Πατέρας παιδιού που πηγαίνει σχολείο στο δημοτικό σχολείο της Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, μίλησε χθες στα κανάλια και ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει δικαστικά, 2.700.000 ευρώ από τη διευθύντρια, επειδή δεν γίνονταν δεκτό το παιδί του χωρίς self test. (Φωτό: youtube).

Αν ήταν μόνο ένα περιστατικό θα μπορούσαμε να μιλάμε για παράκρουση ενός γονέα που μέσα στην αντιεμβολιαστική του φρενίτιδα είπε μια κουβέντα παραπάνω και έκανε και μήνυση για να δείξει πως δεν φοβάται τίποτα. Μια περίπτωση δεν συνιστά κατάσταση.

Ωστόσο, τα πράγματα το τελευταίο διάστημα έχουν ξεφύγει, καθώς οι απειλές, οι προπηλακισμοί έως και οι μηνύσεις κατά δασκάλων πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά. Ορισμένοι ακραίοι αντιεμβολιαστές πέρασαν στην αντεπίθεση βάζοντας «ασπίδα» τα παιδιά τους.

Ορισμένοι ακραίοι αντιεμβολιαστές πέρασαν στην αντεπίθεση βάζοντας «ασπίδα» τα παιδιά τους.

Ενας μαινόμενος πατέρας στη Θεσσαλονίκη. Ενα ζευγάρι στην Κατερίνη. Ένας γονιός στα Καμίνια. Κάποιοι άλλοι γονείς στην Ηλεία. Ολοι αυτοί όχι μόνο εκστόμισαν απειλές κατά δασκάλων επειδή δεν δέχονταν τα παιδιά να μπουν στις τάξεις δίχως να έχουν κάνει self test, αλλά προχώρησαν και σε μηνύσεις ζητώντας αστρονομικά ποσά. Ενας εξ αυτών (ο πατέρας στη Θεσσαλονίκη) ζήτησε 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για ένα κύμα που αν δεν προσεχθεί θα προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην εκπαιδευτική κοινότητα και θα μετατρέψει τους δασκάλους σε εύκολα θύματα. Αυτό θέλουμε; Σαφώς και όχι. Αρκετοί αντιεμβολιαστές φαίνται πως επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ου μην και τον εκφοβισμό της. Ωστόσο, το τελευταίο που ζητάει μια ευνομούμενη κοινωνία είναι φοβισμένους δασκάλους που δεν θα μπορούν να ασκήσουν το λειτούργημά τους υπό τον κίνδυνο της μήνυσης.

Φωτογραφία από συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα (Φωτό: Alexandros Michailidis / SOOC).

Η άμεση αντίδραση της πολιτείας αφαιρεί, όμως, ένα ακόμη «όπλο» από τους αντιεμβολιαστές. Στο θέμα παρενέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος διευκρίνισε στην αστυνομία πως τα όργανά της δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τον νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό. Παράλληλα έρχονται αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και πλέον θα εξαιρούνται από τη διαδικασία του αυτοφώρου οι μηνύσεις εναντίον εκπαιδευτικών και γιατρών για υγειονομικά μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η τροπολογία είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί με τις συνολικές αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, την Παρασκευή, σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών από τους αρνητές των εμβολίων.

Στο μεσοδιάστημα, ώσπου να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, οι δάσκαλοι δεν θα μείνουν ανοχύρωτοι, καθώς με το θέμα ασχολήθηκε και ο Άρειος Πάγος που αναμένεται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο «προστασίας» των εκπαιδευτικών από τους αρνητές.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής, έδωσε παραγγελία προς τους εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας να διερευνήσουν εάν τελούνται ποινικώς διωκόμενα αδικήματα από αντιεμβολιαστές-αρνητές εμβολίων που μηνύουν εκπαιδευτικούς.

Η αστυνομία δεν θα προσάγει στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τον νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Αυτό που ζήτησε ο κ. Ζαχαρής είναι να επιλαμβάνονται αμέσως οι συνάδελφοί του και να ερευνούν εάν οι αναφερόμενες ενέργειες αντιεμβολιαστών-αρνητών συνιστούν αξιόποινες πράξεις, και σε καταφατική περίπτωση να ενεργήσουν όπως ο νόμος ορίζει. Τους καλεί, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, η παρέμβασή τους να είναι συνεχής, με στόχο την τήρηση των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ολα τούτα συνιστούν σε ένα διπλό «μπλόκο» σε εκείνους που θεωρούν ότι με νομικά τεχνάσματα θα καταφέρουν να νικήσουν στη μάχη του εμβολίου. Στην πραγματικότητα, όντως, υπάρχει αυτή η μάχη του εμβολίου. Είναι η μάχη που δίνει η πλειοψηφία των πολιτών που ασπάζονται τις έρευνες της επιστήμης και τάσσονται υπέρ του εμβολίου σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί μια και καλή ο ιός. Αυτή είναι η μάχη που δίνει η κοινωνία και σ’ αυτή οφείλουμε να σταθούμε.

Τα υπόλοιπα είναι για λαϊκή κατανάλωση που, όμως, μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι αντιεμβολιαστές ίδιοι. Αυτό το γνωρίζουμε πια. Δεν πηγαίνουν όλοι σε λαοσυνάξεις όπου μαζεύεται κάθε καρυδιάς καρύδι, ούτε μπερδεύουν τη θρησκεία, τα fake news και τις θεωρίες συνωμοσίας με τις τυχόν φοβίες (λογικές και ανθρώπινες) έχουν με το εμβόλιο. Ούτε, φυσικά, κάνουν μηνύσεις σωρηδόν.

Ελπίζουμε η άμεση αντίδραση της πολιτείας να λειτουργήσει προστατευτικά στους εκπαιδευτικούς και να στείλει ένα μήνυμα στους ακραίους του αντιεμβολιαστικού μπλοκ ότι το «παραμύθι» δεν έχει ούτε δράκο ούτε μηνύσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: O αντιεμβολιαστικός θόρυβος είναι το «ψωμί» των ακραίων.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top