Είναι πιθανό η πρώτη γενιά εμβολίων να μην μας καλύψει απόλυτα (VCG).

    Εως πέρυσι το τέλος του καλοκαιριού σήμαινε για τον καθένα από εμάς πολλά πράγματα: νέα ξεκινήματα, όνειρα για δουλειές που άρχιζαν, σχέδια για το πώς θα μας βρουν τα Χριστούγεννα. Φέτος, όμως, ο δρόμος μπροστά μας μοιάζει να είναι πιο κοινός από ποτέ: το άγνωστο στέκει και μας κοιτάζει.

    Ο κορωνοϊός έχει ορίσει με σκληρό τρόπο μια εντελώς καινούργια συνθήκη, η οποία δεν φαίνεται να τελειώνει το 2020, για να πούμε πως «έφταιγε» η χρονιά. Φευ, και το 2021 θα τον έχουμε πάλι μπροστά μας. Αν υπάρχει μια έξοδος από το τούνελ στο οποίο έχουμε μπει είναι η έλευση του εμβολίου.

    Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει επιδείξει απίστευτα αντανακλαστικά δίνοντας δείγματα της προόδου που κάνει η επιστήμη στις μέρες μας. Από την άλλη, φυσικά, δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις στην ιατρική. Τα πάντα προϋποθέτουν μέθοδο με αίσθημα ευθύνης. Αλλιώς θα πέσουμε στην παγίδα των ελπίδων που μπορεί να αποδειχθούν φρούδες.

    Είναι πολύ πιθανό η πρώτη γενιά των εμβολίων να μην είναι τέλεια, να μην μπορέσει να μας θωρακίσει εξ ολοκλήρου.

    Οι ειδικοί επιμένουν να σημειώνουν με επίταση πως ακόμη και αν το εμβόλιο αρχίσει να κυκλοφορεί και να μπολιάζει με την ασπίδα του μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αυτό δεν θα σημαίνει ότι αυτομάτως ο ιός θα έχει ηττηθεί και θα υποχωρήσει.

    Θα πρέπει να προσμετρηθεί και μια άλλη παράμετρος: με πρώτη τη Ρωσία που έσπευσε να δηλώσει πως έχει στα χέρια της ένα επαρκές εμβόλιο, αρχίζει να γίνεται εύκολα διακριτός μια «εθνικιστική» υστερία (σε κάποιες περιπτώσεις) ή διαγκωνισμός (σε κάποιες άλλες) για το ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα στη μάχη του εμβολίου.

    Είναι πολύ πιθανό, όμως, η πρώτη γενιά των εμβολίων να μην είναι τέλεια, να μην μπορέσει να μας θωρακίσει εξ ολοκλήρου. Εχει συμβεί και σε άλλους ιούς, είναι πιθανό να συμβεί και τώρα. Όταν, όμως, θα αρχίσουν να λειτουργούν πραγματικά, τότε, ναι, θα έχουμε κάνει ένα μικρό βήμα προς μια νέα κανονικότητα.

    Οπως πολύ σωστά γράφει και ο Jeremy Farar στον Guardian, το εμβόλιο ενδέχεται να μην λειτουργήσει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ή να έχει δράση για μικρό διάστημα που μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 12-18 μηνών. Ακόμη κι αυτά, όμως, είναι σίγουρο πως θα επιδράσουν θετικά εν συνόλω.

    Το επείγον της κατάστασης δεν πρέπει να επιβάλλει στην ερευνητική κοινότητα να μην λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού.

    Σε καμία περίπτωση, όμως, το επείγον της κατάστασης δεν πρέπει να επιβάλλει στην ιατρική και ερευνητική κοινότητα να μην λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού. Το πιο σημαντικό εργαλείο σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία είναι το αίσθημα της εμπιστοσύνης. Αν τρωθεί αυτή, τότε το πλήγμα θα είναι μεγάλο. Δεν είναι τυχαίο ότι παγκοσμίως έχει ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το επικείμενο εμβόλιο (ή εμβόλια).

    Πρόσφατα, στις ΗΠΑ διενεργήθηκε γκάλοπ και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τάχθηκαν κατά της χρήσης του. Σε αυτή τη μερίδα των πολιτών, είναι φανερό, έχει τρωθεί η εμπιστοσύνη. Αυτό που έχει σημασία είναι το εμβόλιο, μόλις το έχουμε στα χέρια μας, να πάει πρώτα σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Εδώ δεν χωρούν κοινωνικές αδικίες, ούτε επιλεκτικές αποφάσεις.

    Μόνο η παγκόσμια συνεργασία επί του θέματος είναι σε θέση να δώσει ώθηση στις επιμέρους οικονομίες. Ο καθένας μόνος του είναι αδύνατο να καταφέρει να στρίψει το καράβι. Επομένως, αν τα πλούσια κράτη αποφασίσουν να φερθούν εγωιστικά, θα καταλάβουν πολύ σύντομα πως δεν είναι «νησιά» απομονωμένα από τους άλλους. Ολοι επηρεάζουν όλους κάτι που το είδαμε έκτυπα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

    Η Ελλάδα συμμετέχει στη συμφωνία προαγοράς του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων που της αναλογεί.

    Οι ΗΠΑ του Τραμπ αποφάσισαν ήδη να ακολουθήσουν δικό τους δρόμο και τούτο είναι απόλυτα απογοητευτικό. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μην συμπαραταχθεί στην Covax (την παγκόσμια συνεργασία που θα εξασφαλίσει τη σωστή και ίση διοχέτευση των εμβολίων), είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

    Η Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, συμμετέχει στη συμφωνία προαγοράς του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και θα λάβει την ποσόστωση εμβολίων που της αναλογεί, με βάση αυτή τη συμφωνία που σύναψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η φαρμακευτική εταιρεία Astra Zeneca, εφόσον το υπό ανάπτυξη εμβόλιο περάσει επιτυχώς τις απαραίτητες δοκιμές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εξουσιοδοτηθεί από τα κράτη-μέλη να συνάπτει για λογαριασμό των κρατών-μελών συμφωνίες προαγοράς με παρασκευαστές εμβολίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, την περασμένη Παρασκευή, ήρθε σε συμφωνία με την εταιρεία Astra Zeneca, η οποία δουλεύει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης «και έχει αναπτύξει αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο πολλά υποσχόμενα εμβόλια, για την προαγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, με τη δυνατότητα αγοράς ακόμα 100 εκατ. δόσεων» όπως δήλωσε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η Astra Zeneca διαθέτει το εμβόλιο σε τιμή κόστους και το συνολικό κόστος έρευνας για την εταιρία πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο. Από αυτά τα 336 εκατ. θα πληρωθούν στην Astra Zeneca από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τα υπόλοιπα θα πληρωθούν από τα κράτη-μέλη. Και όλα τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση αυτού του συμβολαίου προαγοράς δόσεων, το λεγόμενο Advance Purchase Agreement να αποχωρήσουν από τη συμφωνία. Να πουν, δηλαδή, ότι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτά τα εμβόλια. Διαφορετικά δεσμεύονται, τα κράτη-μέλη, να προχωρήσουν στην προαγορά.

     

    Διαβάστε ακόμα: Το επόμενο βήμα θα είναι μη μιλάμε για να μη διαχέονται τα σταγονίδια;

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top