Romain Krot: ο Γάλλος bartender που δημιούργησε το «Meerkat» στο Κουκάκι

Από το Ritz του Λονδίνου έως τη Μελβούρνη κι από το Experimental Cocktail Club στη Γαλλία έως την Αθήνα, ο Romain Krot διαδηλώνει το πάθος του για τον καφέ. Για τη νέα στήλη του Andro, «The Taficionados», τον συναντήσαμε στο «Meerkat», το ιδιοσυγκρασιακό μπαρ που δημιούργησε στο Κουκάκι, και μας αποκάλυψε τα μικρά μυστικά του.

Φωτογραφία :
Μόνικα Κρητικού
 

«Μου αρέσει περισσότερο να απολαμβάνω μόνος μου τον καφέ μου», παραδέχεται ο Romain Krot.

-Τι ώρες ξυπνάτε και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε;
Ξυπνάω στις 10 π.μ. και απολαμβάνω καφέ με τσιγάρο κάτω από τον υπέροχο ήλιο της Ελλάδας.

-Τι είναι ο πρώτος καφές της ημέρας που θα πιείτε και με ποιο πρωινό ή σνακ τον συνδυάζετε;
Καφές φίλτρου, με ομελέτα.

«Τα πρότυπα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλά όσον αφορά τη φιλοξενία γενικότερα και πιστεύω ότι οι περισσότερες καφετέριες είναι καλά εξοπλισμένες».

-Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καφές; Espresso, φίλτρου, ελληνικός;
Μου αρέσει ο καφές φίλτρου το χειμώνα αλλά και ο freddo espresso το καλοκαίρι.

«Tα πρότυπα του καφέ στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλά σε σύγκριση με τη Γαλλία».

– Έχετε κάποια αγαπημένη κούπα που δεν αποχωρἰζεστε; Ποια είναι η ιστορία της;
Ναι, μια κούπα που αγόρασα σε ένα καφέ που ονομάζεται Pergamino στο Medellin της Κολομβίας. Εκεί πίνω τον καλύτερο cold brew.

«Ο καφές είναι μια χημεία, πρέπει να είναι ακριβής και είναι κάτι που απαιτεί τεχνική». Σαν να λέμε, ο καφές Taf.

-Πώς πίνετε τον καφέ σας; Βάζετε ζάχαρη ή γάλα;
Freddo espresso, φίλτρου ή cold brew. Τις περισσότερες φορές χωρίς ζάχαρη ούτε γάλα.

-Προτιμάτε ζεστό ή κρύο καφέ και γιατί;
Δεν ακολουθώ καμία ρουτίνα, πίνω ζεστό ή κρύο καφέ ανάλογα με τη διάθεσή μου, και φυσικά ανάλογα με την ώρα.

-Πίνετε άλλα ροφήματα; Τσάι, αφεψήματα, ζεστή σοκολάτα;
Μου αρέσει η λουίζα, μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία. Προσθέτω και φρέσκο χυμό τζίντζερ (SlowJuice) και μέλι.

Colonial style με έντονα και τα χρώματα που παραπέμπουν στην Αφρική. Η φωτεινότητα του χώρου θέλγει.

-Παίρνετε καφέ “εν κινήσει”; Στο αυτοκίνητο, στο δρόμο; Καταναλώνετε αρκετό πλαστικό ή έχετε βρει λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον;
Έχω ένα θερμός στο 50% των περιπτώσεων. Διαφορετικά ζητώ κύπελλο χωρίς καπάκι και χωρίς καλαμάκι.

-Προτιμάτε να πίνετε τον καφέ μόνος, σαν μια στιγμή προσωπικής χαλάρωσης ή με παρέα, ως ευκαιρία για να συνομιλήσετε με άλλους;
Και τα δύο είναι καλά, αλλά θα πω πώς μου αρέσει περισσότερο να απολαμβάνω μόνος μου τον καφέ μου.

Εν προκειμένω φίλτρου, ωστόσο όποιον καφέ της Taf κι αν επιλέξει κανείς θα γευτεί τη δύναμη του αυθεντικού καφέ.

-Τι προτιμάτε, να πιείτε έναν μέτριο ή και κακό καφέ, ή να μη πιείτε καθόλου;
Ένα μέτριο ή κακό καφέ δυστυχώς (είμαι εθισμένος στον καφέ!).

