Την Κηφισιά την είχα συνδέσει με τις κυριακάτικες βόλτες στο άλσος, ένα γρήγορο γλυκό από τον Βάρσο και το χάζι στις βιτρίνες των καταστημάτων. Χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο, γιατί τελευταία πρόσθεσα μια ακόμα νόστιμη δικαιολογία για να ανηφορίσω στα βόρεια. Η νέα μου (νέα για μένα, γιατί το μαγαζί υπάρχει εδώ και τρία χρόνια περίπου) ανακάλυψη λέγεται «Dalliance House».
Το παλιό γωνιακό νεοκλασικό της Κυριαζή (εκεί όπου παλιά στεγαζόταν το κατάστημα του Καρούζου), αφού πρώτα ανανεώθηκε πλήρως και απέκτησε ένα πιο λαμπερό αλλά ταυτόχρονα και casual στυλ, με τους δυο νέους φοβερούς του οικοδεσπότες, τη Μαριλένα Σπανουδάκη και τον σύζυγό της Λευτέρη Μπακόπουλο, επιστρέφει φέτος το χειμώνα για μια μετά Γιάννη Σαμαρά (γνωστός για τα κοκτέιλ του) εποχή.
Στο πλαίσιο αυτού του come back, οι ιδιοκτήτες του δεν θέλησαν να δώσουν έμφαση μόνο στα κοκτέιλ, αλλά και στην κουζίνα. Έτσι εδώ και λίγο καιρό ξεκίνησαν τη συνεργασία με τον νεαρό και ταλαντούχο chef Πέτρο Δήμα, ο οποίος δείχνει εξαιρετικά δείγματα μαγειρικής τέχνης.
Το πρώτο πράγμα που εντυπωσιάζει στο «Dalliance» είναι η ζεστή του ατμόσφαιρα. Η Μαριλένα, η οποία επιμελήθηκε και τη διακόσμηση, θέλησε να δημιουργήσει ένα χώρο που να σε κάνει να νιώθεις άνετα και οικεία και τα έχει καταφέρει. Στο ισόγειο, η μεγάλη μπάρα συγκεντρώνει όλη την κίνηση, ενώ στον πιο ήσυχο επάνω όροφο μπορείς να καθίσεις για να απολαύσεις το brunch, μεσημεριανό ή δείπνο σου (σερβίρει και τα τρία καθημερινά).
Εγώ το επισκέφτηκα βράδυ και πήρα μια ιδέα από το μενού που θα τρέξει αυτήν την περίοδο ο Πέτρος. Η θητεία του σε εστιατόρια πρώτης γραμμής (Hytra, Cinco κ.τ.λ.) τον γέμισαν με εμπειρίες και πλέον εμφανίζεται αρκετά ικανός να παρουσιάσει πιάτα γκουρμέ σε μια πιο απλουστευμένη εκδοχή που να συνδυάζονται με το χαρακτήρα του μαγαζιού, αλλά χωρίς να χάνουν τίποτα από την ουσία τους και φυσικά να μην ξεφεύγουν και στην τιμή.
Η σούπα με άγρια μανιτάρια, αφράτο brioche σε σχήμα δακτυλιδιού και κομματάκια από κάστανο είχε έντονη και γεμάτη γεύση και θα την λατρέψεις από την πρώτη κιόλας κουταλιά. Ο τόνος (εξαιρετικά ψημένος και κομμένος) σε κρούστα από μπαχαρικά και μια μαγιονέζα φουντούκι (ζήτησα συνταγή!) όπου απλώς υποκλίνεσαι στο μεγαλείο της. Το φιλέτο σολομού ήταν κι αυτό με τη σειρά του σωστά ψημένο, έλιωνε σαν βούτυρο, ενώ τα τραγανά σπαράγγια και το τσιπ από φύκια έδιναν τη δική τους πινελιά στο πιάτο.
Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και το χυλωμένο κριθαρότο σε ζωμό από θαλασσινά με αγριομάραθο και ψητές καραβίδες, το ζουμερό και απαλό χταπόδι που μαγειρεύεται για ώρες και στη συνέχεια ψήνεται για φτιάξει μια όμορφη τραγανή εξωτερική υφή, αλλά και την ταλιάτα από μοσχάρι με μια υπέροχα δεμένη σάλτσα από άγρια μανιτάρια.
Ενώ στο τέλος το διαφορετικό, «σπασμένο» όπως το αποκαλεί ο chef, banoffee από σοκολατένιο κέικ ατμού και με μια σειρά από διαφορετικές εκδοχές της μπανάνας (παγωτό, λουκούμι, κ.λπ.), το οποίο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απ’ το παραδοσιακό, σε αποτελειώνει με τον πιο γλυκό τρόπο.
Γενικά, το «Dalliance House» φαίνεται ότι ζει τη δεύτερη και πιο δημιουργική του περίοδο. Ο νεαρός chef, παρότι έχει μόνο τρεις μήνες στην κουζίνα του μαγαζιού, παρουσιάζει έναν πολύ ενδιαφέροντα κατάλογο που βάζει ψηλά τον πήχη και μας κάνει να περιμένουμε ακόμα πιο πολλά στο μέλλον. Σίγουρα θα επιστρέψω, όμως την επόμενη φορά θα είναι για το brunch του.
Δεν πρέπει να ξεχάσω να πω ότι η μπάρα του Dalliance συνεχίζει να παίζει δυνατά και να υπερασπίζεται τη φήμη της για τους επιδέξιους bartenders της και τις πρωτότυπες δημιουργίες τους. Έτσι, για φέτος το χειμώνα, μας περιμένει ένας κατάλογος από 11 σπέσιαλ διαφορετικά κοκτέιλ.
//«Dalliance House» Κυριαζή 19, Κηφισιά, τηλ. 210 6230775.
Διαβάστε ακόμα: Budoo – Almodóvar συναντά Wong Kar Wai, στο νέο thai του Συντάγματος.