Κι όμως, υπάρχουν τόσα ωραία πράγματα στον εγκέφαλό μας (excellenceassured.com).

  Eνδέχεται να μην το πιστεύετε, αλλά ισχύει: ο εγκέφαλός μας είναι εύπλαστος και οι εμπειρίες μας καθορίζουν το σχήμα του. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία είναι καλύτερη σε σύγκριση με τη σωματική άσκηση. Για παράδειγμα: τριάντα επαναλήψεις (άπαξ) με βάρη δεν θα κάνουν τους μυς σας μεγαλύτερους, αλλά τριάντα επαναλήψεις κάθε μέρα για ένα χρόνο θα το κάνουν. Το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλό σας, και με την πάροδο του χρόνου, το σχήμα του θα αλλάξει.

  Οταν μετατρέπουμε τον εγκέφαλό μας σε μηχανή συντονισμού άγχους, αυτό έχει δραστικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει με το φορτίο των αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων. Αν τροφοδοτούμε τον εγκέφαλό μας με φόβο, αμφιβολία και θυμό, τότε το σχήμα που θα πάρει θα είναι ανάλογο. Γι’ αυτό και πρέπει να του δίνουμε τα κατάλληλα θετικά ερεθίσματα.

  Οι επιστήμονες στο Trinity College Institute of Neuroscience προχώρησαν σε μια μελέτη πρόβλεψης της ηλικίας του εγκεφάλου.  Υπολογίζουν την προβλεπόμενη από τον εγκέφαλο ηλικία αναλύοντας την πυκνότητα της γκρίζας ύλης του. Αυτό σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, τη γνωστική μείωση, τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας και την κακή σωματική λειτουργία.

  Οι ειδικοί σημειώνουν πως υπάρχουν πνευματικές ασκήσεις, αλλά συνήθειες που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε ο εγκέφαλός μας όχι μόνο να μην γερνάει, αλλά να δείχνει ακόμη και δέκα χρόνια νεότερος. Πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε καθημερινά και θα έχουν απτό αποτέλεσμα στον τρόπο που πράττουμε και σκεφτόμαστε. Ας μην ξεχνάμε πως ο εγκέφαλός μας είναι η διαρκής πηγή ενέργειας και ύπαρξής μας. Χωρίς αυτόν, απλώς δεν υπάρχουμε.

   

  Αυτοπαρατήρηση χωρίς δέσμευση

  Παρατηρούμε τον εαυτό μας (τις αγχώδεις σκέψεις μας, τα συναισθήματά μας και τις σωματικές αισθήσεις), αλλά σαν να τον βλέπουμε έξω από εμάς. Με μιαν αντικειμενική θεώρηση. Να μην ταυτιζόμαστε. Ας φανταστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σαν σύννεφα που πλανάρουν στον ουρανό. Κάποιες φορές αυτά τα σύννεφα είναι καθαρά και γαλήνια κι άλλες φορές βαριά και σκούρα. Το θέμα είναι αρχίζουμε να πιστεύουμε πως εμείς είμαστε ο ουρανός κι όχι τα σύννεφα. Τα παρατηρούμε μέχρι τη στιγμή που θα φύγουν.

  Θέτουμε ερωτήματα, όχι απαντήσεις

  Δεν τα ξέρουμε όλα, ούτε γνωρίζουμε τόσο καλά τον εαυτό μας για να είμαστε πάντα σίγουροι πως θα αντιδράσουμε σε ένα ερέθισμα με τον ίδιο τρόπο. Ο εγκέφαλος που δεν δέχεται ριπές ερωτήσεων κάποια στιγμή μπλοκάρει. Μαθαίνει να αναπαράγει το ίδιο «έργο» κι αυτό είναι κουραστικό. Το ζητούμενο είναι να θέτουμε συνεχώς ερωτήματα για το πώς θα είμαστε αύριο, αν η απόφαση που θα πάρουμε ταιριάζει με τον ηθικό μας κώδικα ή τι σημαίνει να λες «ναι» και «όχι».

  Μην επιβάλλετε με το ζόρι ένα συναίσθημα

  Συνήθως πιστεύουμε πως το άγχος ή ο θυμός είναι απότοκα εξωτερικών συνθηκών. Κι όμως, αυτές οι εξωτερικές συνθήκες έρχονται και παρέρχονται. Εχει αποδειχθεί πως η μάχη που δίνουμε καθημερινά με τον εαυτό μας είναι αυτή που μας επιβάλλει με το ζόρι ένα συγκεκριμένο mood, ένα συναίσθημα από το οποίο δεν μπορούμε να απαλλαγούμε. Σκεφτείτε πόσες φορές καταφεύγετε σε μια άσχημη κατάσταση του παρελθόντος και πόσες φορές αναλογίζεστε με άγχος το άδηλο μέλλον. Είναι σαν να κάνετε «αεροπειρατεία» στον εγκέφαλό σας.

  Ερευνες έχουν δείξει πως ο εγκέφαλος ανθρώπων που ασκούνται στον διαλογισμό είναι 7,5 χρόνια νεότερος σε σχέση με εκείνων που δεν ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές.

  Φανταστείτε τον εγκέφαλό σας σαν μηχανή που δουλεύει συνεχώς (Natasha-Connell).

