Σήμερα η Μύκονος, αύριο κάποιο άλλο νησί… (Φωτογραφία: theblondeabroad.com).

Στη λογική του «να καεί το σπίτι του γείτονα» ή, έστω, «μακριά από εμάς κι όπου θέλει ας είναι», αρκετοί επέδειξαν σκωπτικό πνεύμα στο άκουσμα του μερικού λοκντάουν στη Μύκονο. Αίφνης,  με το παλαιό σύνδρομο του «όσα δεν πιάνει η αλεπού…» έκριναν πως αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι έλληνες σελέμπριτι (και ανθυποσελέμπριτι) για το μεθυστικό πάρτι που βιώνουν κάθε καλοκαίρι στο νησί. Μικρότητες.

Η Μύκονος είναι μεν ελληνικό νησί, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας διεθνής τόπος, πασίγνωστος στα πέρατα του κόσμου. Το μερικό λοκντάουν δεν θα πλήξει τους διάσημους, αυτοί δεν χάνονται ποτέ. Κάτι άλλο θα βρουν να κάνουν. Θα πλήξει, όμως, τις παντοειδείς επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει ένα καράβι χρήματα για να στήσουν τις δουλειές τους, οι οποίες τώρα -πάλι- χαντακώνονται. Για πόσο δεν ξέρει κανείς, όμως, το καλοκαίρι δεν είναι αιώνιο. Οι μέρες περνούν βασανιστικά.

Το να χαίρεται κανείς με αυτά που περνάει τώρα η Μύκονος, σημαίνει ότι βλέπει ένα μικρό μέρος του συνολικού κάδρου και μάλιστα το βλέπει εντελώς λάθος.

Το να χαίρεται κανείς με αυτά που περνάει τώρα η Μύκονος, σημαίνει ότι βλέπει ένα μικρό μέρος του συνολικού κάδρου και μάλιστα το βλέπει εντελώς λάθος. Καταρχάς, το λοκντάουν στο συγκεκριμένο νησί μάς προσφέρει αμέσως κάποια συμπεράσματα που μόνο ένας τυφλωμένος δεν μπορεί να δει.

Πρώτον: ουδείς είναι εξασφαλισμένος και ουδείς θα τύχει προνομιακής μεταχείρισης. Η Μύκονος συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι την crème de la crème των τουριστών που επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Tους καλοκαιρινούς μήνες διακινείται πολύ χρήμα στο νησί, ο κύκλος εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων αγγίζει το ζενίθ, ενώ όλο το διεθνές τζετ σετ περπατάει τα σοκάκια του νησιού. Ποιος θα τολμούσε να διακόψει αυτή την αδιάκοπη ροή; Ο ιός, φυσικά. Για να αποδειχθεί πως ουδείς μπορεί να κλείσει τα μάτια (ή να κάνει τα στραβά μάτια) μπρος στην πανδημία.

Οσο αυξάνονται τα κρούσματα ουδείς θα μπορεί να προβεί σε διαχωρισμούς μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ολοι θα πέσουμε στην ίδια ζώνη απαγορεύσεων.

Δεύτερον: σε αντίθεση με όσα έλεγαν οι κυβερνητικοί παράγοντες ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα και ότι οι εμβολιασμένοι θα τύχουν καλύτερης μεταχείρισης, τελικά στη Μύκονο τα μέτρα ίσχυσαν αδιακρίτως για όλους. Τι σημαίνει, άραγε, αυτό; Μάλλον ότι βλέπουμε τον πρόλογο ενός πράγματος που θα μας έρθει το φθινόπωρο. Οσο αυξάνονται τα κρούσματα ουδείς θα μπορεί να προβεί σε διαχωρισμούς μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ολοι θα πέσουμε στην ίδια ζώνη απαγορεύσεων. Καλές είναι οι αισιόδοξες διακηρύξεις, αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται περισσότερο περίπλοκη.

Τρίτον: οι ανεμβολίαστοι κρίνουν, πλέον, την οικονομία και αυτό δεν είναι ένα διχαστικό συμπέρασμα, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα. Ποιος το περίμενε ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχει περάσει σχετικά πρόσφατα από οικονομική στενωπό με την πλειοψηφία να ρίχνει το ανάθεμα στις ελίτ που μας έριξαν στα βράχια, τώρα να ετοιμάζεται ξανά να χορέψει το χορό του Ζαλόγγου εξαιτίας εκείνων που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Οποιος έκανε τον κόπο να διαβάσει τις εκθέσεις των διεθνών οίκων και οργανισμών που αναφέρονται στην Ελλάδα θα διαπίστωσε πως το μέλλον αγγίζει ακόμη και τα όρια της επικινδυνότητας και της αποσταθεροποίησης αν τον επικείμενο χειμώνα βιώσουμε νέο καθολικό λοκντάουν.

Oι ζημίες είναι για όλους ανεξαιρέτως. Είτε διαμένουν στη Μύκονο είτε στους Παξούς είτε στα Πατήσια.

Τέταρτον: όποιος πιστεύει πως το λοκντάουν θα περιοριστεί στη Μύκονο και όλα τα υπόλοιπα νησιά θα ζήσουν τρυφηλό καλοκαίρι, μάλλον ζουν σε μια επικίνδυνη πλάνη. Ηδη, τουλάχιστον άλλα 5-6 νησιά προσεγγίζουν το «κόκκινο». Άρα, πολύ σύντομα μπορεί να ακούσουμε ανάλογες απαγορεύσεις και σε άλλους θερινούς προορισμούς. Εχουμε σκεφτεί τι θα σημαίνει αυτό για τον τουρισμό και την οικονομία; Η Γερμανία εξέδωσε ήδη ταξιδιωτική οδηγία, ενώ με τους Βρετανούς έγινε αγώνας να πειστούν να ανοίξουν το δρόμο προς την Ελλάδα. Ολα αυτά μπορούν να καταρρεύσουν αυτοστιγμεί αν δεν χαράξουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο που δεν θα ρίξει την τουριστική κίνηση στα βράχια, αλλά και δεν θα προκαλέσει ζημιές στη δημόσια υγεία. Αν είναι δύσκολη η εξίσωση; Απείρως δύσκολη.

Αυτό το καλοκαίρι αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολο από το περσινό. Οποιος δεν το βλέπει μάλλον χάνει μεγάλο μέρος της πραγματικότητας ή δημιουργεί μια δική του εικονική. Η μετάλλαξη του ιού αποδεικνύεται πιο επικίνδυνη από το πρωταρχικό στέλεχος του ιού. Ο εμβολιασμός θα έσωζε εν μέρει την παρτίδα, αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν θα την «καθάριζε» εντελώς. Θα ήταν, όμως, ένα πρώτο σημαντικό βήμα, το οποίο μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού δεν επιθυμεί να το κάνει. Μόνο που οι ζημίες είναι για όλους ανεξαιρέτως. Είτε διαμένουν στη Μύκονο είτε στους Παξούς είτε στα Πατήσια.

 

Διαβάστε ακόμα: Τώρα κλείνουμε και αεροπορικά εισιτήρια μέσω της ελληνικής Let’s Ferry.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top