Η Αναστασία φτάνει στην προπόνηση με το travel mug της Nespresso.

Στο τέλος μιας χρονιάς που την έφερε στην κορυφή, η Αναστασία Μαρινάκου, μια πραγματική βιρτουόζα του τρεξίματος, βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των στόχων της, και ετοιμάζεται για μια νέα χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Μας υποδέχθηκε σε ένα διάλειμμα των εντατικών προπονήσεών της, μας έφτιαξε Nespresso Vertuo (ακόμη και οι πρωταθλητές έχουν δικαίωμα στις καθημερινές απολαύσεις) και μας μίλησε για τους ακόμα υψηλότερους μελλοντικούς της στόχους.

«Ολες οι δυσκολίες που πέρασα με έκαναν πιο δυνατή, πιο ώριμη και πιο προσηλωμένη στον στόχο μου».

«Στην Ελλάδα κάθε αθλητής παλεύει με τον εαυτό του, με συνοδοιπόρο την οικογένεια του».

– Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες και προκλήσεις για έναν άνθρωπο που αγωνίζεται σε παγκόσμια πρωταθλήματα σε μια χώρα που ο αθλητισμός βρίσκεται σε πτώση εδώ και δυο δεκαετίες;

Οι δυσκολίες είναι πάρα πολλές, δεν περιγράφονται με λίγα λόγια. Κι αυτό διότι στην Ελλάδα ο αθλητισμός βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Δεν υπάρχουν καν τα απαραίτητα εφόδια και οι εγκαταστάσεις για να κάνει κάποιος υψηλό πρωταθλητισμό. Κάθε αθλητής παλεύει με τον εαυτό του, με συνοδοιπόρο την οικογένεια του αλλά και τους χορηγούς που θα τον στηρίξουν για να καταφέρει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα.

Μια κάψουλα Nespresso Vertuo φτάνει για να σου προσφέρει απολαυστικό καφέ με πλούσια κρέμα σε μεγάλη κούπα.

– Ποιοι είναι οι στόχοι σας κάθε χρονιά και τί άλλαξε αφού καταρρίψατε το ιστορικό ρεκόρ (στα 1.500 μ. στην κατηγορία Νέων Γυναικών) που κρατούσε 29 χρόνια;  

Οι πρώτος στόχος μου κάθε χρόνο είναι να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερη από το χθες. Από εκεί και πέρα προσπαθώ να συμμετέχω σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Μετά από την κατάρριψη του ρεκόρ κατάλαβα ότι μπορώ να βάλω ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και να κάνω τα όνειρο μου πραγματικότητα, που είναι η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Αναστασία Μαρινάκου λίγο πριν από την προπόνηση ετοιμάζει τον αγαπημένο της καφέ με το πάτημα ενός κουμπιού με τη μηχανή Nespresso Vertuo.

«Στο εξωτερικό ο πρωταθλητισμός είναι τρόπος ζωής στο 101%. Εμείς εδώ δεν το έχουμε μάθει ακόμα αυτό».

– Πόσο σημαντικό ήταν για εσάς το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πως επηρέασε την καριέρα και τη ζωή σας;

Η 4η θέση στην Ευρώπη ήρθε σε μικρή ηλικία για εμένα, αυτό όμως ήταν κάτι πολύ καλό διότι με έβαλε από νωρίς  στην σκέψη να κάνω ακόμη πιο σοβαρά αυτό που είχα ξεκινήσει ήδη. Πίστεψα περισσότερο στις δυνατότητες μου και έβαλα ακόμη πιο μεγάλους στόχους.

To άρωμα του καφέ που σε ξυπνά.

– Πώς άλλαξε την ζωή και την σκέψη σας η «περιπέτεια» στην Αυστραλία όπου κάνατε μια μεγάλη προετοιμασία αλλά συναντήσατε και δυσκολίες;

Η αλήθεια είναι ότι την άλλαξε πάρα πολύ τη ζωή και τη σκέψη μου. Υπήρξαν σοβαρές δυσκολίες που με έφτασαν σε ένα σημείο -για αρκετό χρονικό διάστημα- να είμαι έτοιμη να λυγίσω. Ωστόσο όλες αυτές οι δυσκολίες με έκαναν τελικά πιο δυνατή, πιο ώριμη και πιο προσηλωμένη στον στόχο μου.

