Το φυτικό μπέργκερ της Beyond Meat, μιας αμερικανικής εταιρίας, που ασχολείται 10 χρόνια με την προσομοίωση του μπέργκερ.

Είμαι παμφάγος, αλλά καλοπροαίρετος, οπότε μια πρόσκληση να δοκιμάσω το νέο χιτ για βίγκανς , το beyond meat burger στο all day στέκι της Καλλιθέας, το Italus, έγινε ασμένως αποδεκτή. Εν τω μεταξύ έμαθα πως ο Ιταλός ήταν γιος της Πηνελόπης με τον Τηλέγονο, που ήταν γιος του Οδυσσέα με την Κίρκη και σκότωσε το μπαμπά του κατά λάθος, και η Αθηνά τον πάντρεψε με τη χήρα να τα μπαλώσει, τα μοντέρνα ζευγάρια ήταν ανέκαθεν της μόδας για τους θεούς.

Μου φάνηκε ωραίο στέκι, μοντέρνα ζεστή διακόσμηση και αν έχετε και γλυκό δοντάκι, έχει ένα μεγάλο μπουφέ ειδικά για σας, εγώ μόνο 2 cannoli δοκίμασα με τον καφέ μου (Portiolli), ωραιότατα. Kάθεστε έξω να κόβετε κίνηση, αν δε σας ενοχλεί ο θόρυβος της Ελ. Βενιζέλου, ή μέσα που διαλέγετε ανάμεσα σε διαφορετικά διαμορφωμένους χώρους, ακόμα και στον 1ο όροφο, πιο ιδιωτικά, με τάμπλετ για να χαζεύετε.

Ενδιαφέρουσα προσθήκη στο μπέργκερ: η σαλάτα ρόκα-ντοματίνια και οι κροκέτες πουρέ πατάτας.

Δοκίμασα λοιπόν μόνο το φυτικό μπέργκερ της Beyond Meat, μιας αμερικανικής εταιρίας, που ασχολείται 10 χρόνια με την προσομοίωση του μπέργκερ με δημητριακά κυρίως και λαχανικά, όπως παντζάρια για χρώμα και φέτος που το πλησίασε, μπήκε στο χρηματιστήριο και τριπλασίασε την τιμή της μετοχής της σε μια βδομάδα. Λοιπόν; Τα κατάφερε;

Υπάρχει αβοκάντο στο μπέργκερ και σερβίρεται με σαλάτα ρόκα-ντοματίνια και κροκέτες πουρέ πατάτας.

Εξαρτάται από την οπτική γωνία, αλλά γενικά ναι, είναι σε πολύ καλό σημείο. Αν δηλαδή τρώτε χάμπουργκερ για πλάκα, Goody’s, Mac κλπ και απέναντί σας έχετε ένα ενδιαφέροντα άνθρωπο και συζητάτε ή χαζεύετε στο κινητό, μάλλον θα την πατήσετε. Αν τρώτε Simply Burgers, μάλλον όχι. Αν είστε σαν εμένα και τρώτε μπιφτέκι απ τα χεράκια σας, χωρίς ψωμιά και αηδίες, μόνο μοσχαρίσιο ή πρόβειο κιμά, ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, μαϊντανό, το ενδιαφέρον σας είναι φιλοσοφικό. Αν είστε vegan, είστε κατασταλαγμένος άνθρωπος, δεν χρειάζεστε τη γνώμη μου.

Δαγκώνεις και είναι πολύ κοντά από άποψη υφής σε ό,τι ξέρεις από την πρώτη περίπτωση. Πολύ γεμάτη γεύση, χορταστικό, νόστιμο.

Οπτικά μοιάζει με μπέργκερ. Υπάρχει αβοκάντο στο μπέργκερ και σερβίρεται με σαλάτα ρόκα-ντοματίνια και κροκέτες πουρέ πατάτας. Πρέπει να είναι 225-250 γρ. Δαγκώνεις και είναι πολύ κοντά από άποψη υφής σε ό,τι ξέρεις από την πρώτη περίπτωση. Πολύ γεμάτη γεύση, χορταστικό, νόστιμο, έχεις κάπως την αίσθηση μπιφτεκιού από άπαχο κιμά. Στην επίγευση, όσο προχωράει η ώρα και κυρίως μετά, όταν έχεις φύγει, υπάρχει μια αίσθηση δημητριακών αντί της γνωστής λιπαρότητας, την προτιμώ. Θα το προτιμούσα από ένα Mac;  Φυσικά, είναι πιο χορταστικό και σιγά το κρέας που έχει το άλλο.

Στο Italus κοστίζει 10,50€, όσο και το ζωϊκό, που όμως είναι πιο πλούσιο, μου είπαν αλλά δεν δοκίμασα. Θα πιάσει; Νομίζω πως ο στὀχος της εταιρίας πρέπει να είναι ένα προϊόν ανταγωνιστικό με τα αυτά των αλυσίδων φάστ φούντ, αν θέλει να πείσει την τεράστια αμερικανική αγορά να αλλάξει συνήθειες και να μειώσει το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας θεαματικά (50.000.000 μπέργκερ/χρόνο).

Ο χώρος είναι μοντέρνος με έντονα βιομηχανικά στοιχεία.

Yπάρχει πολύ ψωμί στην υπόθεση των μπέργκερ από φυτικές ίνες. Μοιάζουν με τα άλλα.

Επειδή τα βασικά επιχειρήματα είναι ακριβώς πως χρησιμοποιεί 46% λιγότερη ενέργεια και δημιουργεί 90% λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Από τη μεριά της υγείας δεν είναι τόσο ρόδινα, επειδή έχει περισσότερο νάτριο από τα άλλα, άρα αντενδείκνυται για καρδιακά και άλλα νοσήματα. Φυσικά υπάρχει ο βασανισμός των ζώων στην εκτροφή που βαραίνει στη συνείδησή μας. Προς το παρόν έχοντας τη διπλή τιμή στην πατρίδα του δεν πρόκειταi να προτιμηθεί από τους φτωχούς, αλλά τους τρέντυ.

Το Italus είναι το all day στέκι της Καλλιθέας.

Παρ΄όλα αυτά, υπάρχει πολύ ψωμί στην υπόθεση των μπέργκερ από φυτικές ίνες. Μοιάζουν με τα άλλα, μπήκε και η Nestle με το incredible burger στο παιχνίδι στη Γερμανία, το κρέας από βλαστοκύτταρα συνεχίζει να εξελίσσεται στα εργαστήρια με πενιχρά αποτελέσματα και υψηλό κόστος, το ενεργειακό αποτύπωμα της κτηνοτροφίας είναι υψηλότερο από της αυτοκίνησης, ο υπερπληθυσμός συνεχίζεται με εκθετικούς ρυθμούς, κάτι πρέπει να γίνει. Θα γίνει;

Ας πιούμε ένα κρασί να αποφύγουμε το σκόπελο.

 

// Ιtalus: Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Καλλιθέα

 

Διαβάστε ακόμα: Το Tudor Hall υποδέχεται το καλοκαίρι με γεύσεις από τα Δωδεκάνησα. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top