Η Αβάνα είναι η πόλη του συγγραφέα και μουσικολόγου Alejo Carpentier, αυτή της «γενιάς της σύφιλης, του όπιου και της μαριχουάνας».

2. Miramar, Αβάνα, Κούβα

Τότε

Η Αβάνα, ο πρώην οίκος ανοχής των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από το τροπικό κομουνιστικό καθεστώς, είναι η πόλη του συγγραφέα και μουσικολόγου Alejo Carpentier, αυτή της «γενιάς της σύφιλης, του όπιου και της μαριχουάνας».

Είναι το Paradiso της σιέστας, «για να εξαλείψεις το χρόνο με τον ύπνο» του José Lezama Lima, της σφίγγγας της Καραϊβικής που έγραψε ένα βιβλίο με αυθαίρετες προσεγγίσεις, ερμητικές και εξαίσιες, ώστε «να μετατρέψει τη ζωή του σε μια εμμονή αποκρυπτογράφησης που δεν καταστρέφει ποτέ τα πράγματα».

Είναι η πόλη των εξομολογήσεων που αποσπάστηκαν εκβιαστικά από έναν ποιητή, τον Herberto Panilla κατά τη διάρκεια της αυτοκριτικής του, και είναι ακόμα η πόλη εκείνη των συνευρέσεων με θέα τη θάλασσα του Καμπρέρα Ινφάντε, τόσο θορυβωδών και αιωνίων όσο και και τα κύματα που σκάνε στην ακτή.

H ηδονή της ερωμένης του Ινφάντε και ο πόθος της να κάνει έρωτα μπροστά στη θάλασσα ακούγοντας το La Mer του Ντεμπυσσύ, περιγράφονται στο βιβλίο του La Habana para un Infante Difunto.

Στο νούμερο 87, η Juliette Estevez ουρλιάζει από ηδονή τόσο δυνατά που ο διευθυντής του ξενοδοχείου, έχοντας έρθει σε δύσκολη θέση από τις φωνές, χτυπά την πόρτα του δωματίου και του ζητά να μετριάσει την παραφορά του…

Ο Καμπρέρα Ινφάντε του εξηγεί πως δεν φταίει σε τίποτα. «Και μόνο η σκέψη όλων αυτών των ζευγαριών που προηγήθηκαν ερέθιζε την Ιουλιέτα των πνευμάτων», συμπεραίνει ο δημοσιογράφος Jean-François Fogel…

H ηδονή της ερωμένης του Ινφάντε στο Miramar και ο πόθος της να κάνει έρωτα μπροστά στη θάλασσα ακούγοντας το La Mer του Ντεμπυσσύ, περιγράφονται στο βιβλίο του Ινφάντε La Habana para un Infante Difunto (1979), τα απομνημονεύματά του.

Βρισκόταν κάτω από έναν ανεμιστήρα, σ’ ένα δωμάτιο ξενοδοχείου που βλέπει στη θάλασσα -το Capri, το Comodoro, το Deauville, το Habana libre, το Inglaterra, το Miramar, το Riviera- πάνω από το τότε κομψό μποτιλιάρισμα των χρυσαφένιων και αστραφτερών Bel-Air, Buick,Cadillac, Chevrolet, Mercury και Oldmobile της εποχής πριν από το 1959.

Το Miramar σήμερα είναι ο αγαπημένος προορισμός των επιχειρηματιών όταν επισκέπτονται την Αβάνα.

Σήμερα

Το Miramar είναι σήμερα μια πολύ high και ήρεμη συνοικία στην περιοχή της Playa, στην Αβάνα. Διαθέτει φαρδιές λεωφόρους και παλιά αρχοντόσπιτα ηλικίας πριν από την Επανάσταση. Εκεί βρίσκονται και οι έδρες πολλών προξενείων και πρεσβειών, όπως η ρωσική. Ένας γιγάντιος σταλινικός οβελίσκος δεσπόζει στον ορίζοντα.

Στο Miramar συχνάζει πλήθος επιχειρηματιών απ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η 5η Λεωφόρος, ο κεντρικός οδικός της άξονας, διαθέτει και τους πιο ενδιαφέροντες χώρους της συνοικίας. Εδώ βρίσκονται και τα πολυτελέστερα και πιο σύγχρονα ξενοδοχεία της Κούβας, με τις ωραιότερες παραλιακές ζώνες, τα δημοφιλέστερα κλαμπ και τα καλύτερα εστιατόρια.

 

Στην επόμενη σελίδα: Τελειώνοντας για πρώτη φορά κάτι που αρχίζεις.

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top