Η πισίνα είναι σημείο αναφοράς αλλά και η παραλία ακριβώς από κάτω συμπληρώνει το σκηνικό του υγρού στοιχείου.

Η πισίνα είναι σημείο αναφοράς, αλλά και η παραλία ακριβώς από κάτω συμπληρώνει το σκηνικό του υγρού στοιχείου.

Έχουν περάσει αρκετές μέρες από αυτό το πρώτο ταξίδι στην Τζιά και απαντώ στο σύνηθες ταξιδιωτικό ερώτημα που προκύπτει λίγο μετά: «Ναι, θα ξαναπήγαινα».

Για την ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική της χώρας της, της Ιουλίδας, για τις μικρές, χαριτωμένες παραλίες της, για την κινηματογραφική θέα από τη Μονή της Παναγίας της Καστριανής. Θα πήγαινα επίσης για να περπατήσω μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο της Καρθαίας και επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι στην Τζιά, αν πας με παρέα, θα περάσεις ευλογημένα.

Και επειδή δεν έχω φίλους με εξοχικό στο νησί, κατευθύνθηκα λίγα μέτρα από το λιμάνι, στο Porto Kea Suites. Ένα ξενοδοχείο που μπορεί να περηφανεύεται για τους repeaters του. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί σημαίνει ότι εδώ υπάρχει αυτό που λέμε ατμόσφαιρα.

Ένα σύμπλεγμα από παραδοσιακού στυλ κτήρια με καμάρες, ώχρα και λευκό, ανάμεσα από κήπους συμπληρώνει το τοπίο του Porto Kea Suites.

Ένα σύμπλεγμα από παραδοσιακού στυλ κτίρια με καμάρες, ώχρα και λευκό, ανάμεσα σε κήπους συμπληρώνει το τοπίο του “Porto Kea Suites”.

Σημειωτέον ότι το νησί στο θέμα ξενοδοχειακές υποδομές απαντάει με περιορισμένες επιλογές, ίσως δυσανάλογες της φήμης του, του κόσμου που το ψηφίζει και της εγγύτητάς του με την Αθήνα.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες, όπως ο Γιώργος Δημητρίου, ο ιδιοκτήτης, που αλλάζουν το τοπίο. Μπορεί ο Γιώργος να είναι από την Κρήτη, αλλά η Τζιά ήρθε για να μείνει στη ζωή και τις δραστηριότητές του. Την επισκεπτόταν με τη σύζυγό του, ώσπου κάποια στιγμή, πριν από εννέα χρόνια, άνοιξαν το Porto Kea Suites, το οποίο είναι μέλος των Small Luxury Hotels of the World.

Εσωτερική και εξωτερική θέα: κάθε γωνιά του Porto Kea Suites παραπέμπει σε ένα καλοκαιρινό κάδρο με πανόραμα τη θάλασσα.

Εσωτερική και εξωτερική θέα: κάθε γωνιά του “Porto Kea Suites” παραπέμπει σε καλοκαιρινό κάδρο με πανόραμα τη θάλασσα.

Μια «συστάδα» από καλοβαλμένα σπίτια, αρχιτεκτονήματα με καμάρες και γεμάτο τούβλο κι άλλα στοιχεία που συνάδουν με το ύφος του νησιού, απλώνονται αρμονικά ανάμεσα σε διάσπαρτους κήπους, όπου τα ανατρεπτικά γλυπτά του Ανδρέα Λόλη ιντριγκάρουν το βλέμμα, γιατί μοιάζουν με τσαλακωμένα κιβώτια.

Επίκεντρο, η μεγάλη πισίνα, η οποία μοιάζει με προέκταση της θάλασσας και της παραλίας της Κορρησίας, μια ανάσα από το ξενοδοχείο. Κι ο ήχος του κύματος που κάνει τις βόλτες του, σημειωτέον, είναι μια ωραία μελωδία-νανούρισμα.

Επίκεντρο, η μεγάλη πισίνα, η οποία μοιάζει με προέκταση της θάλασσας και της παραλίας της Κορρησίας, μια ανάσα από το ξενοδοχείο.

