Το άγχος είναι ένας εχθρός. Και όπως κάθε εχθρός, υπάρχει τρόπος να τον αποκρούσουμε (thewrap.com).

  Δεν κομίζεις γλαύκα αν πεις πως το άγχος βρίσκεται παντού. Σαν μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι του καθενός. Ούτε χρειάζονται ιδιαίτερες στατιστικές που να δηλώνουν πως μεγάλο μέρος του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών (πόσο μάλλον της δικής μας) έχει πέσει στο σπιράλ του καθημερινού άγχους.

  Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που το προκαλεί, γιατί επανέρχεται και πώς δεν καταφέρνουμε να το αποδιώξουμε ενώ θα το θέλαμε πάρα πολύ. Στην πραγματικότητα, υπάρχει τρόπος. Προφανώς, ο καθένας μπορεί να βρει τον δικό του, αυτόν που ταιριάζει στην ψυχοσύνθεσή του. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες «μέθοδοι» που μπορούν να μας βοηθήσουν να γλιτώσουμε, έστω και προσωρινά από την μέγγενη του άγχους.

  Φερ’ ειπείν, αν προσπαθήσουμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι είμαστε ήρεμοι ενώ δεν είμαστε αυτό δεν θα βοηθήσει. Ενώ αν πούμε πως είμαστε «ενθουσιασμένοι» δεν σημαίνει πως θα λυθούν τα προβλήματά μας, αλλά σύμφωνα με έρευνα του Harvard είναι μια λέξη που κινητοποιεί διαφορετικά τον εγκέφαλο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη λέξη λειτουργεί ακόμη καλύτερα αν βρισκόμαστε σε δημόσιες συγκεντρώσεις.

  Βγείτε στη φύση. Δεν χρειάζεται να είναι σε δάσος, αλλά, ευτυχώς, ακόμη και στην Αθήνα υπάρχουν πολλά άλση.

  Επιπλέον, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τη δύναμη που έχει η εξάσκηση στην καταπολέμηση του άγχους. Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς πρωταθλητής ή να πιέζει τον εαυτό του. Αρκεί να κάνει κάτι που να κινητοποιεί το σώμα του. Τυχαίο είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν στις μέρες μας;

  Αντιστοίχως, η πισίνα έχει θαυματουργά αποτέλεσματα. Το να επιπλέεις γενικώς δίνει την αίσθηση της χαλάρωσης. Έρευνα ειδικών ψυχολόγων που δημοσιεύτηκε το 2018 στο PLoSOne δείχνει πως το άγχος μειώνεται στο ελάχιστο όταν βρισκόμαστε σε πισίνες και spa.

  Δώστε στον εαυτό σας κάτι απλό. Κάτι πολύ απλό που βρίσκεται σε κάθε σπίτι. Ένα χαμομήλι ή κάποιο αφέψημα από βότανα. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία απέδειξε πως άνθρωποι που έπασχαν από χρόνιο άγχος, κατάφεραν να το μειώσουν δραστικά όταν επί οκτώ εβδομάδες έπιναν καθημερινά μια κούπα χαμομήλι.

  Βγείτε στη φύση. Δεν χρειάζεται να είναι σε δάσος, αλλά, ευτυχώς, ακόμη και στην Αθήνα υπάρχουν πολλά άλση που μπορεί κανείς να περπατήσει βλέποντας δέντρα και πράσινο και όχι τσιμέντο. Ερευνα του Πανεπιστημίου του Stanford απέδειξε πως 50 λεπτά περπάτημα σε τέτοιες συνθήκες, μας επαναφέρει σε μια φυσική κατάσταση που διώχνει το άγχος αυτοστιγμεί.

  Οποιος έχει κάνει διαλογισμό με τη βοήθεια ειδικού δεν γίνεται να μην έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος.

  Βελτιώστε τον τρόπο που αναπνέετε. Οι επιστήμονες επιμένουν πως η διαφραγματική αναπνοή βοηθάει πάρα πολύ στη μείωση του άγχους. Το είχε πει ο Χέρμπερτ Μπένσον του Χάρβαρντ από τη δεκαετία του ’70 και εξακολουθεί να ισχύει. Είναι ασκήσεις που κάνουν οι ηθοποιοί και οι τραγουδιστές και γενικώς οι άνθρωποι που εκτίθεται σε υπέρμετρο άγχος. Και τους βοηθάει αρκετά.

  Ναι, φυσικά, και o διαλογισμός δεν γίνεται να μην περιλαμβάνεται στις θεραπείες. Οποιος έχει κάνει με τη βοήθεια ειδικού δεν γίνεται να μην έχει αντιληφθεί τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος. Δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα από την πρώτη συνεδρία. Χρειάζεται προσπάθεια, θέληση και πίστη. Αλλιώς το άγχος όχι μόνο δεν φεύγει, αλλά κάθεται ως βάρος πάνω μας.

   

  Διαβάστε ακόμα: Απλοί και πρακτικοί τρόποι για να εμπιστευτούμε τη διαίσθησή μας.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top