«Η μέρα μας αρχίζει πάντα με καφέ στο Ergon House».

-Τι ώρα ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Στις 07:30 και κατεβαίνουμε στο ERGON Agora για να πιούμε καφέ. Μετά αρχίζει η μέρα μας.

-Ποιος είναι ο πρώτος καφές της ημέρας και με τι πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Είναι σίγουρα ένας Freddo Espresso από το blend Grandma’s Boy που φτιάχνει η Taf για το ERGON.

«Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στον καφέ και αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με την Taf».

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, Ελληνικός κ.ο.κ.
Ο αγαπημένος και των δύο μας είναι ο Espresso.

-Έχετε κάποια κούπα φετίχ που δεν αποχωρίζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Είναι οι χειροποίητες πήλινες δοκιμαστικές κούπες που τεστάραμε για πολύ καιρό πριν αποφασίσουμε για το ERGON Agora.

-Πως πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή και γάλα;
Όχι, τίποτα από τα δύο!

«Οι baristi μας εκπαιδεύονται από την Taf συνεχώς με σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

-Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Κρύο καφέ γιατί τον απολαμβάνουμε σαν long drink όλη την ημέρα.

«O καφές είναι μέρος της δουλειάς μας και πραγματικά είναι μία πολύ συνηθισμένη εικόνα να κρατάμε καφέ στο σπίτι στο γραφείο, στο δρόμο».

-Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Όχι. Μόνο καφέ.

Το blend Grandma’s Boy που φτιάχνει η Taf για το ERGON.

-Πίνετε καφέ “on the go”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις φιλικότερες προς το περιβάλλον;
Πίνουμε καφέ συνέχεια. Προσέχουμε όσο μπορούμε να μην χρησιμοποιούμε πλαστικό αλλά thermos και χάρτινη/βιοδασπώμενη συσκευασία.

Μετά από επιχειρηματικά τολμήματα σε Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και αλλού, τα αδέλφια Δούζη βρήκαν την Αθηναϊκή τους στέγη: Στη Μητροπόλεως 23, εκεί που παλαιότερα βρισκόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες.

-Προτιμάτε να πίνετε καφέ μόνοι, σαν στιγμή προσωπικού διαλογισμού, ή με παρέα, σαν ευκαιρία για κουβέντα και συναναστροφή;
Με παρέα. Επειδή ο καφές είναι μέρος της δουλειάς μας και πραγματικά είναι μία πολύ συνηθισμένη εικόνα να κρατάμε καφέ στο σπίτι στο γραφείο, στο δρόμο κτλ.

-Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ ή να μην πιείτε καθόλου;
Αφού εξαντλήσουμε τις επιλογές για καλό καφέ, θα επιλέξουμε έναν οποιοδήποτε καφέ αρκεί στο τέλος να πιούμε. Μέσα στις επιλογές μας όμως είναι να πάρουμε μαζί μας σε ταξίδι με το αυτοκίνητο και τον επόμενο καφέ, σε θερμός ή cold brew συσκευασία, για να έχουμε εφόδια!

Μέσα στο ERGON House βρίσκεται και ένα micro roastery της Taf. Το άρωμα είναι μεθυστικό.

-Στο μαγαζί σας πόση σημασία δίνετε στον καφέ; Ποια είναι η δική σας “κουλτούρα καφέ”;
Δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αυτό είναι κάτι που κάνουμε σε συνεργασία με την Taf. Από τα ειδικά χαρμάνια που κάνει για εμάς η Taf μέχρι το micro roaster του ERGON House και τη θρυλική La Marzocco Leva αγαπάμε και επενδύουμε στον καφέ.

Η θρυλική La Marzocco Leva έχει θέση στο Ergon House.

-Τι καφέδες σερβίρετε; Τι μηχανές καφέ προτιμάτε; Πώς εκπαιδεύετε τους baristi σας; Ποια είναι η τεχνογνωσία σας και η άποψη σας γύρω από την τέχνη του καφέ;
Σερβίρουμε όλους τους καφέδες με όλες τις τεχνικές espresso, brew κτλ. Χρησιμοποιούμε μηχανές La Marzocco, οι baristi μας εκπαιδεύονται από την Taf συνεχώς με σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στο Ergon House μπορείς να πιεις τον εκλεκτό καφέ Taf.

«Ευτυχώς για όλους η λογική του κρασιού έχει περάσει στον καφέ».

-Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Φυσικά. Φροντίζουμε μέσα από τα καταστήματα μας να ενημερώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για το νέο κίνημα του καφέ.

«Προτιμάμε κρύο καφέ γιατί τον απολαμβάνουμε σαν long drink όλη την ημέρα».

-Οι ξένοι πελάτες τι σας λένε; Φτιάχνουμε καλό καφέ στην Ελλάδα;
Στα καταστήματα μας στο εξωτερικό, γρήγορα οι κρύοι espressi μας γίνονται talk of the town.

Από μια τέτοια μηχανή δεν γίνεται να μην παραχθεί εκλεκτός καφές.

-Από τον Τούρκικο καφέ περάσαμε στον στιγμιαίο και σήμερα έχουμε γίνει εξπέρ στον εσπρέσο. Πως νομίζετε ότι θα πίνουμε καφέ σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Ευτυχώς για όλους η λογική του κρασιού έχει περάσει στον καφέ με το συνδυασμό παραγωγού, τρόπου οινοποίησης και terroir να δημιουργεί το προϊόν που μας αρέσει. Αρκεί λοιπόν να αναλογιστούμε τι κρασί πίναμε πριν 30 χρόνια…

 

//Διεύθυνση: Εrgon House, Mητροπόλεως 23, Αθήνα.

 

Διαβάστε ακόμα: Πίνοντας εκλεκτό espresso με τον Χρήστο Ευκρατίδη, συνδημιουργό του ατμοσφαιρικού «Noel». 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top