Έτσι όπως είναι χτισμένο το συγκρότημα έχει έναν άσο στο μανίκι του: τη γενναία θέα στο Αιγαίο και στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που το βράδυ φωτίζεται και μοιάζει με ιερό αστέρι.

Τα δωμάτια και οι σουίτες του Porto Kea Suites, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι άνετα, γενναιόδωρα και με χαρακτήρα. Τα χρώματά τους κυμαίνονται από το ιβουάρ μέχρι το απόλυτο λευκό. Η διακόσμηση είναι όμορφα σκηνοθετημένη και άλλοτε παραπέμπει σε αποικιακό στυλ και άλλοτε σε ανάλαφρο κλασικό με τα ανάλογα έπιπλα να τονίζουν το σκεπτικό, δίνοντας μια αίσθηση αμεσότητας και οικειότητας.

Μία ακόμα σουίτα, αυτή τη φορά με το λευκό να κυριαρχεί και να δίνει περισσότερη λάμψη στη λάμψη.

Μία ακόμα σουίτα, αυτήν τη φορά με το λευκό να κυριαρχεί και να δίνει περισσότερη λάμψη στη λάμψη.

Κι αυτό είναι κάτι που χαρακτηρίζει και τους ίδιους τους ανθρώπους που το δημιούργησαν. Ακόμα και η μασκότ του ξενοδοχείου, η φουντωτή γατούλα, που εμφανίζεται διακριτικά, συντονίζεται! «Το καλοκαίρι τα παιδιά την κάνουν ό,τι θέλουν και αυτή παίζει μαζί τους» λέει ο Γιώργος Δημητρίου.

Όπως ψυχανεμίζεστε, το Porto Kea Suites είναι pets friendly, κατόπιν συνεννόησης βέβαια. Κι επειδή όλα είναι θέμα αισθήσεων, πόσo μάλλον το σύμπαν και η εμπειρία που προσφέρει ένα ξενοδοχείο (πλέον αυτή μετράει ίσως περισσότερο από το διακοσμητικό φαίνεσθαι), η γεύση είναι μια σοβαρή υπόθεση εδώ.

Το εστιατόριο του Porto Kea Suites κεντράρει στην εμπνευσμένη ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά, με την υπογραφή του σεφ Νίκου Τσακαλογιάννη Haworth: είτε πρόκειται για ένα ζουμερό κατσικάκι στο φούρνο είτε για τα πρώτα πιάτα όπου βασιλεύουν τοπικοί θησαυροί (ωραιότατο το τζιώτικο τυρί με το έντονο τελείωμά του).

Οι σουίτες έχουν μια γεύση ethnic που ενισχύει το σκηνικό της απόδρασης.

Οι σουίτες έχουν μια γεύση ethnic, η οποία ενισχύει την αίσθηση της απόδρασης.

Και μετά τη γεύση, έρχεται η χαλάρωση στο Massage Lounge Porto Kea Senses, με μασάζ, αρωματοθεραπείες και περιποιήσεις. Όλα αυτά σε ένα μικρόκοσμο που η φιλοξενία γράφεται με διακριτικότητα, αμεσότητα κι ένα μεγάλο καλοκαιρινό χαμόγελο.

Και κάτι τελευταίο μα ουσιαστικό: το ξενοδοχείο απέχει ελάχιστα από το Βουρκάρι, το παραθαλάσσιο χωριουδάκι στο οποίο γίνονται όλα τα ωραία σε ό,τι αφορά τη νύχτα του νησιού. Μπαράκια (με απαραίτητο το Βινύλιο -το πιο παλιό στην Τζιά- με άρχοντα τον διαβόητο Δώρο, αλλά και το πιο νέο Zeus Faber), περατζάδες, δείπνα, ρομάντζες και άλλα “εμπιστευτικά”. Κι αυτά ελάχιστα χιλιόμετρα από το δωμάτιό σας.

⇒ Porto Kea Suites, 22880 22870, portokea-suites.com

 

Διαβάστε ακόμα: Vasilikia Mountain Farm – O ορεινός παράδεισος του Σταύρου Τζιούφα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top