Κόκκινο κρέας και αλάτι; Κάνουν, όντως, κακό στην υγεία μας; (Φωτογραφία: fivemarysmeats.com).

  Κρέας; Αλάτι; Είναι τα πρώτα που θα σου «κόψει» ο γιατρός μόλις δει λίγο τσιμπημένες τις εξετάσεις στις οποίες θα έχεις προηγουμένως υποβληθεί. Είναι, άραγε, μια προκατάληψη ή μια λανθασμένη άποψη που έχει εδραιωθεί ως θέσφατο σε όλα τα υγειονομικά συστήματα των προηγμένων χωρών;

  Η γενική άποψη είναι ότι τρόφιμα όπως το κρέας, τα αυγά ή τα γαλακτοκομικά περιέχουν κορεσμένα λίπη που είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Η άμεση λύση είναι η χρήση τροποποιημένων τροφίμων όπως το τυρί χωρίς αλάτι ή το αποβουτυρωμένο γάλα, τα οποία, υποτίθεται, είναι πιο υγιεινά. Σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Guardian, το 50% των τροφίμων που καταναλώνονται στη χώρα είναι υπερ-επεξεργασμένα. Πάνω κάτω το ίδιο συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

  Γιατί η μητέρα φύση παράγει προϊόντα με πλήρη λιπαρά; Θέλει, άραγε, το κακό μας;

  Τα γαλακτοκομικά

  Το ερώτημα έχει ενδιαφέρον: γιατί τα προϊόντα που προέρχονται από τη μητέρα φύση είναι ντε και καλά «ένοχα»; Θέλει, άραγε, το κακό μας και έχει σκοπό να μας αφανίσει; Οι συστάσεις των κρατικών φορέων διεθνώς για την υγιεινή διατροφή εξακολουθούν να μας λένε να επιλέγουμε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Όμως η μητέρα φύση δεν παράγει… λάιτ τρόφιμα. Αυτά γίνονται σε εργοστάσια.

  Μάλιστα, σε μια νέα μελέτη στη Σουηδία που συγκεντρώνει ευρήματα 16 ετών από 4.150 άτομα, τα αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά: φαίνεται πως μια διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά και σε ζωικά λίπη μπορεί να μειώσει και όχι να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων (!). Τα πλήρη λιπαρά -σε λογικές ποσότητες- προστατεύουν σύμφωνα πάντα με τον Guardian, και απέναντι στον διαβήτη.

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη (Φωτογραφία: aaptiv.com).

  Τα φρούτα

  Τι γίνεται, όμως, με τα φρούτα και τα λαχανικά; Μήπως εκεί βρίσκεται η λύση; Μια μεγάλη μελέτη το 2010, στην οποία συμμετείχαν 500.000 άτομα σε 23 ευρωπαϊκές τοποθεσίες για οκτώ χρόνια, δεν μπόρεσε να βρει αιτιώδη συνάφεια. Ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά προφανώς περιέχουν πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, συνολικά μας προσφέρουν λίγα από πλευράς θρεπτικής πυκνότητας. Κάτι που συμβαίνει με τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά.

  Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φρούτα περιέχουν πολλά σάκχαρα. Μια μπανάνα έχει άφθονη φρουκτόζη (η ζάχαρη των φρούτων), ενώ ένα αυγό για παράδειγμα δεν περιέχει ίχνος ζάχαρης. Παράλληλα οι γλυκοπατάτες που είναι και λαχανικό της μόδας, περιέχουν αρκετή ζάχαρη όπως και τα φρούτα. Καλό είναι να τρώμε τα φρούτα με μέτρο και να προτιμάμε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά.

  Τα φρούτα βεβαίως είναι ωφέλιμα αλλά μην ξεχνάμε ότι περιέχουν πολλά σάκχαρα. Καλό είναι να τρώμε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά.

  Το αλάτι

  Από την άλλη, το αλάτι έχει ενοχοποιηθεί πολλάκις. Υπάρχουν ειδικοί που μας προτείνουν να μην αλατίζουμε καν το νερό που χρησιμοποιούμε για να βράσουμε τα μακαρόνια. Ωστόσο, μια ακόμα σοβαρή έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πρόσληψης νατρίου που συνιστώνται σήμερα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ οι μέτριες ποσότητες αλατιού είναι ιδανικές για τους περισσότερους ανθρώπους.

