Top 5 Μίκης Θεοδωράκης: Αναζητώντας τη Συμπαντική Αρμονία

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για την αναζήτηση της αρμονίας στη ζωή του και προβλέπει την απογείωση του ανθρώπου «στον αχανή χώρο όλων των Γαλαξιών που απαρτίζουν τη Συμπαντική Δημιουργία». Αποσπάσματα από τον διάλογό του με τον πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Γουλιάμο μέσα από το βιβλίο τους «Στη Διαλεκτική της Αρμονίας», που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

 

«Το βασικό μου κείμενο για τη συμπαντική αρμονία, που έγραψα στα 1942, σε ηλικία 17 ετών, έμελλε να γίνει η πυξίδα όχι μόνο του κόσμου της μουσικής, αλλά και όλων των εκφάνσεων του πνευματικού και του κοινωνικού μου βίου: θρησκεία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, πολιτική». (Φωτογραφία: mikis-theodorakis.net/).

Από πολύ νωρίς με απασχόλησαν δυο μεγάλα προβλήματα: το πρώτο είχε να κάνει με το νόημα της ζωής· το δεύτερο ήταν η αιφνίδια κατάληψη του ψυχικού μου κόσμου από τη μουσική. Έπρεπε πάση θυσία να ανακαλύψω ποιος είμαι και πού (πώς και γιατί) βρίσκομαι.

Πρέπει ίσως εδώ να πω ότι έξω από την οικογένειά μου ένιωθα σαν ναυαγός σε αφρισμένη θάλασσα. Κι αυτό γεννούσε μέσα μου ένα αίσθημα τρόμου. Έτσι οδηγήθηκα στην αποκάλυψη της μουσικής σύνθεσης. Σαν αντιστάθμισμα για να μπορέσω να επιβιώσω.

Με άλλα λόγια, αυτή η αντίθεση ανάμεσα στον τρόμο και στη λύτρωση με βοήθησε να ανακαλύψω τη διαλεκτική σχέση θέση-αντίθεση ίσον σύνθεση με τη μορφή της αντίθεσης αρμονίας-χάους και να την καταγράψω στα 1942, σε ηλικία 17 ετών, στο βασικό μου κείμενο για τη συμπαντική αρμονία, που έμελλε να γίνει η πυξίδα όχι μόνο του κόσμου της μουσικής, αλλά και όλων των εκφάνσεων του πνευματικού και του κοινωνικού μου βίου: θρησκεία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, πολιτική.

Αυτό με βοήθησε να αντιμετωπίσω τη φυλή των ανθρώπων από ένα βάθρο εντελώς προσωπικό, ανεξάρτητο, ελεύθερο, που επρόκειτο να με φέρει πολλές φορές σε αντίθεση κυρίως με το πολιτικό περιβάλλον και σε διαφορετικό επίπεδο με ορισμένους κλάδους της μουσικής. Δηλαδή στην ουσία έζησα μόνος, περιχαρακωμένος από τα έργα και τις ιδέες μου, αντιμετωπίζοντας συχνά φαρμακερά βέλη, που όμως δεν ήταν ικανά να κλονίσουν το ήθος και τη στάση μου και κυρίως την πνευματική μου γαλήνη.

Αυτό ήταν και είναι η δική μου αλήθεια. Με ενδιαφέρουν τα καλοπροαίρετα ερωτήματα που πιθανώς προκύπτουν. Κάθε άλλη προσέγγιση με αφήνει αδιάφορο.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Οι τρεις Αρχάγγελοι που είχα την τύχη να γνωρίσω από τα εφηβικά μου χρόνια».

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Έτσι μιλούν οι ποιητές μας για τη Μαρία τη Μαγδαληνή και τη σύνδεσή της με τον Ιησού και το Θείο Πάθος: «τα παλιά της χρέη», «το αποκλειστικά δικό της μαρτύριο», «το κλάμα της, το φίλημα των ζεστών Του ποδιών»... Αυτά είναι πέντε από τα ωραιότερα νεοελληνικά ποιήματα του είδους.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, δημόσιο πρόσωπο με άποψη για την πολιτική. Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ένας από τους πιο ταλαντούχους εκπροσώπους της γενιάς του, μιλάει δίχως περιστροφές στην Μία Κόλλια.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Εκρηκτικός και ετοιμόλογος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου και γνωστός κριτικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης, μιλάει στο Andro με ονόματα και διευθύνσεις για τα στραβά της χώρας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Στο έργο του μεγάλου Αρχαίου ιστορικού -του «πατέρα της ιστορίας»- βρίσκουμε στοιχεία λιμπερτινισμού που θα έκαναν τους πρωταγωνιστές του Game of Thrones να κοκκινίσουν. Γράφει ο Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top Andro