Μαρινάκης, Σαββίδης και στη μέση ο Μητσοτάκης σε ρόλο διαιτητή. Πολύ νωρίς ήρθαν τα ζόρια για τον πρωθυπουργό (Sooc).

Ανθ’ ημών η μπάλα. Θα πει κανείς φταίει ένα ταπεινό τόπι που έχει συγκεκριμένη χρηστική αξία αν μια κυβέρνηση άγεται και φέρεται από σώβρακα και φανέλες που τραγουδούσε κάποτε ο Τζιμάκος ο Πανούσης; Κι όμως, φαίνεται πως ορισμένα πράγματα στην προνεωτερική χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξουν όσες κρίσεις κι αν διαβούν πάνω από το σαρκίο της.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη που μπήκε με αέρα υπεροχής στο Μαξίμου και με σιγουριά πως τίποτα δεν θα σκιάσει τον ανέφελο βίο της, βρέθηκε χθες και σήμερα στη δίνη μιας κρίσης που θα μπορούσε να έχει περίεργες συνέπειες για την ίδια και τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Οχι πως τώρα έχει αποσοβηθεί πλήρως ο κίνδυνος.

Το ότι πέρασε η εσπευσμένη τροπολογία με 156 ψήφους από τη Βουλή που σώζει μεν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη από υποβιβασμό, αλλά ανοίγει την πόρτα για να τους αφαιρεθούν βαθμοί, μοιάζει να είναι ένας ελιγμός έκτακτης ανάγκης για να μην βρει τοίχο ο πρωθυπουργός.

Αυτή τη στιγμή, όμως, βρίσκεται μπροστά σε δύο βουνά (τον Μαρινάκη και τον Σαββίδη) που κονταροχτυπιούνται για αθλητικά και μη θέματα βάζοντας στην άκομψη θέση του διαιτητή την κυβέρνηση της χώρας. Ξέρουμε πολύ καλά τη θέση των διαιτητών στην Ελλάδα, έτσι δεν είναι;

Μπορεί, τελικά, η Κ.Ο. να ακολούθησε ευπειθώς το πρόταγμα του αρχηγού, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι βουλευτές της Μακεδονίας θα περάσουν δύσκολες στιγμές.

Η απόφαση του πρωθυπουργού έχει πολλές αναγνώσεις και πυροδοτεί κάποιες εξελίξεις, τις οποίες θα χρειαστεί μεγάλος κόπος από την μεριά του για να μην γίνουν πράξη. Η σολομώντεια λύση που επέλεξε αφήνει και τους δύο αντίμαχους δυσαρεστημένους. Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει βάσιμα να χάσει το πρωτάθλημα στα χαρτιά και ο Ολυμπιακός την ευκαιρία να ρίξει την ομάδα του Σαββίδη στην Football League. Ούτε η πίτα είναι ολόκληρη ούτε και ο μανιασμένος σκύλος χορτάτος. Και βέβαια παραπονιούνται και όλοι οι υπόλοιποι, ειδικά όσων οι ομάδες τιμωρήθηκαν στο παρελθόν αυστηρότατα.

Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να τραβήξει το χαρτί της κομματικής πειθαρχίας και να απειλήσει με διαγραφές (σαν του Ζαγοράκη) σε όποιον βουλευτή του δεν ψήφιζε την τροπολογία, δείχνει πως ο φόβος της εκτροπής ήταν καλά εμπεδωμένος μέσα του. Μπορεί, τελικά, η Κ.Ο. να ακολούθησε ευπειθώς το πρόταγμα του αρχηγού, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι βουλευτές της Μακεδονίας θα περάσουν δύσκολες στιγμές το επόμενο διάστημα. Ποιες Πρέσπες; Οταν τα βάζεις με τον ΠΑΟΚ βάζεις το κεφάλι σου στον ντορβά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού. Λευτέρης Αυγενάκης, είναι απόλυτα εκτεθειμένος ( George Vitsaras / SOOC).

Ήταν αμήχανη, άτσαλη, αλλά και επιβεβλημένη η επέμβαση του Μητσοτάκη στο θέμα. Οπως συμβαίνει σε όλα τα πράγματα στη ζωή: κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Ο πρωθυπουργός κέρδισε κάτι πρόσκαιρο και άμεσο: να μην καεί η Ελλάδα σε περίπτωση που… αύριο ο ΠΑΟΚ κατρακυλούσε στην δεύτερη κατηγορία. Σε αντίθετη περίπτωση θα είχαμε έναν μίνι “Εμφύλιο” που θα έτεινε να ξεπεράσει το ποδόσφαιρο.

Τις αντιδράσεις, όμως, δεν θα τις γλιτώσει, καθώς η ομάδα του Ιβάν Σαββίδη θα χάσει αρκετούς βαθμούς με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάρει σημαντικό πλεονέκτημα στην κούρσα του πρωταθλητή. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ελληνικά δικαστήρια -και όχι το γήπεδο- θα αποφασίσουν στην Ελλάδα για τον πρωταθλητή. Η κυβέρνηση όφειλε να λειτουργήσει ως Προμηθέας.Ήξερε ότι το θέμα ήταν ανοιχτό στην ΕΕΑ και πως θα έσκαγε κάποια στιγμή η «βόμβα». Θα έπρεπε ο αρμόδιος υφυπουργός (βλ. Αυγενάκης) να είχε ενημερώσει καταλλήλως τον πρωθυπουργό. Ως φαίνεται δεν το έκανε. Ελέγχεται γι’ αυτό, είναι απόλυτα εκτεθειμένος και δεν πιστεύει κανείς πως θα μακροημερεύσει στο υπουργείο.

Πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν κατά της κυβέρνησης τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, αφού αναγκάστηκε να καπελώσει τη γνωμοδότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής. Άρα,το περιβόητο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου δεν ισχύει. Η δε έννοια της απονομής δικαιοσύνης καθίσταται κενό γράμμα. Η πλευρά του Ολυμπιακού φωνάζει πως με την τροπολογία της κυβέρνησης παρέχεται άλλοθι στον Σαββίδη (και σε κάθε μελλοντικό Σαββίδη) να αποκτήσει όσες ομάδες επιθυμεί. Εάν και εφόσον, φυσικά, ισχύει ότι του ανήκει η Ξάνθη.

Οι πολιτικές προεκτάσεις του θέματος δεν είναι καθόλου αμελητέες. Πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουν κατά της κυβέρνησης τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Ιβάν Σαββίδη. Ηδη Τα Νέα και τα σάιτ του ομίλου Μαρινάκη από χθες έδωσαν κάποια πρώτα δείγματα γραφής. Αναμένεται και η αντίδραση μέσω του Open και του Έθνους από την πλευρά του Σαββίδη. Κάτι που σημαίνει πως πρόβλημα δεν είχε και πρόβλημα απέκτησε ο Μητσοτάκης.

Τη στιγμή που η αντιπολίτευση (μείζων και μη) ακόμη ομφαλοσκοπεί και ρίχνει άσφαιρα πυρά κατά της κυβέρνησης, έρχεται μια άλλη εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση να ρίξει στο καναβάτσο την κυβέρνηση και να της υπενθυμίσει πως τα σφάλματα στην πολιτική μοιάζουν με τα αυτογκόλ στο γήπεδο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις έριξε την μπάλα στο πλεχτό. Μόνο που το έκανε στο δικό της τέρμα.

 

Διαβάστε ακόμα: Γιάνη, μην αλέθεις τα πάντα στην ασάφειά σου.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top