– Βλέπουμε αρκετούς έλληνες αθλητές που φεύγουν έξω με υποτροφίες. Κάποιοι πάνε καλά, κάποιοι άλλοι λιγότερο. Υπάρχει ερμηνεία γιατί κάποιος πετυχαίνει και κάποιος άλλος όχι;

Ο τρόπος ζωής ενός αθλητή στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει στο εξωτερικό. Για παράδειγμα: ξυπνάνε πολύ νωρίς για να κάνουν προπόνηση, μιλάμε για ξύπνημα πριν από τις 5 το πρωί. Επίσης, σχεδόν πάντα είναι δύσκολες προπονήσεις και αυτό συμβαίνει όλο το χρόνο. Με λίγα λόγια, έξω ο πρωταθλητισμός είναι τρόπος ζωής στο 101%. Πιστεύω ότι εμείς εδώ δεν το έχουμε μάθει ακόμα αυτό, είμαστε πιο άνετοι και όχι τόσο πιεστικοί με την προπόνηση. Αρκετές φορές τα παιδιά που πάνε στο εξωτερικό σε ένα γκρουπ, δεν το αντέχουν αυτό.

Το travel mug χωράει τέλεια στην ειδική θέση στο διάδρομο τρεξίματος, για να μην αποχωρίζεσι στιγμή το ρόφημα σου.

– Πώς επιστρέφεις στην πρώτη μετά από τέσσερα χρόνια τραυματισμών, προβλημάτων και απογοήτευσης; Τι σας έδωσε δύναμη, πώς πήρατε νέα ώθηση και τι άλλαξε;

Επιστρέφεις σίγουρα πιο δυνατός και ώριμος σαν άνθρωπος. Ξέρεις τι θέλεις και πόσο πολύ το θέλεις. Ένα μεγάλο διάστημα με τραυματισμούς μπορεί να σε κάνει πολύ σκληρό άνθρωπο, εάν δεν σε λυγίσει. Φυσικά πρέπει να το «έχεις» και μέσα σου ώστε να βρεις κίνητρο να βγεις από τις δυσκολίες. Εγώ πιστεύω σε εμένα και ξέρω πως αυτό όλο που έζησα ήταν απλώς ένα εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσω.

«Ως μαθήτρια διάβαζα και συμμετείχα στο σχολείο κανονικά, αλλά το μυαλό μου ήταν συνεχώς στην προπόνηση».

Η ασκήσεις σανίδας και αυτοσυγκέντρωσης είναι στην καθημερινότητα μιας πρωταθλήτριας.

– Πώς ήσασταν ως παιδί κι έφηβη; Ως νεαρή αθλήτρια αλλά κι ως μαθήτρια;

Ως παιδί ήμουν πάρα πολύ δραστήρια και μου άρεσε ο αθλητισμός. Στην εφηβεία έκανα τα πρώτα μου βήματα στον στίβο και μπορώ να πω ότι ήμουν πολύ προσηλωμένη πάρα το νεαρό της ηλικίας μου. Παρόλα αυτά, ως μαθήτρια δεν άφησα τα μαθήματα μου ποτέ πίσω. Διάβαζα και συμμετείχα στο σχολείο κανονικά, αλλά το μυαλό μου ήταν συνεχώς στην προπόνηση.

– Πόσο δύσκολο είναι να μεταπηδάς από τα 800μ. στα 1500 μέτρα και από εκεί στα 5χλμ και τέλος στα 10χλμ; Πώς κάνατε αυτή τη μετάβαση;

Όσο είσαι πιο μικρός είσαι και πιο επιθετικός, ας το πούμε, σου αρέσει η ταχύτητα, θέλεις να πηγαίνεις γρήγορα και δεν σε νοιάζει κάτι άλλο. Προφανώς είχα και την δυνατότητα να το κάνω σε πολύ καλό επίπεδο γι’ αυτό και έτρεχα 800μ και 1.500μ. Οι επιτυχίες ήρθαν από νωρίς και αυτό μου έδινε και μεγαλύτερη ώθηση σε αυτά τα αγωνίσματα. Όσο περνάει ο καιρός όμως και ωριμάζεις, σκέφτεσαι πιο καθαρά, βλέπεις τις δυνατότητες σου και καταλαβαίνεις καλύτερα το σώμα σου. Δεν λέω πως όσο περνάει ο καιρός δεν μπορώ να τρέξω γρήγορα, φυσικά και μπορώ, αλλά βλέπω ότι και οι μεγαλύτερες αποστάσεις, δηλαδή τα 5.000 και τα 10.000 μέτρα δεν είναι κάτι δύσκολο ώστε να μην μπορώ να διεκδικήσω και εκεί καλούς χρόνους. Δεν με φοβίζουν.