  Επικεντρωθείτε στο τώρα

  Ερευνες έχουν δείξει πως όσο περισσότερο είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ αυτό που ζούμε τόσο αποδυναμώνεται η ικανότητα της αμυγδαλής του εγκεφάλου να αιχμαλωτίσει τα συναισθήματά μας. Αν καταφέρουμε να μείνουμε στο «τώρα», συρρικνώνεται το κέντρο φόβου στον εγκέφαλό μας και αυτομάτως το άγχος ενός κάποιου τραυματικού παρελθόντος μειώνεται δραστικά. Ερευνες έχουν δείξει ακόμη πως ο εγκέφαλος ανθρώπων που ασκούνται στον διαλογισμό είναι 7,5 χρόνια νεότερος σε σχέση με εκείνων που δεν ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές. Όπως και να έχει: όσο περισσότερο παρατηρούμε τα πράγματα τόσο καλύτερη επίγνωση έχουμε γι’ αυτά.

  Ακολουθείστε μια ρουτίνα στον ύπνο

  Προφανώς και ο ύπνος είναι σημαντικός. Επομένως, καλό είναι να τον ρυθμίσουμε. Δεν χρειάζεται να πέφτουμε στο κρεβάτι αν δεν νυστάζουμε. Αυτό θα μας προκαλέσει περισσότερο άγχος. Που σημαίνει: ξαπλώνουμε όταν είμαστε σίγουροι πως, όντως, το θέλουμε. Προσπαθούμε να ξυπνάμε πάντα την ίδια ώρα και μπορεί το χουζούρι να αρέσει σε πολύ κόσμο, όμως, καλό είναι με το που θα ακούσετε το ξυπνητήρι να ενεργοποιηθείτε αμέσως.

  Μειώστε το αλκοόλ

  Είναι σαν το φίδι που τρώει την ουρά του. Οι εξαρτήσεις μπλοκάρουν τους νευρώνες φτάνοντας στο σημείο ακόμη και της ασφυξίας. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά συχνά χρησιμοποιούνται για να καταστείλουν ένα αρνητικό συναίσθημα, να μας κάνουν να το ξεχάσουμε. Στην πραγματικότητα κάνουν το αντίθετο. Ο πιο εύκολος τρόπος για να γεράσουμε τον εγκέφαλό και το σώμα μας είναι το αλκοόλ. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

  Αν προσφέρετε Big Brother στον εγκέφαλό σας, μην περιμένετε το αποτέλεσμα να είναι θετικό.

  Ισχύει ό,τι και με το σώμα μας: αν σου προσφέρουμε σε μεγάλες ποσότητες -και καθημερινά- φαγητά που περιέχουν λίπη, τότε ας μην περιμένουμε να λειτουργήσει σωστά. Το μυαλό μας είναι μια μηχανή που ζητάει ανατροφοδότηση. Ο,τι του προσφέρουμε αυτό μας αντιγυρίζει. Επομένως: αν του προσφέρετε Big Brother, μην περιμένετε το αποτέλεσμα να είναι θετικό. Κινητοποιήστε τον με καλή πνευματική τροφή και δεν θα χάσετε.

  Βρείτε νέες προκλήσεις 

  Οι προκλήσεις είναι το απαραίτητο καύσιμο. Οσες περισσότερες έχουμε, η μηχανή του εγκεφάλου λειτουργεί για να τις καταφέρει. Ακόμη και στα δύσκολα, το μυαλό μας θα δουλέψει να υπερκεράσει την κατάσταση και να βγάλει κάτι καλό. Επιπλέον, συνολικά, το να κυνηγάς πράγματα στη ζωή αυξάνει και τις πιθανότητες επιτυχίας.

  Βρείτε τη χαρά για ζωή, για θετικές σκέψεις, αλλά και για συνειδητοποίηση των πραγμάτων που ζείτε καθημερινά.

  Μην φοβάστε τους φόβους σας

  Δεν είναι εύκολο, αλλά αν υπάρχει ένας τρόπος να ξεπεράσει κανείς τους φόβους του που μπλοκάρουν όλες τις συνάψεις του μυαλού, αυτός είναι να μας μάθεις να ζεις μ’ αυτούς. Να τους κατανοήσεις, να δεις την πηγή της προέλευσής τους,

  Βρείτε αυτό που σας προσφέρει χαρά

  Βρείτε, δηλαδή, τη χαρά για ζωή, για θετικές σκέψεις, αλλά και για συνειδητοποίηση των πραγμάτων που ζείτε καθημερινά. Είναι ένας τρόπος να έρθετε πιο κοντά στον εσώτατο εαυτό σας και να επικοινωνήσετε καλύτερα με τους άλλους.

  Δύο έξτρα tip που βοηθούν προς την ίδια κατεύθυνση: μάθετε να ακούτε την καρδιά σας. Καμιά φορά μάς προσφέρει την καλύτερη απάντηση. Δεν είναι όλα mind game. Τέλος, γράψτε τη δική σας ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Συνήθως αναλύουμε τη ζωή μας μονοχρωματικά. Με στερεότυπες φράσεις θεωρώντας πως έτσι ξέρουμε όλη την αλήθειά μας. Τις περισσότερες φορές, όμως, έχουμε χάσει κάποια σημαντικά κεφάλαια που ενδέχεται να αλλάξουν το προσωπικό μας αφήγημα.

  Διαβάστε ακόμα: Γιατί έχουμε ανάγκη να ενωθούμε περισσότερο με τη φύση.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top