  Οι ερευνητές λένε ότι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, εκτός από την Κίνα και μερικές άλλες, έχουν ήδη μέσες προσλήψεις νατρίου στο χαμηλότερο εύρος κινδύνου. «Υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι η περαιτέρω μείωση του νατρίου θα μειώσει και τα καρδιαγγειακά επεισόδια ή το θάνατο» διαπιστώνει η έρευνα.

  Το κρέας ήταν κεντρικό συστατικό της δίαιτας των προγόνων μας για εκατομμύρια χρόνια.

  Το κρέας

  Μήπως, πρέπει να επανεξατάσουμε και τον κυρίαρχο μύθο γύρω από το κρέας; Παρόλο που το κρέας ήταν κεντρικό συστατικό της δίαιτας των προγόνων μας για εκατομμύρια χρόνια, τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι έχουμε πειστεί ότι είναι ένα ανθυγιεινό φαγητό.

  Κι όμως, τα στοιχεία που έχουμε συνήθως αποτυγχάνουν να κάνουν διάκριση μεταξύ του κρέατος στην ανεπεξέργαστη μορφή του και των χημικά τροποποιημένων, υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, όπως τα χοτ-ντογκ. Προφανώς, αν κάποιος καταναλώνει καθημερινά μπέικον, μπόλικη ζάχαρη, τρώει πολύ ψωμί και καπνίζει αρειμανίως, αυτός, ναι, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Επ΄αυτού δεν γεννάται θέμα. Η λελογισμένη κατανάλωση φρέσκου ανεπεξέργαστου κρέατος όμως, δεν πρέπει να δαιμονοποιείται.

  Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι όντως βλαβεροί.

  «Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και σημαντικών επεισοδίων καρδιαγγειακών παθήσεων», σημειώνει μια πρόσφατη μελέτη.

  Οι υδατάνθρακες

  Τον περασμένο Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε η μελέτη Pure, η οποία παρακολούθησε 148.858 συμμετέχοντες σε 21 χώρες σε διάστημα εννέα ετών. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων σιτηρών συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και σημαντικών επεισοδίων καρδιαγγειακών παθήσεων».

  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που είχαν την υψηλότερη κατηγορία πρόσληψης επεξεργασμένων σιτηρών (τουλάχιστον 350 γραμμάρια την ημέρα) είχαν 27% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και 33% υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους των οποίων η κατανάλωση ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία. «Σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πρέπει να εξεταστεί η χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένων σιτηρών», κατέληξε. Συνεπώς κάντε όντως κράτει στα ψωμιά, ειδικά από λευκό αλεύρι, και εν γένει στα προϊόντα ζύμης.

  Δεν υπάρχει όριο στο πόσα αυγά πρέπει να τρώμε.

  Τα αυγά

  Άλλος μύθος: οι ειδικοί έλεγαν πως δεν πρέπει να τρώμε περισσότερα από δύο αυγά την εβδομάδα. Αυτή η προτροπή βασίζονταν στη λανθασμένη αντίληψη ότι τα τρόφιμα που περιέχουν χοληστερόλη είναι κακά για τον οργανισμό μας. Όταν έγινε σαφές ότι η κατανάλωση χοληστερόλης δεν είχε ευθεία επίδραση στη χοληστερόλη του αίματός μας, οι συμβουλές άλλαξαν -και αλλάζουν- καθυστερημένα.

  Σήμερα, η γενική σύσταση είναι ότι δεν υπάρχει όριο για το πόσα αυγά πρέπει να τρώνε οι άνθρωποι. Με δεδομένο ότι τα αυγά είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που υπάρχουν, ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση δεν φαίνεται να βλάπτει.

   

  Διαβάστε ακόμα: Οι «μυστικές» κοπές που οι χασάπηδες κρατάνε για πάρτη τους για να μας πουλήσουν φιλέτα και ribeye.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top