«Πρέπει να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και να προσπαθείς σκληρά για ότι θες στη ζωή».

«Ξυπνάω νωρίς το πρωί. Φτιάχνω πρωινό, πίνω τον τον καφέ μου και ύστερα ετοιμάζομαι για την προπόνηση μου».

– Με μία φράση, τί άλλαξε στον τρόπο που βλέπετε τη ζωή και την αθλητική σας καριέρα μετά τους τραυματισμούς σας;

Με μια φράση: Οι δυσκολίες σε κάνουν καλύτερο σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι αυτό πρέπει να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό και να προσπαθείς σκληρά για ό,τι θες.

«Το σημαντικότερο είναι να γίνομαι καλύτερη σε αυτό που κάνω».

– Πώς είναι η ζωή και η καθημερινότητα σας εκτός πρωταθλητισμού; 

Η αλήθεια είναι ότι τα πάντα γυρνάνε γύρω από το κομμάτι του πρωταθλητισμού. Για παράδειγμα θα ξυπνήσω το πρωί νωρίς, θα φτιάξω το πρωινό και θα πιω τον καφέ μου και ύστερα θα ετοιμαστώ για την προπόνηση μου. Το πρόγραμμα που θα ακολουθήσω μετά την προπόνηση θα είναι λίγο πολύ το ίδιο με τις υπόλοιπες μέρες, δηλαδή φαγητό το μεσημέρι, ξεκούραση, καφέ, προπόνηση, ξεκούραση, φαγητό και ύπνο!

– Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από τον… ιδρώτα;

Την τελευταία χρονιά μόνο έχω βάλει στην ζωή μου και την δημοσιογραφία. Έκανα ένα ξεκίνημα σε μια ιδιωτική σχολή για κάτι που μου αρέσει πολύ και θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον, αλλά δεν αλλάζουν πολλά στο πρόγραμμα μου προς το παρόν. Απλώς κάπου ανάμεσα θα βάλω και τις ώρες της σχολής μου.

«Στην πανδημία προσπαθούσα να είμαι παραγωγική χωρίς να μου πέφτει η ψυχολογία».

«Η προετοιμασία μέσα στην πανδημία ήταν πάρα πολύ δύσκολη διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε καν γήπεδο να προπονηθούμε».

– Πώς ήταν η προετοιμασία εν μέσω πανδημίας;

Ήταν πάρα πολύ δύσκολη διότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαμε καν γήπεδο να προπονηθούμε. Ωστόσο, προσπάθησα να παραμείνω συγκεντρωμένη στον στόχο μου και να κάνω ό,τι καλύτερο μπορούσα δεδομένων των συνθηκών. Προσπαθούσα να είμαι παραγωγική χωρίς να μου πέφτει η ψυχολογία. Έβρισκα διάφορους τρόπους ώστε να μπορώ να γυμνάζομαι και να κρατάω την φυσική μου κατάσταση σε ένα καλό επίπεδο.

«Ο τρόπος ζωής ενός αθλητή στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν που υπάρχει στο εξωτερικό».

– Εν τέλει, τί είναι η επιτυχία και ποιο το νόημα της για εσάς;

Επιτυχία για εμένα είναι να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια και να κατακτάς όλους τους στοίχους που έχεις βάλει.

– Όταν ολοκληρώνετε κάτι σημαντικό, προλαβαίνετε να το χαρείτε; Ή έχετε πάντα το μυαλό σας στην επόμενη πρόκληση;

Σίγουρα το χαίρομαι και επιβραβεύω τον εαυτό μου, αλλά δεν εφησυχάζω με μια επιτυχία. Θέτω αμέσως τον επόμενο στόχο.

«Η επιτυχία για εμένα είναι να ξεπερνάς όλα τα εμπόδια και να κατακτάς όλους τους στοίχους που έχεις βάλει».

– Τι είναι σημαντικότερο: Ένα ακόμα μετάλλιο, ένα ρεκόρ, μια διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες;

Δεν το είπαμε; Το σημαντικότερο σίγουρα είναι να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερη σε αυτό που κάνω. Ωστόσο, το μεγάλο μου όνειρο είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

 

Διαβάστε ακόμα: Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. «Η λέξη προχειρότητα δεν υπάρχει στη ζωή μου».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top