Photo Credit: Bhalalhaika/flickr

Έχοντας το 25% του πληθυσμού πάνω από τα 60 έτη, η Σουηδία έχει το καλύτερο παγκόσμια κοινωνικό και συνταξιοδοτικό σύστημα (αφήστε που τα τρία παιδιά είναι ο κανόνας…). Photo Credit: Bhalalhaika/flickr

Η Σουηδία ανακυρήχθηκε το καλύτερο μέρος για να μεγαλώσεις και να γεράσεις. Το Global Age Watch Index of 2013 κατέταξε τη Σουηδία πρώτη, μπροστά από τις Νορβηγία, Γερμανία, Ολλανδία και Καναδά. Έχοντας το 25% του πληθυσμού πάνω από τα 60 έτη, η μελέτη δείχνει ότι η Σουηδία έχει το καλύτερο παγκόσμια κοινωνικό και συνταξιοδοτικό σύστημα (αφήστε που τα τρία παιδιά είναι ο κανόνας…). Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Η Σουηδία έχει καθιερώσει το καλύτερο «paternity leave» (και για τον πατέρα!). Οι γονείς έχουν 16 μήνες άδειας για κάθε παιδί, πέραν της ετήσιας. Το διπλό χρόνο για δίδυμα. Δεν ακούσατε καλά; Ναι, 16 μήνες, 500 ημέρες εργασίας εκτός και το 80% πληρωμένο. Πώς να μην κάνεις παιδιά εκεί; Ας μην συζητήσουμε τα αντικίνητρα που έχει κάποιος στην Ελλάδα να κάνει οικογένεια. Τα πληρώνει όλα διπλά, από το μαιευτήριο έως το σχολείο και το φροντιστήριο… Αφήστε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Καινοτομούν διαρκώς. Εδώ π.χ. ο φορτιστής νερού για κινητό.

Καινοτομούν διαρκώς. Εδώ π.χ. ο φορτιστής νερού για κινητό.

Οι Σουηδοί μιλούν τα καλύτερα αγγλικά στον κόσμο, ως δεύτερη γλώσσα, με την κατάλληλη προφορά και τις νοηματικές περιπλέξεις. Αυτό τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο χώρο των επιχειρήσεων και τη διεθνή δράση. Οι Σουηδοί βαθμολογήθηκαν υψηλότερα από τα στατιστικά τεστ του English Proficiency Index, τα οποία διεξάγει σε όλο τον κόσμο η εκπαιδευτική εταιρεία Education First (EF). Αλλά δεν είναι μόνο αυτό…

Ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που απαγόρεψε το χαστούκι στα παιδιά διά νόμου το 1979. Δεν χρειάζεται, πιστεύω, να σας πω άλλα στοιχεία ή να σας θυμίσω την ελληνική ενδο-οικογενειακή βία… Και το τι αγώνα κάνει (στη δήθεν προχωρημένη κοινωνία μας) το «Χαμόγελο του Παιδιού» μόνο του. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Η μουσική τους βιομηχανία, κατά κεφαλήν, είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία στον κόσμο. Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί, όπου πας, ακούς μουσικές ή γιατί οι άνθρωποι είναι με δύο ακουστικά στα αφτιά όλη τη μέρα. Δεν έχουν μόνο μεγάλη ιστορία (Europe, Abba, Roxette, Ace of Base, Robyn, The Hives, First Aid Kit, Avicii, Lykke Li), αλλά ότι γεμίζουν οι πόλεις μουσικές εκδηλώσεις, τα σχολεία έχουν ειδικά μαθήματα (τα οποία εδώ πληρώνουμε) και πάει λέγοντας. Ξέρετε πόσο βοηθάει η μουσική να είσαι άνθρωπος, την ψυχή και το μυαλό. Θα μου πείτε, εδώ εμάς μας ενοχλούν τα events με δυνατή μουσική και στέλνουμε την αστυνομία στα πάρτι… Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Καινοτομούν συνεχώς! Με δείκτη καινοτομίας 80,3 από τον ΟΗΕ, η καινοτομία είναι υπόθεση ενός λαού, ανοιχτού στο καινούργιο, ο οποίος δοκιμάζει, έχει ισχυρή γνώση project management και καθετί που αποφασίζει το κάνει σε ομάδες.

