροναϊού στον Τρόπο Ζωής Μας», η λησμονημένη έλξη του άλλου σώματος θα ανασύρει από τα βάθη του δικό μας όλα τα λυγμικά πάθη του έρωτα. Μόνο που δεν θα έχουμε να κάνουμε με μια προσέγγιση αισθημάτων, αλλά με απόλυτα χθόνια και τροφαντή σαγήνη. Με μια λαίμαργη επιθυμία να δαγκώσεις σάρκα, να την γλείψεις, να γευτείς τους χυμούς της, να αρπάξεις ό,τι μπορεί να γίνει αντικείμενο εκπόρθησης.

Ο έκλυτος βίος, η πορνεία, η χαμέρπεια, τα ναρκωτικά, το ποτό, ο φανατισμός και τα άνομα ακραία πάθη δεν έλειψαν κατά τον Μεσοπόλεμο.

Δεν είναι παράξενο. Μετά το πέρας του Μεγάλου Πολέμου που κατά πολλούς ήταν ο πιο σκληρός όλων, ο Μεσοπόλεμος πρόσφερε μια ακατέργαστη σωματική νομοτέλεια. Τείνουμε να θεωρήσουμε πως ο Μεσοπόλεμος ήταν μόνο μια περίοδος άφατης γιορτής όπου οι τέχνες άνθισαν και οι άνθρωποι γιόρτασαν τη χαρά της ζωής. Συνέβη κι αυτό, φυσικά, αλλά πάνω από όλα βγήκε από τα βάθη των ανθρώπων η δύναμη του ορμέμφυτου. Που σημαίνει: μαζί με τη αβρότητα ανασύρθηκε και η κακοποίηση. Πλην της ομορφιάς και η ασχήμια πρόσφερε τον οβολό της.

Ο έκλυτος βίος, η πορνεία, η χαμέρπεια, τα ναρκωτικά, το ποτό, ο φανατισμός και τα άνομα ακραία πάθη δεν έλειψαν. Ούτε θα μπορούσαν να λείψουν. Οπως έλεγε και ο Φλωμπέρ «και η καρδιά έχει τον απόπατό της». Αυτός ο βόρβορος δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει το σώμα σε όλες τις πτυχές του.

Οι ιεράρχες θα συνεχίσουν να ψάλλουν, την ίδια στιγμή που ο κόσμος έξω θα διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

Συμβαίνει και στις καλύτερες λογοτεχνικές και κινηματογραφικές δυστοπίες. Η εγγύτητα με τον θάνατο και τον χαμό αφήνει πάνω στους ανθρώπους μια ντελιριακή πούδρα. Γίνονται ξέφρενοι, αλλόφρονες, απροσχεδίαστοι, παθιασμένοι στο μέγα βάθος τους.

Ο δρ. Χριστάκης σημειώνει πως επιπροσθέτως θα γίνουμε άθεοι και υπερκαταναλωτικοί. Για το πρώτο ελάχιστη αμφιβολία μπορεί να υπάρξει. Πού ήταν ο θεός για να μας σώσει από την πανδημία, σκέφτεται ο ένας. Ούτε καν τους ιερείς δεν γλίτωσε, θα πει ο άλλος. Η επίσημη Εκκλησία δεν έδωσε καμία πειστική απάντηση στις μέρες της πανδημίας. Αντιθέτως, στύλωσε τα πόδια σε έναν άκρατο δογματισμό από τον οποίο -αποδεικνύεται- δεν θα μπορέσει να ξεκολλήσει ακόμη και αν γίνει πυρηνική καταστροφή στον πλανήτη. Οι ιεράρχες θα συνεχίσουν να ψάλλουν, την ίδια στιγμή που ο κόσμος έξω θα διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

Αναζητούμε μια εξήγηση για το επέκεινα, απλώς δεν περνούμε όλοι το κατώφλι της εκκλησίας για να το βρούμε.

Είναι φυσιολογικό να αρχίσουμε να αναζητούμε εναλλακτικές σωτηριολογικές θεωρίες. Η λέξη άθεος για τον άνθρωπο είναι ακραία. Ουδείς είναι πραγματικά άθεος. Αναζητούμε μια εξήγηση για το επέκεινα, απλώς δεν περνούμε όλοι το κατώφλι της εκκλησίας για να το βρούμε. Στις μέρες μας, δε, είναι επικίνδυνο και παρωχημένο να το κάνεις.

Οσο για το υπερκαταναλωτικοί, ας κρατήσουμε μια δεύτερη σκέψη. Το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει επί τα χείρω στις μέρες του κορωνοϊού. Χειρότερα και από την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας και αρκετοί οικονομικοί κλάδοι να ξεκινήσουν να πέφτουν σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας. Τα οικονομικά των νοικοκυριών πιέζονται αρκετά, επομένως πού δυνατότητα για υπερκατανάλωση;

Χίλιες φορές το σεξ που είναι -εν πολλοίς, αλλά όχι πάντα- και ανέξοδο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πετάξεις τα ρούχα σου, να ορμήσεις στο επίσης γυμνό σώμα που έχεις απέναντί σου και να του δοθείς μέχρι να στερέψουν οι χυμοί από το φουκαριάρικο κορμί σου.

 

Διαβάστε ακόμα: Του ψεκασμένου το εμβόλιο έχει φυσιολογικό ορό.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top