Τα ζυμωτά καλούδια της Βέροιας

Ο «Φούρνος Κόγια», στην Ημαθία, κρύβει μία μεγάλη ιστορία και παράδοση, που εδώ και εκατό χρόνια τον έχει κάνει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γράφει ο Ανδρέας Λαγός.

 
06063245095451-560793d2333d9

Ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Μπίκας έχει επιμεληθεί τη ρετρό «φιλοσοφία» του χώρου, με τις λεπτομέρειες από πέτρα και ξύλο. (Φωτογραφίες: Behance)

Μυρωδιές που σε παρασύρουν και σε γεμίζουν αναμνήσεις, νοστιμιές που σε γυρνάνε στο ψωμί και τα κουλουράκια της γιαγιάς, άνθρωποι που σε «χορταίνουν» με το χαμόγελο και τη φιλοξενία τους.

Από τον 20ο αιώνα και τον ταπεινό ξυλόφουρνο στο Σέλι, στον 21ο αιώνα, σε ένα μαγαζί – στολίδι, που ξεχωρίζει για την ποιότητα και την άριστη εξυπηρέτηση, το όμορφο περιβάλλον που έχει επιμεληθεί ο διακοσμητής Κωνσταντίνος Μπίκας και τη ρετρό «φιλοσοφία» με τις λεπτομέρειες από πέτρα και ξύλο.

Βυθιστείτε στη γλυκάδα του πιο νόστιμου προφιτερόλ και ραβανί που έχει γευτεί ο ουρανίσκος του ανθρώπου.
kogia_kolaz1

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή περέκ, την ποντιακή πίτα, τη θεϊκή γαλατόπιτα, αλλά και το κουλούρι με κασέρι.

Από τον παππού Δημήτρη του 1928 στον Αντώνη και τη Μαρία του σήμερα, μια πορεία δεκαετιών, γεμάτη παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς Μαρίκας, ωραίες ιδέες του πατέρα Τάκη, αλλά και δημιουργικότητα και αφοσίωση από τη μητέρα τη Σούλα.

Αυτό που κλέβει, όμως, τις «εντυπώσεις» είναι τα καλούδια, η τεράστια ποικιλία προϊόντων, που σίγουρα δεν θα αφήσουν αδιάφορο και τον πλέον απαιτητικό καταναλωτή. Ράφια γεμάτα με κάθε λογής αρτοσκεύασμα, ψωμιά από διαφορετικά αλεύρια και λιχουδιές που κάνουν τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες να συρρέουν καθημερινά.

387e4e45095449-5607966dafe3b

Μια ιστορία δεκαετιών, γεμάτη παραδοσιακές συνταγές.

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την παραδοσιακή περέκ, την ποντιακή πίτα, τη θεϊκή γαλατόπιτα, αλλά και το κουλούρι με κασέρι. Βυθιστείτε στη γλυκάδα του πιο νόστιμου προφιτερόλ και ραβανί που έχει γευτεί ο ουρανίσκος του ανθρώπου, ενώ εμπιστευτείτε τους υπεύθυνους του μαγαζιού για να σας «ξεναγήσουν» και να σας «συστήσουν» τα γλυκά για διαβητικούς.

//«Φούρνος Κόγια», Βενιζέλου 6, Βέροια, Τηλ.: 2331020021

 

Διαβάστε ακόμα: Πυλιακή Γη – Kαι του πουλιού το γάλα.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ποιοτικός, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, γαλλικά, βουτυράτα brioche και χαλαρό, όμορφο, φωτεινό περιβάλλον. Αυτό είναι το ολοκαίνουργιο Dope, ένα χαριτωμένο καφέ με άποψη. Γράφει ο Βασίλης Δημαράς.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Η γλυκιά εκδοχή του αγαπημένου μας λαχματζουνάδικου κάτω από την Αιόλου έχει μυρωδιές, γεύσεις, χρώματα Ανατολής, χρυσαφένιο κιουνεφέ, λαχταριστό καζάν ντιπί και αμαρτωλό μπακλαβά μαζί με single estate (!) καφέ στο μπρίκι. Η Αθήνα ξαναβρίσκει κάτι από την ανατολίτικη αστική της ταυτότητα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δεν είναι ένα απλό τυράδικο, αλλά μια μπουτίκ εξαιρετικών προϊόντων από τη Γαλλία. Η Θέμις Φούλια μάς ξεναγεί στο νέο κατάστημα που άνοιξε στην Αγία Παρασκευή. Είναι η φρομαζερί που «τιμούν» ήδη οι Γάλλοι που ζουν στη χώρα μας -κι αυτοί κάτι ξέρουν.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Για τέσσερις ημέρες, 14 από τα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια και ονομαστοί Έλληνες και ξένοι σεφ μαζεύονται στο Ζάππειο με σκοπό να μας ταξιδεύσουν με τα πιάτα, τις συνταγές και τις ομιλίες τους. Δοκιμάστε εμβληματικές συνταγές σε προνομιακές τιμές, και γνωρίστε τους από κοντά.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro