Τα burger στο Po Boy’s θα σας κερδίζουν με την πρώτη μπουκιά. Μπιφτέκι σωστά ψημένο που «ερωτοτροπεί» με σπιτικές σος και φυσικά τραγανές τηγανιτές πατάτες.

Κρέατα που καπνίζονται, άλλα που ψήνονται σε ξυλόφουρνο, πληθωρικά burgers και άλλες αμερικάνικες λιχουδιές μαζί με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες σ’ ένα περιβάλλον που θυμίζει, αν μην τι άλλο, Νέα Ορλεάνη.

Βρίσκεται σε μια δύσκολη γειτονιά. Ανάμεσα σε μεζεδοπωλεία που το ένα αντιγράφει το άλλο, «εναλλακτικά» στέκια, καφετέριες που θα τις έλεγες «του κιλού» και πολλά διαμερίσματα Airbnb. Η γειτονία του Ψυρρή ίσως να μην ήταν και η καλύτερη επιλογή για το «φτωχόπαιδο» Po Boy’s (η ονομασία του προέρχεται από το poor boys και αναφέρεται στους απεργούς του τραμ, στα λεγόμενα «φτωχόπαιδα» της Λουϊζιάνα του 1929) από τη Νέα Ορλεάνη. Όμως, κάνει τη διαφορά και ήταν ένα στοίχημα για τον John Higgins, ιδιοκτήτη, και τον chef Βασίλη Σπόρο.

Τον Βασίλη τον γνώρισα πριν από μερικά χρόνια στο Mama Roux, στο μαγαζί που έβαλε την λέξη «brunch» στο λεξιλόγιό μας. Κάθε φορά που καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι, μου έλεγε για την κουζίνα του Αμερικανικού Νότου και τις ιδέες που είχε στο κεφάλι του για να στήσει ένα τέτοιο μαγαζί εδώ, στην Αθήνα, μαζί με τον John. Ο καιρός πέρασε και να που βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο τραπέζι, στο Po Boy’s αυτήν τη φορά, και δοκιμάζουμε μαζί την κουζίνα που πάντα ήθελε να σερβίρει σε ένα μαγαζί. Εκείνη της Νέας Ορλεάνης.

Οι χρυσαφένιες, τραγανές φτερούγες κοτόπουλου σε συνδυασμό με καυτερή σιράτσα ανοίγουν με μεγάλες γευστικές προσδοκίες το γεύμα σας.

Το περιβάλλον θυμίζει, αν μη τι άλλο, Νέα Ορλεάνη. Κι όμως, βρίσκεται στου Ψυρρή.

Όσο εγώ «βουτάω» σε ένα τυρόψωμο με φέτα και cheddar, ο Βασίλης μου εξηγεί για το καπνιστήρι, αλλά και για τον ολοκαίνουργιο ξυλόφουρνο, όπου ψήνουν τα κρέατα και το τυρόψωμο που δοκιμάζω. Όμως, σύντομα το αφήνω στην άκρη, γιατί το “Po mac’ n’ cheese” που έφτασε δεν με αφήνει να πάρω τα μάτια μου, αλλά και το πιρούνι μου από πάνω του.

Τι κι αν γνωρίζω ότι κάθε πιρουνιά είναι μια βόμβα από θερμίδες; Είναι τόσο κολασμένο που δεν μπορώ να του αντισταθώ. Ακόμα και όταν ήρθαν οι τραγανές, χρυσαφένιες φτερούγες κοτόπουλου με την καυτερή σιράτσα δεν με έκαναν να ξεκολλήσω.

Tο καπνιστήρι όπου ο Βασίλης Σπόρος λατρεύει να μαγειρεύει τα κρέατα του και να τους δίνει μια ιδιαίτερη και μοναδική γεύση.

Με πόνο καρδιάς έπρεπε να το αφήσω, γιατί με περίμενε συνέχεια. Μαζί με το sandwich λοιπόν με την σιγοκαπνιστή γαλοπούλα, ο Βασίλης μου έφερε και μια μπίρα από εκείνες που φιλοξενούν στα ψυγεία τους. Dark crops, λεγόταν. Ελληνική μαθαίνω. Ταιριάζει όμορφα με τον καπνιστό χαρακτήρα της γαλοπούλας. Εδώ θα σας πω ότι στο Po Boy’s θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικές μπίρες. Ο Βασίλης ψάχνει και φέρνει εκείνες που του τραβούν την προσοχή. Και δεν είναι λίγες.

H ονομασία του μαγαζιού προέρχεται από το poor boys και αναφέρεται στους απεργούς του τραμ, στα λεγόμενα «φτωχόπαιδα» της Λουϊζιάνα του 1929.

Στη συνέχεια, έρχεται και το burger, New York double cheese. Δυο ζουμερά λεπτά μπιφτέκια από μοσχάρι Σερρών είχαν διακοσμηθεί από φοντί τυριών (μείγμα από διάφορα κίτρινα τυριά που κάνουν εδώ), καπνιστό γλάσο bourbon, μαγιονέζα, μουστάρδα και πίκλες. Το ήξερα ότι ο Βασίλης φτιάχνει ωραία και νόστιμα burgers –κατά καιρούς τα είχα δοκιμάσει στην καντίνα του που γυρίζει τα φεστιβάλ- αλλά τώρα το επιβεβαίωσα.

Σαν σκυταλοδρομία πιάτων: από την πάστα στο γλυκό.

Στο Po Boy’s θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες φτιαγμένες σε ελληνικές μικροζυθοποιίες.

Για το τέλος, με περίμενε ένα ποτ πουρί από τα κρέατα που έχουν εδώ στο Po Boy’s. Βοδινό στήθος, χοιρινή πανσέτα, χοιρινό παϊδάκι και λουκάνικο Andouille. Μοσχομύριζαν. Σωστά και προσεκτικά ψημένα, που άλλα είχαν καπνιστεί (όπως το λουκάνικο andouille) και άλλα είχαν περάσει από τον ξυλόφουρνο (η χοιρινή πανσέτα π.χ.). Μαζί τους ήρθε και μια γενναιόδωρη μερίδα από χειροποίητη σαλάτα coleslaw, η οποία τα συνόδευε επάξια.

//Αγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Ψυρρή τηλ. 2103234672

 

Διαβάστε ακόμα: Simul, vintage αξίες με τεχνικές αιχμής.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top