Το κλασικό ποτήρι που έχουμε στα σπίτια μας ή συναντάμε στις ταβέρνες. Το νερό πρέπει να είναι ο καθημερινός «σύντροφός» μας (Φωτογραφία: unsplash.com).

    Ψάχνουμε εναγώνια το ελιξήριο της ενότητας. Εκείνη τη μαγική φόρμουλα που ως άλλο θαύμα θα μας διατηρεί μονίμως σε ενέργεια, θα βοηθάει τη λειτουργία των μυών μας, θα μας βοηθάει στην πέψη και θα δίνει τα απαραίτητα boost στην καρδιά μας για να λειτουργεί σωστά. Και τι κάνουμε; Περιμένουμε να εφευρεθεί κάποια στιγμή.

    Πόσο λάθος κάνουμε! Διότι αυτό το ελιξήριο υπάρχει τριγύρω μας εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια: είναι το νερό. Ενα από τα βασικά θεμέλια της καλής ζωής, της υγείας και της ευημερίας. Συχνά δεν του δίνουμε την αξία που του πρέπει. Δεύτερο λάθος. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Πίνοντας άφθονο καθαρό νερό μάς κάνει να νιώθουμε καλά και αξίζει πραγματικά να συνηθίσουμε να παραμένουμε ενυδατωμένοι.

    Ο μέσος άνθρωπος πρέπει να πίνει τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα – περίπου 1,5 λίτρο συνολικά.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS), αλλά και μελέτες που έχουν όλοι οι επιστήμονες ανά τον κόσμο, ο μέσος άνθρωπος πρέπει να πίνει τουλάχιστον έξι έως οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα – περίπου 1,5 λίτρο συνολικά. Ωστόσο, η λέξη «μέσος όρος» δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευαγγέλιο, καθώς όλοι είμαστε διαφορετικοί και πολλά εξαρτώνται από το περιβάλλον μας, τι άλλο τρώμε και πίνουμε και εάν χάνουμε υγρά από τον ιδρώτα.

    Έρευνες δείχνουν ότι η απώλεια μόλις 1% του σωματικού μας βάρους σε υγρά μπορεί να μειώσει την πνευματική απόδοση και μπορεί να προκαλέσει κόπωση και πονοκέφαλο. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βεβαιωθούμε ότι πίνουμε τη σωστή ποσότητα για το σώμα και τον τρόπο ζωής μας;

    Οι ειδικοί λένε ότι ένας καλός τρόπος για να μάθουμε εάν είμαστε σωστά ενυδατωμένοι είναι να ελέγξουμε το χρώμα των ούρων σας: φανταστείτε πως το ιδανικό χρώμα πρέπει να είναι από διάφανα έως το το χλωμό χρώμα άχυρου. Αν είναι πιο σκούρο από αυτό, τότε δεν πίνουμε αρκετό νερό. Άλλα σημάδια αφυδάτωσης περιλαμβάνουν το αίσθημα της δίψας, τη ζάλη ή την ξηροστομία.

    Το νερό προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

    Μόλις μπούμε στο ρυθμό να πίνουμε αρκετό νερό κάθε μέρα, είναι πιθανό να έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση. Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τη διάθεσή μας.

    Το νερό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε τα καλά συστατικά στο σώμα μας (διευκολύνοντας την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών και την παροχή οξυγόνου σε όλο το σύστημά μας) και την απομάκρυνση των κακών (βοηθώντας τα νεφρά μας καθώς απομακρύνουν τα απόβλητα).

    Το νερό έχει επίσης μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία. Προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Βοηθά στην ομαλοποίηση της αρτηριακής μας πίεσης, στη σταθεροποίηση των καρδιακών παλμών και στην αποτροπή της δυσκοιλιότητας.

    Εάν δεν έχετε πειστεί ακόμη ότι το νερό είναι ο καλύτερός φίλος του ανθρώπου, σημειώστε ότι πίνοντας άφθονο νερό μπορεί επίσης να μας κάνει να νιώσουμε χορτάτοι πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια του γεύματος και να αυξήσουμε το μεταβολισμό μας.

    Η σωστή προσέγγιση είναι «λίγο νερό και συχνά» και όχι «πολύ σε μια δόση».

    Χρειάζεται, άραγε, να ξέρουμε με τι ρυθμό πρέπει να πίνουμε νερό; Η απάντηση είναι «ναι». Ο καλύτερος τρόπος για να πίνουμε νερό είναι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, αντί να το κάνουμε μια κι έξω. Έτσι, το σώμα μας θα απορροφήσει περισσότερο νερό, γεγονός που θα ενισχύσει τα θετικά του αποτελέσματα και δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε στην τουαλέτα κάθε 15 λεπτά. Άρα, η σωστή προσέγγιση είναι «λίγο και συχνά» και όχι «πολύ σε μια δόση».

    Όλα τα ποτά που περιέχουν νερό συμβάλλουν στις καθημερινές μας ανάγκες. Ακόμα και τα καφεϊνούχα ποτά όπως το τσάι και ο καφές βάζουν νερό στο σύστημά μας. Αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να πιούμε νερό από το να… πίνουμε καθαρό νερό.

     

    Διαβάστε ακόμα: Νέες μελέτες αποδαιμονοποιούν το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αλάτι.

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top