Έχουν το καλύτερο Σύστημα Υγείας στον κόσμο, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΟΣΑ, αλλά δίνουν στον ασθενή μόνο τα χάπια που χρειάζεται (και όχι πάρε δυο κουτιά, νά ‘χεις), έχοντας σύστημα τηλεφωνικής υποδοχής και ιατρικών συμβουλών (ώστε να μη γεμίζουν τα ιατρεία για ψύλλου πήδημα), με προληπτικές εξετάσεις (για να ξέρουν πώς πηγαίνει η κοινωνία και ο ασθενής) και άλλα πολλά. Βέβαια, εκεί όλοι πληρώνουν τους φόρους τους, ενώ στην Ελλάδα είναι ακόμη ένα θέμα που γεννά μόνο συζητήσεις. Χωρίς σπατάλες, εστιασμένες υπηρεσίες, καλό επίπεδο ιατρικής παρακολούθησης. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Royal Institute of Technology στην Στοκχόλμη.

Royal Institute of Technology στην Στοκχόλμη.

Καινοτομούν συνεχώς! Με δείκτη καινοτομίας 80,3 από τον ΟΗΕ, η καινοτομία είναι υπόθεση ενός λαού, ανοιχτού στο καινούργιο, ο οποίος δοκιμάζει, έχει ισχυρή γνώση project management και καθετί που αποφασίζει το κάνει σε ομάδες. Δείτε μια πλούσια και ανάμεικτη ιστορία: η γρηγορότερη παραγωγή αυτοκινήτου στον κόσμο, ο φορτιστής νερού για κινητό, το concept ΙΚΕΑ, η πρώτη χώρα που το 1800 είχε ήδη την πυκνότερη τηλεφωνική κάλυψη, η εφεύρεση του φερμουάρ το 1900, οι ζώνες ασφαλείας 3 σημείων που όλοι σήμερα φοράμε από τη Vattenfall το 1959, οι Skype / Kazaa / Joltid / Joost, το supercar Koenigsegg με βιοκαύσιμα, η δημιουργία του Micro IP, το ρομπότ (solar-powered house building robot) που κατασκευάζεται από φοιτητές στο Mälardalen University in Västerås, το Royal Institute of Technology, και οι πατέντες που γεμίζουν την υφήλιο. Ευκαιρίες για νέους, για δουλειά, για σταθερή ανάπτυξη προσωπικοτήτων και μυαλών. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.

Είναι ακόμη η σκέψη «εμείς τι κάνουμε, βρε παιδιά;» Τι δημιουργούμε για το κοινό καλό σε αυτήν τη δύσμοιρη χώρα; Μη μου πείτε για σενάρια, για τη χρεωκοπία μας και ότι φταίνε οι άλλοι… Πότε δάσκαλος πήρε δίπλα του ένα παιδί να το στηρίξει; Πότε πολίτης κατήγγειλε μια παρανομία; Πότε ζητήσαμε ως κοινότητα την προστασία της οικογένειας; Πότε πιέσαμε τα πανεπιστήμια να κάνουν πράξη το καινούργιο; Πότε προσέξαμε την τρίτη ηλικία, αντί για «πέταμα» σε οίκους ευγηρίας (εκτός αν υπάρχει η σύνταξη);

Αν ποτέ πάνε στη Σουηδία, οι δημοκράτες, οι επαναστάτες, οι αντιδρούντες, οι πατριώτες, οι φορολογούμενοι τουλάχιστον θα ντραπούν, θα σιωπήσουν, και θα «ξεβρακωθούν». Για όλα εκείνα τα ψέμματα που πότισαν 5 γενιές και 40 χρόνια τη χώρα μας, τα ψέμματα με τα οποία έζησε μια κοινωνία! Δεν είπαμε ποτέ ποια είναι η δημοκρατική υποχρέωση των πολιτών, το εύνομο και που βρίσκεται η ισότητα για όλους. Όχι στα λόγια – λόγια χορτάσαμε πια. Αλλά ούτε μία πράξη. Γι’ αυτό, από όποιο άκρο και αν πιάσεις αυτό το κομμάτι ηλιόλουστης γης… συμπληρώστε εσείς!

 

Διαβάστε ακόμα: Ζώντας στη Σουηδία κατάλαβα τι σημαίνει «Είμαι Πολίτης».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top