-Ποια είναι η “κουλτούρα” του καφέ στο Meerkat;
Ο καφές είναι μια χημεία, πρέπει να είναι ακριβής και απαιτεί τεχνική. Αλλά η επιλογή ενός καλού καφέ βοηθά στο να εξασφαλίζεις ποιοτικά ροφήματα, ακόμα κι αν δεν έχεις τον καλύτερο barista στον κόσμο. Εμείς συνεργαζόμαστε με Taf, και σερβίρουμε τον καφέ Pianeta Light Blue.

Τίγρης και πάνθηρας. Δύο μικρές μινιατούρες απόλυτα συμβατές με το χώρο του μαγαζιού.

-Οι πελάτες συμμερίζονται το ενδιαφέρον σας; Έχουν άποψη για τον καφέ;
Για να είμαι ειλικρινής, οι πελάτες πίνουν τον καφέ τους ανάλογα με τον καιρό: Τον χειμώνα πίνουν περισσότερο ζεστό καπουτσίνο, και το καλοκαίρι freddo. Έρχονται απλά για να περάσουν στιγμές με τους φίλους τους στο μαγαζί, και όχι να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τον καφέ. Αλλά ένα σημαντικό πράγμα είναι ότι εμείς πάντα τους ρωτάμε αν τους άρεσε ο καφές τους και ανταποκρίνονται θετικά.

-Τι σας λένε οι πελάτες άλλων εθνικοτήτων; Κάνουμε καλό καφέ εδώ στην Ελλάδα;
Ναι, τα πρότυπα στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλά όσον αφορά τη φιλοξενία γενικότερα και πιστεύω ότι οι περισσότερες καφετέριες είναι καλά εξοπλισμένες (μηχανήματα & εξοπλισμός καφέ) σε σύγκριση με τη Γαλλία, για παράδειγμα.

Οι γεύσεις και τα αρώματα του καφέ Taf κυριαρχούν στο Μeerkat.

-Από τον τουρκικό καφέ πήγαμε στον στιγμιαίο καφἐ και σήμερα έχουμε γίνει εμπειρογνώμονες στον espresso. Πώς νομίζετε ότι θα πίνουμε τον καφέ μας σε 30 χρόνια στην Ελλάδα;
Δεν ξέρω, αλλά φοβάμαι ότι οι άνθρωποι θα έχουν πρόβλημα με τον διαβήτη! Στην Ελλάδα, ένα ποσοστό 60% πίνει καφέ μέτριο ή γλυκό. Και όταν αρκετοί πίνουν 4 καφέδες την ημέρα, οι ποσότητες της ζάχαρης είναι υπερβολικές.

//Info: Meerkat Cocktail Safari, Βυζαντίου 7, Κουκάκι. Τηλ. 2130453390.

 

Διαβάστε ακόμα: Δοκιμάσαμε τους καφέδες του νέου Cultivos Coffee στην Νέα Σμύρνη.

 

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Πιο δημοφιλή

Ελληνικές, ερυθρές και σπάνιες ποικιλίες, που αργά αλλά σταθερά τραβούν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Τις γνωρίζουμε δοκιμάζοντας top κρασιά τους. Προτείνει η Μαρία Νέτσικα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Μετά το Le Greche και το Kokkion, το Μαραμπού είναι το νέο ποιοτικό παγωτατζίδικο της Αθήνας, στην ολοένα ανερχόμενη οδό Αρχελάου. Προτείνει μικρής παραγωγής παγωτά -με μαύρη μπύρα, αβοκάντο ή γιασεμί- τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Ας λένε ότι θέλουν οι αμερικανοί, το ιταλικό brunch έχει άλλη χάρη: Φανταστείτε μπαμπάτσικα scrambled eggs, λαχταριστά open faced panini, pancakes με υπέροχη ρικότα στη ζύμη και φυσικά ιταλικό espresso. Όσο για την πίτσα; Ποιος λέει όχι για μπραντς, ακόμα και για μπρεκφαστ!

Andro Ο Άνδρας από την αρχή

Δοκιμάσαμε πρώτοι τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του νέου «geographically whimsical» εστιατορίου Folk. Που με το εύληπτο ντιζάιν στο χώρο και τη χρήση πρώτων υλών με ταυτότητα στην κουζίνα φέρνει καλιφορνέζικο αέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Andro Ο Άνδρας από την αρχή
Button to top

Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. περισσότερα

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Andro